Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

У прес-центрі облдержадміністрації відбувся брифінг, на якому заступник голови облдержадміністрації з питань АПК Сергій Вегеря розповів про початок жнив 2004 року

13 липня 2004 - 15:20

Сергій Вегеря зазначив, що збір врожаю ранніх зернових культур (загальна площа посівів – 626 тис. га) почався у всіх районах області, окрім Кам‘янсько-Дніпровського. Особливість цьогорічних жнив полягає в тому, що косовиця зернових почалася одночасно по всій території України.

Перші намолоти ячменю і пшениці свідчать про високу врожайність – у середньому по області вона сягає більше 30 центнерів, що утричі вище минулорічного. Але часті дощі заважають організувати високопродуктивну працю. Тим не менше ранніх зернових зібрано вже більше 90 тис. тонн. Загалом планується зібрати понад 2 млн. тонн зернових.

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України “Про закупівлю продовольчого зерна врожаю 2004 року” від 28 квітня 2004 року № 532 кожна область повинна мати регіональний резерв зерна. За розпорядженням голови облдержадміністрації для нашої області передбачено створення такого в обсязі 68 тис. тонн продовольчого зерна, що відповідає 3-місячному запасу. Щоб своєчасно створити достатній резерв зерна та успішно реалізувати надлишки, підкреслив С. Вегеря, важливо повсюдно дотримуватись розумної цінової політики. Уряд рекомендує реалізовувати зерно лише через спеціалізовані біржі і за ціною не нижче 800 гривень за тонну (продовольча пшениця 3-го класу). В Автономній Республіці Крим пішли далі – офіційно уряд встановив ціну на пшеницю 3-го класу в 1000 гривень за тонну. У нашій області акредитовані міністерством аграрної політики дві біржи – „Гіллея” та „Торговий дім”. Таким чином, враховуються інтереси сільгоспвиробників і це дає можливість уникнути демпінгу.

Збиральної техніки в області достатньо, дизельне пальне є. За домовленістю Уряду з нафтопереробниками відпускна ціна для сільгоспвиробників буде не вищою 1950 гривень за тонну дизпалива. Постачатиме його області Кременчуцький нафтопереробний завод. Всі елеватори області готові до прийому зерна нового врожаю. За нормальної погоди жнива в області завершать за 12-15 робочих днів.

Відповідаючи на запитання журналістів, С. Вегеря запевнив, що ціни на хліб не „попливуть”, а залишаться стабільними; на якість зерна дещо вплинула дощова погода, але остаточні результати ще попереду; наступний брифінг з цих питань буде проведено після виходу області по збору врожаю на рівень в 1 мільйон тон.

Читайте також

Фортифікації на Запорізькому напрямку будуються в три зміни: Іван Федоров в ефірі телемарафону «Єдині новини»

СБУ встановила особи ще 7 колаборантів з окупаційного «мвс рф» на Запоріжжі

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

386 ударів по 9 населених пунктах Запорізької області окупанти завдали впродовж доби

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 764-го дня війни

Онлайн-уроки не перериватимуть під час повітряних тривог, а 24 запорізькі школи розпочнуть навчання за змішаною формою – рішення Ради оборони області

«Шкільні ліги – більше, ніж змагання»: розпочато територіальний етап з баскетболу серед юнаків

ПРОЗОРІСТЬ ТА ПІДЗВІТНІСТЬ: ПРОАНАЛІЗОВАНО ТЕНДЕРИ НА ПОНАД 100 МЛН ГРИВЕНЬ

СБУ встановила ще 2 зрадників, які допомагають країні-агресору підтримувати окупаційний режим на території Запорізької області

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

406 ударів по 7 населених пунктах Запорізької області окупанти завдали впродовж доби

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 763-го дня війни