Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Правила внутрішнього трудового розпорядку працюючих в Головному фінансовому управлінні Запорізької облдержадміністрації

1 червня 2011 - 13:40

 ЗАТВЕРДЖЕНО
наказом Головного фінансового управління
________________________ від___29.04.2011____№ 51

 

 

ПРАВИЛА
внутрішнього трудового розпорядку працюючих
в Головному фінансовому управлінні
Запорізької облдержадміністрації  

  

I. Загальні положення

1. Правила внутрішнього трудового розпорядку для працюючих в Головному фінансовому управлінні (далі - Правила) розроблені відповідно до статті 43 Конституції України, Кодексу законів про працю України, Законів України "Про державну службу", інших нормативно-правових актів.

2. Правила визначають внутрішній трудовий розпорядок працюючих в Головному фінансовому управлінні (далі - Управління), режим їх роботи, засади регулювання трудових відносин, умови заохочення працівників за сумлінну працю, відповідальність за порушення трудової дисципліни та запроваджуються з метою вдосконалення організації праці, зміцнення трудової і виконавської дисципліни, забезпечення раціонального використання робочого часу, високої ефективності та якості роботи працюючих.

3. Правила є обов'язковими для всіх працюючих в Управлінні.

4. Правила затверджуються та змінюються адміністрацією Головного фінансового управління за погодженням з профспілковим комітетом Управління.

5. Правила доводяться до відома працюючих в Управлінні під розписку та вивішуються в його приміщеннях на видному місці.

6. В Управлінні трудова дисципліна ґрунтується на засадах чесного і сумлінного виконання працюючими своїх обов'язків, створення необхідних організаційних та економічних умов для високоефективної роботи, свідомого ставлення до неї, застосування методів переконання, виховання та заохочення за сумлінну працю. 

II. Порядок прийняття, переведення та звільнення державних службовців та інших працівників

1. Призначення на посади та звільнення з посад державних службовців та працівників Управління здійснюються відповідно до Закону України "Про державну службу" та Кодексу законів про працю України.

Прийняття на державну службу на посади четвертої - шостої категорій, передбачених статтею 25 зазначеного Закону, та на інші прирівняні до них посади проводиться на конкурсній основі у порядку, встановленому постановою Кабінету Міністрів України від 15 лютого 2002 року N 169 "Про затвердження Порядку проведення конкурсу на заміщення вакантних посад державних службовців", крім випадків, передбачених іншими законами України.

Порядок перебування на державній службі працюючих в Управлінні на посадах, передбачених штатним розписом Управління, регулюється Положенням про Головне фінансове управління Запорізької облдержадміністрації.

2. Просування по службі державного службовця, який зарахований до кадрового резерву чи пройшов стажування, може здійснюватися на підставі наказу Головного фінансового управління без конкурсного відбору.

3. Призначення на посади та звільнення з посад працюючих в Управлінні здійснюється на підставі наказу Головного фінансового управління.

Днем початку виконання працівником своїх службових обов'язків є день, дата якого зазначена в наказі Управління. Останнім робочим днем працівника, який звільняється, є день його звільнення.

4. Не можуть бути призначеними на посаду в Управлінні особи, які:

- визнані в установленому порядку недієздатними;

- мають судимість, що є несумісною із зайняттям посади;

- у разі прийняття на службу будуть безпосередньо підконтрольні або підлеглі особам, які є їх близькими родичами чи свояками;

- в інших випадках, установлених законами України.

5. При прийнятті на роботу кандидат подає до відділу кадрової і організаційної роботи Управління:

- трудову книжку, оформлену в установленому порядку;

- паспорт або інший документ, що посвідчує особу;

- заяву про прийняття на роботу або заяву про участь у конкурсі на заміщення вакантної посади (вказується конкретна посада);

- заповнену особову картку за формою N П-2ДС з відповідними додатками та фотокарткою розміром 4 х 6 см;

- документи про освіту, науковий ступінь, вчене звання тощо;

- військовий квиток (для військовозобов'язаних);

- документи про пільги;

- декларацію про доходи, зобов'язання фінансового характеру та майновий стан щодо себе та членів своєї сім'ї за попередній рік (для державних службовців);

- довідку з попереднього місця роботи про використання відпусток (для осіб, які приймаються на роботу в порядку переведення);

- інші документи, передбачені чинним законодавством України.

6. При укладанні трудового договору забороняється вимагати від особи, яка приймається на роботу, відомості про його партійну і національну приналежність, походження та документи, подання яких не передбачено чинним законодавством України.

7. Прийняття на роботу оформляється наказом Головного фінансового управління в порядку, передбаченому статтями 23, 24 КЗпП України.

8. При укладенні трудового договору може бути обумовлене випробування з метою перевірки професійного рівня і ділових якостей, відповідності працівника роботі, що йому доручається виконувати. При прийнятті на державну службу може встановлюватися випробування терміном до шести місяців. Строк випробування при прийнятті на роботу робітників не може перевищувати одного місяця.

Умови про випробування зазначаються в наказі Управління про прийняття на роботу.

Якщо після закінчення строку випробування працюючий продовжує працювати, то він вважається таким, який витримав випробування. Трудовий договір з ним може бути припинений лише на загальних підставах.

9. В наказі Управління про прийняття на роботу зазначаються назва посади відповідно до штатного розпису, на яку приймається працівник, та умови оплати праці.

З наказом Управління про прийняття працівника на роботу (про призначення на посаду) працівник ознайомлюється під розписку.

10. Громадяни України, які вперше зараховуються на державну службу, приймають Присягу державного службовця. Державний службовець підписує текст Присяги, який зберігається в особовій справі. Про прийняття Присяги робиться запис у трудовій книжці.

11. При прийнятті на державну службу державний службовець ознайомлюється із Загальними правилами поведінки державного службовця, затвердженими наказом Головдержслужби України від 04.08.2010 № 214 зі змінами та доповненнями. Листок-ознайомлення засвідчується його власноручним підписом і зберігається в особовій справі.

12. При прийнятті працівника на роботу чи при переведенні його в установленому порядку на іншу роботу в Головному фінансовому управлінні керівник відповідного структурного підрозділу зобов'язаний:

- ознайомити працівника з його посадовою інструкцією (під розписку), а також з умовами та оплатою його праці;

- ознайомити працівника із цими Правилами;

- визначити працівнику робоче місце, забезпечити його необхідними для роботи засобами;

- проінструктувати працівника про порядок використання комп'ютерної мережі та засобів зв'язку;

Відповідальний за охорону праці повинен:

- проінструктувати працівника з техніки безпеки, про виробничу санітарію і гігієну праці, протипожежну охорону та інші правила з охорони праці тощо.

13. Кожному працівнику, який відпрацював понад п'ять днів, робиться відповідний запис у трудовій книжці, а працівнику, який до прийняття на роботу в Управління не мав трудового стажу, заводиться трудова книжка в порядку, встановленому чинним законодавством України.

Трудові книжки працівників зберігаються як документи суворої звітності у відділі кадрової і організаційної роботи. Відповідальність за організацію ведення обліку, зберігання і видачу трудових книжок покладається на начальника відділу кадрової і організаційної роботи Головного фінансового управління.

Ведення трудових книжок здійснюється відповідно до Інструкції про порядок ведення трудових книжок на підприємствах, в установах і організаціях, затвердженої спільним наказом Міністерства праці України, Міністерства юстиції України, Міністерства соціального захисту населення України від 29 липня 1993 року N 58.

14. Припинення трудових відносин між Управлінням та працівником може мати місце лише на підставах та у порядку, визначених чинним законодавством України.

Державні службовці та інші працівники Управління мають право розірвати трудовий договір, укладений на невизначений строк, попередивши про це начальника Головного фінансового управління письмово за два тижні. У разі коли заява працівника про звільнення з роботи за власним бажанням зумовлена неможливістю продовжувати роботу з причин, передбачених частиною першою статті 38 Кодексу законів про працю України, начальник Головного фінансового управління своїм наказом звільняє працівника у строк, про який просить працівник.

15. За домовленістю між працівником і начальником Головного фінансового управління працівник може бути звільнений і до закінчення строку попередження про звільнення.

Строковий трудовий договір (пункти 2 і 3 статті 23 КЗпП України) підлягає розірванню достроково на вимогу працівника в разі його хвороби або інвалідності, що перешкоджає виконанню роботи за договором, порушення керівництвом законодавства про працю, умов трудового договору та у випадках, передбачених частиною першою статті 38 цього Кодексу.

16. Припинення трудових відносин з ініціативи начальника Головного фінансового управління не допускається без попередньої згоди профспілкового комітету Управління, за виключенням випадків, передбачених чинним законодавством України.

17. Крім загальних підстав, передбачених Кодексом законів про працю України, державна служба припиняється згідно з положеннями Закону України "Про державну службу", а саме:

- порушення умов реалізації права на державну службу (стаття 4);

- недотримання пов'язаних із проходженням державної служби вимог, передбачених статтею 16;

- досягнення державним службовцем граничного віку перебування на державній службі (стаття 23);

- виявлення або виникнення обставин, що перешкоджають перебуванню державного службовця на державній службі (стаття 12);

- відмови державного службовця від прийняття або порушення Присяги, передбаченої статтею 17;

- неподання або подання державним службовцем неправдивих відомостей щодо його доходів, передбачених статтею 13.

18. Перед розірванням трудового договору працівник зобов'язаний повністю розрахуватися за одержані ним матеріальні цінності, повернути або передати всі службові документи та літературу іншій особі, визначеній керівником.

19. У день звільнення відділ кадрової і організаційної роботи зобов'язаний видати працівнику його трудову книжку з внесеним до неї записом про звільнення. Записи про причини звільнення до трудової книжки вносяться відповідно до наказу начальника Головного управління та чинного законодавства з посиланням на відповідну статтю (пункт) закону. Одночасно з працівником проводиться повний розрахунок. Про нараховані суми, які належать працівнику при звільненні, власник або уповноважений ним орган письмово повідомляє працівника перед виплатою указаних сум.

20. Невиконання або неналежне виконання службових обов'язків, що призвело до людських жертв або заподіяло значної матеріальної шкоди громадянинові, державі, підприємству, установі, організації чи об'єднанню громадян, є підставою для відсторонення державного службовця від виконання повноважень за посадою із збереженням заробітної плати. Рішення про відсторонення державного службовця від виконання повноважень за посадою приймається начальником Головного управління та оформлюється його наказом.

Тривалість відсторонення від виконання повноважень за посадою не може перевищувати часу службового розслідування. Службове розслідування проводиться відповідно до Порядку проведення службового розслідування стосовно державних службовців, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 13 червня 2000 року N 950.

Якщо правомірність рішення про відсторонення державного службовця від виконання повноважень за посадою не підтверджується результатами службового розслідування, то наказ начальника Головного управління скасовується.

 

III. Основні обов'язки і права державних службовців та інших працівників

 

1. Основними обов'язками державних службовців та інших працівників Головного фінансового управління є:

- додержання Конституції України, Законів України "Про державну службу", інших нормативно-правових актів, положень про управління та відділи, посадові інструкції.

- забезпечення ефективної роботи та чесне і сумлінне виконання обов'язків, завдань відповідно до своєї компетенції;

- сумлінне виконання покладених на них обов'язків відповідно до посадових інструкцій, своєчасне і точне виконання законів України, інших нормативно-правових актів, постанов Кабінету міністрів України, розпоряджень голови облдержадміністрації, доручень Президента України.

- ініціатива і творчість у роботі;

- недопущення дій і вчинків, що можуть зашкодити інтересам людей, держави, негативно вплинути на репутацію працівника Управління.

- збереження державної таємниці, інформації про громадян, що стала їм відома під час виконання обов'язків, а також іншої інформації, яка згідно з чинним законодавством не підлягає розголошенню;

- недопущення дій, що суперечать національним інтересам України, ускладнюють діяльність Управління або можуть бути розцінені як використання свого службового становища в корисливих цілях, а також дій, які відповідно до чинного законодавства вважаються корупційними;

- шанобливе ставлення до громадян, керівників і співробітників Управління, дотримання високої культури спілкування;

- не виявлення всупереч інтересам справи упередженості або прихильності до будь-яких організацій, органів, об'єднань громадян або конкретних осіб;

- постійне вдосконалення організаційної роботи і підвищення професійної кваліфікації;

- підвищення ефективності своєї праці, а також внесення пропозицій щодо вдосконалення робочого процесу та організаційної структури підрозділу;

- дотримання вимог охорони праці, техніки безпеки, санітарії, гігієни праці, протипожежної безпеки, передбачених відповідними правилами та інструкціями;

- вжиття заходів щодо негайного усунення причин і умов, що створюють перешкоди чи ускладнюють нормальне виконання обов'язків, та негайне повідомлення про це начальника головного управління або його заступників;

- утримання свого робочого місця та обладнання в порядку, чистоті і справному стані, а також забезпечення встановленого порядку зберігання матеріальних цінностей і документів;

- збереження державної власності, ефективне використання обладнання, економне витрачання матеріалів, електроенергії та інших матеріальних ресурсів (цінностей), додержання чистоти в приміщеннях адміністративного будинку;

- своєчасне подання відділу кадрової і організаційної роботи відомостей про зміни, що відбулися у працівника (про вступ до навчального закладу та про його закінчення, зміни прізвища, складу сім'ї, зняття з військового обліку тощо).

2. Повноваження працівників визначаються положеннями про відповідні структурні підрозділи та посадовими інструкціями.

3. Державні службовці Управління підлягають атестації та щорічній оцінці у порядку, визначеному Положенням про проведення атестації державних службовців, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 28 грудня 2000 року N 1922.

4. Не підлягають атестації або щорічній оцінці державні службовці, які перебувають на займаній посаді менше ніж один рік.

5. Державні службовці та інші працівників Управління мають право:

- користуватися правами та свободами, які гарантуються громадянам України Конституцією і законами України;

- на повагу особистої гідності, справедливе і шанобливе ставлення до себе з боку керівників, працівників Управління та інших осіб;

- брати участь у розгляді питань і прийнятті відповідних рішень (у межах своїх повноважень);

- на оплату праці залежно від посади, яку він займає, рангу, який йому присвоюється (якщо він державний службовець), якості виконання своїх обов'язків, досвіду та стажу роботи;

- на просування по службі з урахуванням кваліфікації та здібностей, сумлінного виконання своїх обов'язків, участь у конкурсах на заміщення вакантних посад більш високої категорії;

- вимагати службового розслідування з метою зняття безпідставних, на думку працівника, звинувачень або підозри;

- на здорові, безпечні та належні для високоефективної роботи умови праці;

- на соціальний та правовий захист відповідно до їх статусу;

- захищати свої законні права та інтереси, при потребі в судовому порядку.

6. Конкретні обов'язки та права працюючих визначаються у посадових інструкціях, що затверджується начальником Головного управління.

 

IV. Основні обов'язки керівництва Головного фінансового управління.

  1. Начальник Головного фінансового управління та його заступники зобов'язані:

- неухильно дотримуватися вимог чинного законодавства України про працю;

- створювати для працівників Управління умови, необхідні для ефективного виконання функціональних обов'язків, підвищення продуктивності праці;

- забезпечувати матеріальне стимулювання і заохочення державних службовців та інших працівників за результатами їх особистої роботи, раціональне витрачання фонду оплати праці та фонду матеріального заохочення, виплачувати заробітну плату за першу половину місяця з 14 до 17 числа поточного місяця, за другу половину місяця з 28 числа поточного місяця до 2 число наступного місяця з наданням розрахункових листів відповідно до статті 110 КЗпП України;

- забезпечити здійснення заходів, спрямованих на зміцнення трудової і виконавської дисципліни, дотримання встановленого режиму праці та відпочинку;

- забезпечувати вимоги охорони праці, техніки безпеки, санітарії, гігієни праці та протипожежної безпеки;

- сприяти організації оздоровлення та відпочинку працівників Управління;

- застосовувати необхідні заходи з профілактики виробничого травматизму та захворювань, створювати необхідні соціально-побутові умови;

- у випадках, передбачених чинним законодавством України, своєчасно надавати пільги і компенсації з урахуванням умов праці, забезпечувати засобами індивідуального захисту;

- забезпечувати систематичне підвищення рівня кваліфікації, економічних і правових знань працівників, у тому числі за рахунок бюджетних коштів на підставі статті 201 КЗпП України;

- уважно ставитися до потреб і запитів працівників, забезпечувати поліпшення їх житлових і соціально-побутових умов; організувати облік працівників, які потребують поліпшення житлових умов, та розподіляти житло відповідно до чинного законодавства України, забезпечуючи гласність при вирішенні цих питань.

2. У випадках, передбачених чинним законодавством України, керівництво Управління здійснює свої повноваження разом або за погодженням з профспілковим комітетом Управління.

V. Робочий час і його використання 

1. Робочий час - це встановлений законодавством відрізок календарного часу, протягом якого працівник відповідно до Правил внутрішнього розпорядку, графіка роботи або умов трудового договору повинен виконувати свої службові (виробничі) обов'язки.

2. Для працівників Управління встановлюється п'ятиденний робочий тиждень з двома вихідними днями - суботою і неділею. Тривалість робочого часу працівників становить 40 годин на тиждень (за винятком випадків, передбачених чинним законодавством України).

У випадках, передбачених статтею 56 КЗпП України, окремим працівникам на їх прохання може встановлюватися неповний робочий день чи тиждень з оплатою праці пропорційно відпрацьованому ними часу.

3. Початок і закінчення роботи працівників Управління та перерва для відпочинку і харчування встановлюються в такі часи:

 

Понеділок - четвер 

П'ятниця 

Початок робочого дня 

8 год. 00 хв.

8 год. 00 хв.

Перерва на обід 

12 год. 00 хв. - 12 год. 45 хв. 

12 год. 00 хв. - 12 год. 45 хв. 

Закінчення робочого дня

17 год. 00 хв. 

15 год. 45 хв. 

 

4. Напередодні святкових і неробочих днів тривалість робочого дня зменшується на одну годину. Ця норма поширюється на випадки перенесення в установленому порядку передсвяткового дня на інший день тижня з метою об'єднання днів відпочинку, а також на осіб, які працюють у режимі скороченого робочого часу (стаття 53 КЗпП України).

5. Для виконання невідкладної та непередбаченої роботи працівники, які займають посади державних службовців, та інші категорії працівників залучаються до роботи у вихідні, святкові та неробочі дні в такому порядку: на підставі пропозицій начальників відділів щодо виходу на роботу на передодні вихідних днів (у пятницю) до 14.00 години подаються списки працівників до відділу кадрів. Відділом кадрів готується проект наказу про встановлення робочого дня, який погоджується з куратором або первим заступником начальника. Відповідно до наказу готується лист на вхід в адмінбудинок.

За бажанням працівника, який працював у вихідний, святковий або неробочий день, йому може бути за заявою надано інший день відпочинку.

6. Відповідно до статті 35 Закону України "Про державну службу" державним службовцям надається щорічна відпустка тривалістю 30 календарних днів, якщо чинним законодавством не передбачено більш тривалої відпустки, з виплатою допомоги для оздоровлення у розмірі, передбаченому чинним законодавством. Працівникам Управління, які мають стаж державної служби понад 10 років, надається додаткова оплачувана відпустка тривалістю:

 

Стаж державної служби 

10

11

12

13

14

більше 15

Кількість календарних днів додаткової відпустки 

11 

13 

15 

 

Іншим працівникам Управління щорічна основна відпустка надається тривалістю 24 календарних днів. Щорічна додаткова відпустка надається: водіям відповідно до Закону України “Про відпустки” тривалістю 6 календарних дні; прибиральниці та службовцям відповідно до Постанови Кабінету міністрів України від 17.11.1997 р. № 1290 “ Про затвердження Списків виробництв, робіт, цехів, професій і посад, зайняятість працівників, яких дає право на щорічні додаткові відпустки за роботу із шкідливими і важкими умовами праці та за особливий характер праці” тривалістю 4 календарних дні.

7. На підставі наказу начальника Управління державні службовці можуть бути відкликані із щорічної або додаткової відпустки в порядку, встановленому чинним законодавством. Невикористана відпустка надається працівнику в будь-який інший час відповідного року чи приєднується до відпустки в наступному році.

8. Умови і порядок надання відпусток іншим працівникам Управління встановлюються згідно із Законом України "Про відпустки" та Кодексом законів про працю України.

9. Черговість надання працівникам щорічної основної і додаткової оплачуваної відпусток установлюється начальником Управління за погодженням із профспілковим комітетом Управління з урахуванням необхідності забезпечення роботи Управління та особистих інтересів працівників. Графік відпусток складається на кожний календарний рік.

Працівникам, які навчаються у вищих навчальних закладах, навчальних закладах післядипломної освіти та аспірантурі, надаються додаткові оплачувані відпустки у зв'язку з навчанням. Невикористання відпусток більш, як за два роки недопускається. Перед поданням заяви на відпустку начальнику Управління, працівник візує її у відділі кадрів та у начальника відділу.

10. Реєстрація робочого часу.

На початку робочого дня до 8.00 год. ранку та в кінці робочого дня після 17.00 год. працівники Головного фінансового управління ставлять відмітку в Журналі виходу на роботу працівників Головного управління. Для забезпечення контролю своєчасного виходу на роботу Журнал подається до відділу кадрів. Вихід працівників за межі адмінбудинку у робочий час з службових питань дозволяється з дозволу начальника відділу або керівника управління чи його заступників при умові реєстрації в Журналі запису виходу працівників фінуправління за межі адмінбудинку з службових питань.

 

VI. Заохочення за сумлінну працю. Матеріальне та соціально-побутове забезпечення

1. За сумлінну працю, зразкове виконання трудових обов'язків та інші досягнення в роботі до працюючих Управління застосовуються такі форми матеріального і морального заохочення:

  • грошова винагорода (надбавки, доплата, преміювання);
  • відзначення Подякою облдержадміністрації;
  • оголошення подяки Головного фінансового управління ;
  • нагородження Почесною грамотою облдержадміністрації, Мінфіну України;
  • видача премії;

2. За виконання особливо відповідальних завдань працівникові, який займає посаду державного службовця, відповідно до Закону України "Про державну службу" може бути присвоєно черговий ранг достроково в межах відповідної категорії посад. За сумлінну працю при виході на пенсію працівникові може бути присвоєно черговий ранг поза межами відповідної категорії посад.

3. Заохочення оголошується наказом Головного управління, про що робиться запис у трудовій книжці працівника відповідно до правил її ведення.

При заохоченні працівника забезпечується поєднання морального і матеріального стимулювання його праці.

4. Працівникам, які успішно й сумлінно виконують свої трудові обов'язки, надаються першочергово переваги та пільги щодо соціально-культурного і житлово-побутового обслуговування (путівки до будинків відпочинку, поліпшення житлових умов тощо). Таким працівникам надається також перевага у просуванні по службі.

5. За особливі трудові заслуги працівники Управління можуть бути представленими до державних нагород та присвоєння почесних звань.

 

VII. Відповідальність за порушення трудової дисципліни

1. Порушення трудової дисципліни, тобто невиконання чи неналежне виконання з вини працівника без поважних причин покладених на нього трудових або службових обов'язків, порушення державним службовцем обмежень, пов'язаних з проходженням державної служби, перевищення ним своїх повноважень, а також скоєння вчинку, який порочить його як державного службовця або дискредитує Управління, тягне за собою застосування заходів дисциплінарного стягнення, а також інших заходів, передбачених чинним законодавством.
2. Питання щодо притягнення працівників Управління до дисциплінарної відповідальності подається начальнику Головного управління на розгляд у встановленому порядку чинного законодавства.
3. За порушення трудової дисципліни до працівника застосовуються такі дисциплінарні стягнення:
догана;
звільнення з роботи.
4. До державних службовців, крім зазначених стягнень, можуть застосовуватися такі заходи дисциплінарного впливу:
попередження про неповну службову відповідність;
затримка до одного року присвоєння чергового рангу або призначення на вищу посаду.
5. Одним із заходів дисциплінарного впливу до державних службовців та інших працівників Управління за порушення трудової дисципліни може застосовуватися повне або часткове позбавлення премії на певний термін. Стягнення застосовуються в порядку, передбаченому чинним законодавством.
6. Звільнення може здійснюватися за систематичне невиконання працівником без поважних причин обов'язків, покладених на нього трудовим договором чи цими Правилами, якщо до працівника раніше застосовувалися заходи дисциплінарного стягнення, а також за прогул (у тому числі відсутність на роботі більше трьох годин протягом дня) без поважних причин, за попередньою згодою профспілкового комітету Управління.
7. До застосування дисциплінарного стягнення від порушника трудової дисципліни в обов'язковому порядку вимагається письмове пояснення. У разі відмови працівника дати письмові пояснення складається відповідний акт. Відмова працівника дати пояснення не може бути перешкодою для застосування стягнення.
8. Дисциплінарне стягнення застосовується безпосередньо за виявленням проступку, але не пізніше ніж через місяць з дня його виявлення, не враховуючи часу звільнення працівника від роботи через тимчасову непрацездатність або перебування його у відпустці.
9. Дисциплінарне стягнення не може бути накладено пізніше ніж через шість місяців з дня вчинення проступку.
10. За кожне порушення трудової дисципліни до порушника може бути застосовано лише одне дисциплінарне стягнення або захід дисциплінарного впливу.
11. При виборі виду стягнення повинні враховуватися ступінь тяжкості вчиненого проступку і заподіяна ним шкода, обставини, за яких вчинено проступок, і попередня робота працівника.
12. Стягнення оформляється наказом начальника Головного управління, в якому зазначаються мотиви його застосування; про стягнення повідомляється працівникові, на якого воно накладене, під розписку. Наказ Головного управління в необхідних випадках доводиться до відома інших працівників Управління.
13. Якщо протягом року з дня застосування дисциплінарного стягнення працівника не буде піддано новому дисциплінарному стягненню, він вважається таким, що не мав дисциплінарного стягнення.
14. Якщо працівник не допустив нового порушення трудової дисципліни і до того ж виявив себе сумлінним працівником, стягнення може бути зняте до закінчення року з ініціативи начальника Головного управління чи клопотання відповідного начальника управління або відділу або трудового колективу.
15. Протягом строку дії дисциплінарного стягнення заходи заохочення до працівника не застосовуються.
16. Дисциплінарне стягнення може бути оскаржене працівником у порядку, встановленому чинним законодавством.

VIII. Порядок вирішення трудових спорів

1. Трудові спори, що виникають між працівником і керівництвом Управління, розглядаються в порядку, передбаченому чинним законодавством.

2. У порядку, передбаченому статтею 223 КЗпП України, утворюється комісія з трудових спорів, яка діє в межах компетенції, визначеної чинним законодавством.

IX. Пропускний режим входу до адміністративного будинку і службових приміщень, в яких розміщене Управління

Пропускний режим входу до адміністративного будинку і службових приміщень, в яких розміщене Управління, регулюється розпорядженням голови облдержадміністрації „Про бюро перепусток” від 30.12.2005р. № 486.

Х. Реєстрація кореспонденції та порядок проходження документів перед підписом начальника.

Реєстрація кореспонденції.

Реєстрація вхідної кореспонденції Головного фінансового управління проводиться відповідальним за безпосередній контроль за виконанням документів. Після розгляду начальником Головного управління або заступниками начальника Головного управління кореспонденція надається виконавцю. Якщо в резолюції заступників начальника Головного управління вказано декілька прізвищ виконавців, то всі зазначені беруть участь в межах своїх повноважень у виконанні завдання. Узагальнення матеріалів покладається на особу, яка першою вказана в резолюції. Для виконання доручення їй надається право скликати інших виконавців і координувати їх роботу. Зазначена особа відповідає за дотримання вказаного терміну виконання, відповідне оформлення, відправлення на зазначену адресу та зберігання документів. Всі інші зазначені особи також відповідають за дотримання терміну виконання та надання особі або відділу інформації, що узагальнюють. Як правило, на документі повинно бути не більше однієї резолюції. Інші резолюції можливі тільки тоді, коли є необхідність деталізації порядку виконання документа. Після отримання документу відповідним управлінням або відділом він реєструється у спеціальних журналах відповідальною особою за реєстрацію вхідної та вихідної кореспонденції, які знаходяться у кожному відділі.

Для систематизації обліку розпорядчих документів облдержадміністрації та обласної ради, копії цих документів надаються юристу.

Для систематизації розпорядчих документів Головного фінансового управління посадова особа, вносить проект наказу Головного управління про внесення змін або про втрату чинності наказу, проводиться відповідна відмітка у Журналі реєстрації наказів Головного управління. Порядок проходження документів перед підписом начальника. Після підготовки документів та до подачі їх на підпис начальнику Головного управління виконавець повинен завізувати підготовлений документ у начальника відповідного відділу, а при необхідності у начальника відповідного управління. Накази по Головному управлінню та договори візуються у юриста. 

XI . Порядок виходу працівників в день відїзду та прибуття із відрядження.

Працівник в день відїзду у відрядження час уходу з роботи погоджує з безпосереднім керівником або заступником керівника. В день прибуття з відрядження працівник повинен вийти на роботу протягом 4 годин після прибуття транспорту, що підтверджується проїздними документами. Інші питання регулюються відповідно до Наказу Міністерства фінансів України від 13.03.98 р. № 59 „Про затвердження Інструкції про службові відрядження в межах України та за кордоном”.