Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Представники обласної влади зустрілись з бізнес-делегацією Фінської республіки

31 січня 2011 - 16:06

Сьогодні у Запоріжжі перебувають представники кількох фінських компаній, що планують розвивати бізнес у нашому регіоні (управляючий директор компанії “K.Hartwall Invest” Віктор Хартвалл, Віце-Президент компанії «Konecranes» Антті Ванхатало та ін.). В ході зустрічі з керівництвом області фінські інвестори відзначили, що поступова стабілізація політичної й економічної ситуації дає підстави більш впевнено дивитись у майбутнє і надалі вони бачать Україну, зокрема Запорізьку область, серед своїх партнерів.

Голова облдержадміністрації Борис Петров повідомив, що Запорізькій край вже має певні напрацювання в роботі з інвесторами з Фінляндії. Попри доволі скромні показники торгівельно-економічного співробітництва є позитивні приклади співпраці. Зокрема, йдеться про одне із запорізьких підприємств – «Запоріжкран», де співвласником виступає фінська транснаціональна компанія «Конекрейнс».

Запорізька область готова продовжити ефективну і взаємовигідну співпрацю на якісно новому рівні, і на прикладі успішних економічних принципів розвитку Фінляндії об'єднати науково-освітній, промисловий, логістичний і маркетинговий потенціал для створення промислових зон, а також надати всесторонню допомогу і підтримку для реалізації інвестиційних проектів.

- Робота з інвесторами – це один з напрямків розвитку Запорізького краю, що входить до загальної стратегії розвитку держави, - розповідає Борис Петров. – Сьогодні вже реалізується кілька масштабних проектів: з розвитку вітроенергетики з інвестиціями 1,5 мільярди євро, видобутку марганцевої руди, та інші загальним обсягом інвестицій більше 4 мільярдів євро. Вітм ми лише на початку шляху. Наше завдання сьогодні – створити сприятливі умови для реалізації проектів, максимально спростити систему отримання дозвільних документів, щоб інвесторам було комфортно працювати на нашій території.

Борис Петров розказав про можливості розширення горизонтів бізнесу для інвесторів. Адже Запорізька область має суттєві конкурентні переваги: високий експортний і науково-технологічний потенціал, порівняно низькі виробничі витрати, високий рівень кваліфікації фахівців. У Запоріжжі знаходиться комплекс науково-дослідних інститутів та науково-виробничих підприємств, що можуть стати основою створення високотехнологічних промислових зон в інноваційній сфері, завдяки якій Фінляндія впродовж багатьох років є одним із світових лідерів.

Відзначимо, що Президент України Віктор Янукович під час останнього засідання Ради регіонів підкреслив, що свого часу у Фінляндії, яка в 1990-х роках активно створювала стимули для реального економічного розвитку, основним було гасло: «Система - це більше, ніж просто сума складових», тож варто взяти це гасло на озброєння задля подальшого розквіту Запорізького краю.

Довідково: За 9 місяців 2010 року товарообіг між підприємствами Запорізького регіону і фінськими партнерами досяг показника $6,2 млн., експорт продукції запорізьких підприємств до Фінляндії склав $2,8 млн., збільшившись на $1,7 млн. Основні статті експорту продукції підприємств Запорізької області до Фінляндії: казани, машини, апарати і механічні пристрої, чорні метали, текстильний одяг. У порівнянні з 9 місяцями 2009 року експорт казанів, машин, апаратів і механічних пристроїв збільшився в 5,4 рази.

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 792-го дня війни

Запорізька область отримає пів мільярда гривень на ремонт та будівництво шкільних укриттів, – міністр освіти та науки Оксен Лісовий

Транспортну компанію, яка працює без дозвільних документів, виявив територіальний відділ «Укртрансбезеки»

Відстрочка для звільнених строковиків та бронювання працівників: представники ТЦК про зміни в законодавстві

«Запорізькі їжаки» мчать до перемоги

Навчання в змішаному форматі: діти радіють зустрічі з однокласниками та вчителями

У Запоріжжі колишні військовослужбовці та їх сім'ї зможуть пройти реабілітацію

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 256 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 791-го дня війни

Про пенсії ветеранів-чорнобильців говорили під час круглого столу

Світло культури в темряві війни: у Запоріжжі відбувся фестиваль фільмів національно-культурних товариств