Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

СТРАТЕГІЯ РОЗВИТКУ РЕГІОНУ

17 травня 2011 - 13:50

Стратегія   розвитку   регіону

 

Рішення обласної ради від 08.09.2010 № 8 "Про внесення до Стратегії регіонального розвитку Запорізької області на період до 2015 року змін, спрямованих на впровадження положень Програми економічних реформ на 2010-2014 роки «Заможне суспільство, конкурентоспроможна економіка, ефективна влада»"

 

Рішення обласної ради від 29.12.2011 № 2 "Про внесення змін та доповнень до Стратегії регіонального розвитку Запорізької області на період до 2015 року, затвердженої рішенням Запорізької обласної ради від 06.06.2008 № 2 (зі змінами)"

 

Запорізька область була визначена як одна із пілотних щодо розробки Стратегії регіонального розвитку за підтримки проекту «Канада-Україна: регіональне врядування та розвиток». У рамках реалізації проекту підготовлено Стратегію регіонального розвитку Запорізької області, яку затверджено рішенням обласної ради від 06.06.2008 № 2 (далі – Стратегія).

стратегія

Пріоритетні напрямки Стратегії, визначені на основі бачення громадою майбутнього розвитку області, повністю відповідають пріоритетним напрямам Державної стратегії регіонального розвитку на період до 2015 року, а також враховують особливості потенціалу та  проблематики регіону.

З урахуванням положень та завдань, визначених у Програмі економічних реформ на 2010-2014 роки «Заможне суспільство, конкурентоспроможна економіка, ефективна влада» та у Посланні Президента України В. Януковича до Українського народу, рішенням обласної ради від 08.09.2010 № 8 внесено зміни та доповнення до Стратегії.

На сьогодні Стратегія регіонального розвитку Запорізької області до 2015 року є актуальним документом, реалізація якого триває.

Запорізька область - одна з перших в Україні, де впровадження Стратегії забезпечено через розробку конкретних інвестиційних проектів у рамках визначених пріоритетних напрямів та їх реалізацію на обласному і територіальному рівнях.

Перелік інвестиційних проектів в рамках реалізації Стратегії регіонального розвитку Запорізької області на період до 2015 року

Пріоритет 1 Запорізький край - екологічно безпечний для проживання регіон:

- Створення мережі центрів екологічної інформації, освіти та просвіти населення;

- Очищення річки Молочної у місті Токмак та Токмацькому районі;

- Створення системи управління твердими побутовими відходами у Національному заповіднику “Хортиця” (презентація 1);

- Розчищення дна Каховського водосховища в районі господарсько-питного водозабору м. Енергодара (презентація 2);

- Створення системи моніторингу довкілля на основі відкритого геоінформаційного центру;

- Розробка Програми формування екологічної мережі.

 

Пріоритет 2 Запорізький край - історико-культурний і курортно-туристичний центр національного та міжнародного: значення:

- Історико-туристичний комплекс «Етносело» (презентація 3);

- Туристичний кемпінг для любителів рибної ловлі на Бердянському водосховищі;

- Історико-етнографічний музейний комплекс під відкритим небом «Кремповеє колесо» (м.Енергодар) (презентація 2);

- Історико-туристичний комплекс у м. Молочанськ Токмацького району «Менонітський двір»;

- Створення інфраструктури туристичного об’єкту «Пегматитовий кар’єр – Блакитні озера»;

- Будівництво зупиночного комплексу для туристичного об’єкту Храм Архистратига Божого Михаїла;

- Етнографічний комплекс “Гусарська садиба”;

- Культурно-туристичний комплекс «Скіфське городище» на базі історико-археологічного музею.

 

Пріоритет 3 Запорізький край – інвестиційно-приваблива територія з високотехнологічними індустріальним та аграрним комплексами:

- Стандартизація дозвільних послуг у сфері регулювання підприємницької діяльності;

- Створення міського інформаційного центру (Енергодар) (презентація 2);

- Інвестиційна карта Запорізької області;

- Інноваційно-технологічний кластер “АГРОБУМ”(презентація 4);

- Розробка та впровадження Програми розвитку місцевих товаровиробників “Купуй Запорізьке. Обирай своє!” (презентація 4);

- Створення кластеру “Бджола не знає кордонів”(презентація 4);

- Пересувний міні-завод з виробництва органічних добрив;

- Відновлення системи зрошувального овочівництва;

- Тепломодернізація будівель та ефективне енергозабезпечення установ бюджетної сфери CHEAP HEAT;

- «Сила громади – в об’єднанні зусиль» (презентація 5).

Для впровадження Стратегії та оцінювання результатів її реалізації в області створено дворівневу структуру управління процесом реалізації - Рада та Робоча група з питань впровадження, моніторингу та оцінювання Стратегії, що забезпечує системний та комплексний підхід до питань реалізації та моніторингу Стратегії: Рада ставить конкретні завдання, а Робоча група їх виконує.

Для кожного із пріоритетів щорічно розробляються операційні програми, які складаються з десятків конкретних проектів і завдань. Плани заходів з реалізації у 2011 році та на середньострокову перспективу (2012-2014 роки) пріоритетних напрямів Стратегії додаються.

Враховуючи досвід інших регіонів по організації моніторингової діяльності, запропоновано наступний механізм моніторингу реалізації Стратегії.

Організація моніторингової діяльності

 

Моніторинг Стратегії здійснюється за індикаторами, що дає змогу здійснювати поточний контроль динаміки змін щодо проблем протягом реалізації Стратегії та своєчасно координувати напрями діяльності, використовувати адекватні методи та засоби.

До Плану моніторингу індикаторів, визначених Стратегією, було включено 150 показників, ряд яких потребував уточнень або заміни на аналогічні. Велика кількість індикаторів виявилася не ефективною і не доцільною.

Оптимізація індикаторів

З метою координації роботи щодо здійснення моніторингу реалізації Стратегії та визначення відповідності досягнутих результатів очікуваним розпорядженням голови облдержадміністрації від 11.11.2009 № 390 затверджено склад Міжгалузевої робочої групи з питань моніторингу реалізації Стратегії регіонального розвитку Запорізької області на період до 2015 року та положення про неї.

Відповідно до вищезазначеного розпорядження голови облдержадміністрації Міжгалузева робоча група готує узагальнену інформацію щодо моніторингу індикаторів,  виконання операційних планів, проектів, заходів і дій, спрямованих на реалізацію Стратегії та оцінки їх ефективності та подає її до 25 липня, що настає за звітним періодом, голові облдержадміністрації (Інформація  про моніторинг індикаторів Стратегії регіонального розвитку Запорізької області на період до 2015 року за підсумками 2009 року додається).

В рамках реалізації Стратегії створено Агенцію регіонального розвитку ”Пріоритет”, яка діє як громадська інституція у сфері реалізації регіональної політики. 17.06.2010 підписано Меморандум про співпрацю Запорізької облдержадміністрації та Агенції регіонального розвитку "Пріоритет".

Ведеться робота щодо укладення Угоди щодо регіонального розвитку Запорізької області між Кабінетом Міністрів України та Запорізькою обласною радою. Узгоджено пріоритетні напрями узгодженої діяльності сторін. Натепер опрацьовується перелік спільних заходів, що будуть впроваджуватися за визначеними пріоритетними напрямами узгодженої діяльності сторін.