Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Сьогодні в обласному музично-драматичному театрі імені Магара відбулися Урочисті збори і святковий концерт, присвячені 13-ій річниці незалежності України

20 серпня 2004 - 15:00

Сьогодні в обласному музично-драматичному театрі імені Магара відбулися Урочисті збори і святковий концерт, присвячені 13-ій річниці незалежності України

 

Урочисті збори і святковий концерт, присвячені 13-ій річниці незалежності України відбулися в обласному музично-драматичному театрі імені Магара.

В них взяли участь керівники обласної, міських, районних органів влади, представники трудових колективів, політичних партій і громадських організацій.

З доповіддю виступив голова обласної державної адміністрації Володимир Березовський. Він також вручив нагороди тим, чия сумлінна праця високо оцінена на державному рівні.

 

Указами Президента України

 

За значний особистий внесок у соціально-економічний і культурний розвиток Запорізького краю, багаторічну сумлінну працю, вагомі досягнення у професійній діяльності

 

орденом Богдана Хмельницького II ступеня

 

нагороджений:

 

Вакуленко Володимир Петрович голова Запорізької обласної організації інвалідів війни та Збройних сил

 

присвоєні почесні звання:

«Заслужений працівник промисловості України»

 

Коцюбі Володимиру Олександровичу начальнику цеху Запорізького державного підприємства «Кремній полімер»

 

Маловику Миколі Олексійовичу машиністу екскаватора закритого акціонерного товариства «Мінерал»

 

Шкоді Вадиму Васильовичу директору відкритого акціонерного товариства «Завод «Світлотехніка»

 

«Заслужений артист України»

 

Аніній Аллі Миколаївні артистці Запорізького обласного українського музично-драматичного театру імені В.Г. Магара

 

«Заслужений працівник культури України»

 

Хорьєвій Наталії Володимирівні директору Запорізького обласного державного центру народної творчості

 

«Заслужений лікар України»

 

Бондаревій Валентині Несторівні  дільничному лікарю 10-ї міської клінічної лікарні, місто Запоріжжя

 

«Заслужений працівник охорони здоров’я України»

 

Корінфській Вірі Василівні старшій медичній сестрі комунальної установи «Запорізька міська багато профільна лікарня № 9»

 

«Заслужений працівник ветеринарної медицини України»

 

Стуловій Валентині Василівні начальнику управління ветеринарної медицини в Запорізькій області

 

«Заслужений будівельник України»

 

Сухо млину Івану Прокоповичу начальнику державного комунального підприємства «Управління капітального будівництва Запорізького міськвиконкому»

 

Розпорядженням

Голови Верховної Ради України

 

За вагомий особистий внесок у реалізацію державної політики в галузі освіти, багаторічну педагогічну діяльність, високий професіоналізм та ініціативність у роботі

 

Грамотою Верховної Ради України

 

нагороджений:

 

Шадурін Олександр Михайлович начальник відділу освіти Приморської районної державної адміністрації

 

Святковий виступ голови облдержадміністрації Володимира Березовського до Дня незалежності України

 

Шановні учасники зборів!

Дорогі земляки!

 

Щороку, в ці дні, ми подумки повертаємося у доленосне літо 91-го року - до Дня народження незалежної України. Історія та сучасність, минуле та майбутнє для кожного українця міцно пов’язані однією датою – 24 серпня. До неї вели століття боротьби за волю, з неї почався поступ у сьогодення, відкрилася нова сторінка в історії України.

Короткий час, що минув з Дня проголошення Незалежності України не дозволяє глибино осмислити велич цієї події. Але доля відвела нашому поколінню особливу місію – здобути незалежність, розбудовувати  державність, виховати наших дітей справжніми громадянами  та патріотами.

Якими б не були оцінки сучасних суспільних процесів, незаперечним є факт – Україна відбулася як суверенна держава. Вона прямує шляхом демократії та динамічного розвитку.

13-а річниця незалежності України відзначається в умовах відчутних позитивних зрушень у всіх сферах нашого життя. Це об’єктивний результат послідовного політичного курсу Президента України Леоніда Даниловича Кучми, впровадження реформ, успішної реалізації соціально-економічних програм Уряду на чолі з Прем’єр-Міністром України Віктором Федоровичем Януковичем.

Другий рік Україна демонструє один з найвищих у Європі темпів економічного зростання.

За підсумками минулого року зростання внутрішнього валового продукту перевищило 9 %, обсягу промислового виробництва – 16 %. Таких темпів розвитку не забезпечував жоден з попередніх Урядів,  починаючи з 1991 року.

Запоріжці добре відчувають зміни на краще на власному рівні життя та підтримують дії Уряду, позитивно оцінюють зрушення, які відбулися в державі та області за останні півтора року.

Сьогодні ми можемо впевнено сказати: етап становлення завершено. Стартував період зростання та якісного розвитку.

 

Дорогі друзі!

Сьогодні мені особливо приємно відзначити вагомий внесок  трудівників Запорізького краю до загальнонаціональної скарбниці. Ми по праву можемо пишатися не лише славним минулим, а й  збереженням та примноженням легендарної спадщини. За 65 років, з часу свого заснування, область стала одним з найпотужніших регіонів України. 

70 %  легкових автомобілів, третина електроенергії, що виробляється в Україні, 17 % сталі і готового прокату, авіадвигуни та трансформатори – це далеко не повна залікова книжка Запорізької області.  Її сторінки продовжує заповнювати сьогодення.

Наша гордість – промисловий комплекс 8-ий рік поспіль нарощує обсяги виробництва і ця тенденція зберігається.

Незважаючи на високу минулорічну базу, загальний темп приросту за І півріччя 2004 року склав 20,4 %.

Неоціненний внесок у справу економічного зростання регіону зроблений флагманами металургійної галузі, які орієнтуються на якісні перетворення.

Впевнено утримує лідерство у вітчизняній металургії ВАТ „Запоріжсталь”. 20-ти тисячний трудовий колектив, який багато років очолює Герой України Віталій Антонович Сацький, вже вписав золоті сторінки в історію Запорізького краю, але на цьому не зупиняється. Комбінат модернізується й омолоджується, вдосконалює технології й освоює нові види продукції. Найціннішою традицією запоріжсталівців стала турбота про людину праці, створення умов для нормальної роботи, соціального комфорту робітників. Достатньо сказати, що за рівнем заробітної плати “Запоріжсталь” посідає 1 місце серед промислових підприємств регіону.

Стабільно знаходиться у лавах передових підприємств флагман кольорової металургії держави – Запорізький алюмінієвий комбінат. На комбінаті реалізовано низку заходів, спрямованих на підвищення ефективності виробництва, покращення екологічної ситуації. Продовжується будівництво цеху з виробництва алюмінієвої фольги та стрічки.

Активно відроджує своє лідерство в економіці регіону машинобудування. Машинобудівники забезпечують найвищі темпи росту, а питома вага галузі  в обсязі промислового виробництва за останні 5 років практично подвоїлася.

Безперечно першими тут автозазівці. Другу молодість переживає 140-річний автомобілебудівний завод. За кілька років колектив довів своє право бути візитною карткою українського автомобілебудування. Лише з початку цього року на заводі введено в дію лінію з випуску автомобіля „Опель-Астра”, автомобіля ВАЗ, побудовано сучасний центр логістики, аналогів якому в Україні немає.

Міцно тримають передові позиції моторобудівники краю. Завдяки збереженню унікальної професійної школи, трудовий колектив ВАТ "Мотор Січ" на чолі з героєм України В’ячеславом Олександровичем Богуслаєвим став у поточному році одним з основних виконавців Загальнодержавної програми створення військово-транспортного літака Ан-70 та його закупівлі за державним оборонним замовленням.

 

Шановні друзі!

Торік ми гостро відчули, наскільки важлива для нас стабільність в  агропромисловому комплексі.  Цього року хлібороби області зробили все, аби виростити багатий урожай. Сьогодні завдяки невтомності і самовідданості наших сільських трудівників ми можемо впевнено сказати: наша область повністю забезпечена власним хлібом.

За обсягами валового збору ранніх зернових і зернобобових  Запорізька область увійшла до п’ятірки регіонів-лідерів.

За оперативними даними  валовий збір ранніх зернових склав один мільйон сімсот дев’ятнадцять тисяч тонн при середній урожайності  більше двадцяти восьми центнерів з гектара.

Найвищу урожайність – більше 34 ц/га отримали господарства Гуляйпільського та Великобілозерського районів.

Більше ста тисяч тонн ранніх зернових зібрано хліборобами Гуляйпільського, Приазовського, Мелітопольського районів.

Показових результатів досягли у приватному підприємстві „Агропромислова фірма „Алекс” Кам’янсько-Дніпровського району (керівник Панкеєв Володимир Вікторович). Тут зібрано по шістдесят вісім центнерів з гектара. У товаристві з обмеженою відповідальністю „Долинка” Гуляйпільського району (керівник Лисенко Володимир Ілліч)  урожайність ранніх зернових склала шістдесят два центнери з гектара. 

Хочу подякувати агропромисловим підприємствам, де отримують стабільно високі врожаї. Це  товариство з обмеженою відповідальністю „Гайчур” Новимиколаївського району (керівник Головко Анатолій Григорович), товариство з обмеженою відповідальністю „Комунар” Пологівського району (керівник Бандуров Володимир Леонідович), фермерське господарство „Вікторія” Кам’янсько-Дніпровського району (керівник Єсаулов Володимир Павлович), сільськогосподарський виробничий кооператив „Росія” Великобілозерського району (керівник Баранов Володимир Іванович)  та багатьом іншим.

На жаль, далекий від успішного стан справ у тваринництві. Його відродження – справа не одного року. Та позитивні приклади окремих господарств дають привід для оптимізму. Це “Агрофірма „Росія” Бердянського району (керівник Ніколенко Анатолій Миколайович), „Племзавод „Степний” Кам’янсько-Дніпровського району (керівник Волков Анатолій Анатолійович),  сільськогосподарський виробничий кооператив імені Фрунзе Веселівського району (керівник Гудков Григорій Степанович), товариства з обмеженою відповідальністю „40 років Жовтня” (керівник Шульга Володимир Миколайович) та „Зірка” (керівник Федько Микола Миколайович) Куйбишевського району.

 

Велике спасибі вам, трудівники ланів та ферм!

Важливим чинником пожвавлення внутрішнього ринку є стан харчової, переробної та легкої промисловості. Подолавши наслідки кризи 90-х років, більшість підприємств галузі – всього їх в області понад 400 – п’ятий рік нарощують обсяги виробництва.

Прикметою сучасних підприємств галузі є не лише кількісні показники, а кардинальне підвищення якості продукції, доведення її до кращих світових стандартів.

Прикладами такої роботи є лікеро-горілчаний завод „Хортиця”, пивобезалкогольний комбінат „Славутич”, Пологівський оліяекстракційний завод та інші.  

Завдяки нашим кращим товаровиробникам Запорізький край стає все більш помітним на світовому ринку. Регіон гучно заявляє про себе, як про постачальника сучасної високотехнологічної продукції.

Наша область посідає четверте місце серед регіонів України за обсягом зовнішньоторговельного обігу, питома вага якого становить понад 10 % від загальнодержавного.

В економіці області „працюють” іноземні інвестиції на суму  чотириста сімдесят три мільйони доларів США. Останнім часом інвестиційний клімат в регіоні значно покращився і потік прямих іноземних інвестицій на сьогодні порівняно з початком року зріс майже на вісім відсотків.

Поглиблюється співробітництво нашої області з регіонами країн-партнерів. В рамках офіційного візиту делегації області до провінції Чунцін Китайської Народної Республіки було досягнуто домовленостей щодо подальшого зміцнення стосунків з китайськими партнерами. У червні укладено Угоду про торгово-економічне, науково-технічне та культурне співробітництво з Навоїйською областю Республіки Узбекистан.

 

Шановне зібрання!

Я навів чимало прикладів, які характеризують динамічний розвиток економіки.

Але люди оцінюють діяльність  влади не за  статистичними даними, а за реальними умовами свого життя.

Тому всі дії обласної державної адміністрації, органів місцевої виконавчої влади та місцевого самоврядування підпорядковані головному – забезпеченню динамічного підвищення рівня життя населення.

Сьогодні економічне зростання у реальному секторі економіки регіону поєднується з позитивною динамікою соціального розвитку.

За головним чинником добробуту - рівнем  заробітної плати наша область третій рік упевнено посідає 3 місце серед регіонів України, поступаючись лише місту Києву та Донеччині.

Середньомісячна заробітна плата по області зараз складає 626 грн. і збільшилась у порівнянні з аналогічним періодом 2003 року майже на чверть. Це майже на сімдесят відсотків перевищує прожитковий мінімум.

Однак загальну тенденцію зростання зарплатні затьмарює таке неприпустиме явище, як заборгованість з виплати заробітної плати. Щодо її зменшення багато зроблено. Якщо у 1998 році загальна сума заборгованості по області становила 265 млн. грн., то сьогодні залишилося 40 млн. грн. Але ці гроші повинні бути у кишенях людей, які їх чесно заробили. Ми не зупинимося доки все не буде повернуто  до копійки.

 

Стабільна ситуація зберігається на ринку праці області. Рівень зареєстрованого безробіття зараз складає трохи більше трьох відсотків – один з найнижчих в Україні.

 

Щорічно в  області створюється понад 20 тис. нових робочих місць,  дві третини з них  - у сфері малого бізнесу. Але  безробітним – це 37 тис. чоловік, - як кажуть, від цього не легше. Тож є ще над чим працювати. Основні резерви створення нових робочих місць криються у розвитку підприємництва. Не випадково реалізація в області спеціальних заходів щодо підтримки малого бізнесу дозволила помітно поліпшити середовище для здійснення підприємницької діяльності. Комплексною програмою розвитку малого підприємництва в Запорізькій області на поточний рік передбачено 400 тисяч гривень.

Створення умов для забезпечення інтенсивного розвитку малого підприємництва має стати одним із пріоритетних напрямків у роботі всіх ланок місцевої влади.

 

Шановні добродії!

Гідний рівень життя людини забезпечується не лише пристойною зарплатою. Наші люди повинні користуватися всіма благами цивілізації і ми маємо зробити їх максимально доступними.

Насамперед - забезпечення населення житлом. За роки незалежності по області за рахунок усіх джерел фінансування   введено більше трьох з половиною мільйонів квадратних метрів загальної площі житла, житлові умови поліпшили більше шестидесятитрьох тисяч сімей.

На сьогодні  пріоритетним для нас є будівництво об’єктів газо, тепло, водопостачання та водовідведення. Ми не можемо миритися з тим, що одна з найпотужніших областей України газифікована ледь на 20%,  що цілі райони користуються привізною питною водою.

Символічно, що до святкування тринадцятої річниці Незалежності України вводиться в експлуатацію 18-річний довгобуд – водогін до Бердянська. Справа лічених днів – відкриття водогону в Куйбишевському районі. Завдяки цим двом об”єктам покращаться побутові умови майже трьохсот тисяч мешканців півдня та сходу  нашої області.

За роки незалежності введено в дію більше ніж півтори тисячі  кілометрів газових мереж та магістральних газопроводів. “Блакитне паливо” прийшло в домівки мешканців Оріхівського, Гуляйпільського, Пологівського, Приморського, Новомиколаївського, Кам’янсько-Дніпровського районів. На порядку денному вирішення проблеми газифікації ще шести районів: Веселівського, Великобілозерського, Куйбишевського, Приазовського, Розівського, Чернігівського. А також продовження та завершення будівництва газопроводів до селищ: Веселе, Степногірськ Василівського району та с.Азовське Якимівського району.

За роки незалежності стали до ладу об’єкти соціального призначення: середні навчальні заклади на двадцять чотири тисячі учнівських місць, дошкільні - понад чотири тисячі місць, лікарні – понад тисячу триста ліжок, амбулаторно-поліклінічні заклади - майже на три тисячі відвідувань за зміну.

 Хочу наголосити, що рівень медичного обслуговування населення для нашого промислово насиченого регіону з неблагополучною екологічною обстановкою має особливе значення.

У 2003 році вдалося збільшити фінансування галузі у порівнянні з 2002  роком  більше ніж на  18 %, така ж тенденція зберігається й у поточному році.

Окрім того, у 2 рази збільшилося  фінансування національних програм з охорони здоров’я.

Це дало  змогу повністю забезпечити медикаментами хворих на туберкульоз, цукровий діабет, проведення хіміотерапії онкологічним  хворим, продовжити переоснащення медичним  обладнанням  лікувальних  закладів, - в першу чергу  в сільській  місцевості.

Чимало зроблено для оновлення матеріально-технічної бази закладів медицини. Проводиться переоснащення  обласного  онкологічного диспансеру. У цьому році в обласній клінічній лікарні за рахунок централізованих постачань встановлено сучасну апаратуру загальною  вартістю  вісімсот п’ятдесят тисяч гривень.

Торік у рамках Року підтримки материнства та дитинства розпочата поетапна реконструкція обласної дитячої лікарні. На базі цього закладу створено обласний центр ранньої медико-соціальної реабілітації дітей-інвалідів. Заклад отримав медичне обладнання, меблі, побутову техніку на суму понад два мільйони триста тисяч гривень, надані Всеукраїнським  фондом соціального  захисту  інвалідів.

Під постійним контролем Уряду України, органів виконавчої влади та місцевого самоврядування – поліпшення якості медичного обслуговування ветеранів війни, праці. Два  роки  в  області  функціонує  обласний  госпіталь  для  ветеранів  Великої  Вітчизняної  війни, де пройшли лікування понад три тисячі ветеранів.  Він не лише оснащений  сучасною  медичною  апаратурою, а й вирізняється комфортними побутовими умовами.  Рішенням обласної ради шпиталю передано оздоровчий  комплекс  заводу  “Кремнійполімер”. Тепер у нас буде більше можливостей задовольнити  потреби ветеранів  у  лікуванні. 

Та найбільший капітал нашої медицини – медичні працівники. Не можу не згадати, що у нас зроблена перша в Україні успішна операція з пересадки серця професором Олександром Семеновичем Никоненком. Загалом медична галузь області за рейтингами Міністерства охорони здоров’я займає перші місця по п’яти показниках.

Майбутнє нашої країни – сучасне молоде покоління. Тому молодіжна політика для нас особливо важлива сфера.

Велика увага приділяється розширенню мережі установ та закладів, що опікуються проблемами молоді.

У регіоні створено 26 центрів соціальних служб для молоді, обласний центр патріотичного виховання, центр праці для молоді, молодіжний інтернет- і бізнес-центри, комунальне підприємство „Обласний центр молоді та студентів”. Солідні напрацювання є у справі забезпечення молодих сімей житлом. Сьогодні молодим сім’ям надано 104 житлові кредити. У цьому році введено в експлуатацію 16-квартирний будинок в м. Пологи; планується до здачі ще чотири будинки у містах Запоріжжі та Гуляйполі.

Наша гордість і наша надія – обдарована творча молодь.

 

Цього року відзначено 30 лауреатів обласної премії для обдарованої молоді у галузі музичного, образотворчого, естрадного, театрального мистецтва, журналістики та літератури.

 

Є у нашої молоді успіхи і на всеукраїнському рівні. У 2004 році премією Кабінету Міністрів України за участь молоді у розбудові держави відзначені чотири наших молодих земляки. Ми пишаємося ними і надалі будемо плекати і всіма силами підтримувати юні таланти.

 

Визначальним, стратегічним чинником інноваційного  розвитку регіону,  нарощення його інтелектуального потенціалу є освіта.

 

Сьогодні система освіти регіону набула стабільності, безповоротно відійшла від  уніфікованості, зорієнтувалася на максимальне розкриття потенціалу молодої особистості.

 

Органи центральної та місцевої виконавчої влади,  місцевого самоврядування всебічно сприяють застосуванню передових інформаційних технологій в освіті. Завдяки  обласній акції “Комп‘ютерний клас – кожній школі” сьогодні школи вже отримали 258 сучасних комп‘ютерних класів з можливостями підключення до Інтернету.

 

Навчальні заклади області на гідному рівні забезпечують сучасну якість знань. Це підтверджують  постійні високі досягнення наших дітей у загальнодержавних інтелектуальних змаганнях впродовж останніх п‘яти років. Лише у 2004 році запорізькі школярі вибороли 86 призових місць.  Особливо радує, що серед переможців  поряд зі школярами обласного центру, міст області  дедалі більше  учнів сільських шкіл, зокрема, Приморського, Веселівського, Василівського, Бердянського районів.

Високо оцінено державою праця наших педагогічних працівників. Цього року багато з них удостоєні високих державних нагород та отримали почесні звання.

Запорізька область – край багатої культурної спадщини.

Далеко за межами області добре відомі наші театрально-творчі колективи, академічний симфонічний оркестр, козацький ансамбль пісні і танцю “Запорожці”.

Цей рік став ювілейним і знаковим для багатьох закладів культури області. Відзначенння 75-річчя від дня заснування обласного українського музично-драматичного театру увінчалося  присвоєнням йому імені Володимира Герасимовича Магара. Відсвяткували ми 50-річчя концертного залу і 65-річчя обласної філармонії.

Фестиваль дитячого та юнацького виконавського мистецтва “Акорди Хортиці” – єдиний музичний проект на Україні, в якому обдаровані діти мають можливість виступати разом із професіоналами - солістами Запорізького академічного симфонічного оркестру під керівництвом народного артиста України В’ячеслава Реді. В цьому році фестиваль набув статусу Всеукраїнського.

До свого столітнього ювілею готується обласна універсальна наукова бібліотека ім. О.М. Горького – інформаційний культурно-просвітницький комплекс, центр інтелектуального розвитку населення регіону.

Збагатили духовну скарбницю і послужать не одному поколінню українців ілюстрована енциклопедія «Запорізька область», "Енциклопедія українського козацтва", енциклопедія "Ми – українці", унікальні видання з історії та культури національних меншин, які проживають у області, що побачили світ за останній рік.

1- го вересня відкриє двері для 250 обдарованих юнаків і дівчат нашого краю Запорізький факультет Національного університету культури і мистецтв на базі музичного училища ім. П. Майбороди.

Протягом останніх років мистецькі та аматорські колективи на високому рівні презентують  творчі здобутки в столиці нашої держави – м. Києві. Яскравий творчий звіт майстрів мистецтв і самодіяльних художніх колективів області відбудеться в Національному Палаці “Україна” 24 вересня 2004 року.

Впевнений, що й цього разу наші митці підкорять серця глядачів. Ми бажаю їм великого успіху!

 

Шановні друзі!

У ці дні ми з цікавістю і хвилюванням стежимо за Олімпійськими іграми, що проходять в Греції. Наші земляки серед найсильніших  спортсменів світу гідно представляють Україну.

Зараз на Олімпіаді відстоюють честь держави 23 запорізькі спортсмени. Серед них - Роман Зозуля, Олена Жупіна, Ганна Сорокіна, Антон Захаров, Денис Силантьєв, Лариса Заспа, Людмила Шевченко, Володимир Полікарпенко, Армен Варданян та інші.

Побажаємо їм найвищих спортивних досягнень!

 

Шановне зібрання!

2004-й рік – особливий для України і, безперечно, стане віхою у її новітній історії.

Цей рік не лише рік виборів Президента,  а рік вибору для України. У 1991 році ми обрали незалежність, державність на засадах демократії, ринкової економіки та пріоритету прав людини.

13-літній шлях показав, що ми зробили правильний вибір. І Кожний наш успіх підтверджує це.

Але ще не час зупинятися. Головне завдання сьогодні – не лише зберегти та закріпити здобутки, а й надати нового імпульсу суспільним процесам.

Це можливо лише за умов послідовності й наступності державного курсу,  здійснення намічених якісних перетворень у політичній сфері. З цією метою рівно рік тому Президент України Леонід Данилович Кучма ініціював проведення політичної реформи.

Як сказано у цьогорічному Посланні Президента України до Верховної Ради, головним у процесі трансформації політичного устрою “має стати якісне зростання ролі представницьких інституцій, передусім парламенту, а через це і політичних сил, насамперед партій, у розробці  і реалізації державної політики, забезпеченні узгодженої та відповідальної діяльності законодавчої та виконавчої влад, утвердженні основних  засад громадянського суспільства.”

Це дасть змогу посилити ефективність виконавчої влади, забезпечити дієвий захист прав і свобод людини та громадянина, суттєво наблизить Україну до європейських стандартів демократії.

Отже, мета поставлена чітко, шляхи її досягнення окреслені, за нами – відповідальні дії і зважений вибір.

 

Дорогі друзі!

 

Дозвольте привітати вас зі святом - Днем Незалежності України. Бажаю вам витримки й оптимізму, плідної праці на благо процвітання рідної України. Миру й добра вашим родинам!

 

Дякую за увагу.

 

Прес-служба облдержадміністрації

Читайте також

Впродовж доби окупанти 291 раз ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 786-го дня війни

Участь Володимира Зеленського в зустрічі міністрів оборони в межах засідання Ради Україна – НАТО

Обласна влада не залишає людей наодинці з бідою: як допомагають переселенцям та постраждалим внаслідок війни

«Показник значно кращий, порівняно з минулим роком»: представник ТЦК та соціальної підтримки про приписну кампанію 2024 року

Іван Федоров – про фортифікації та укриття

Товариство Червоного Хреста України відзначило 106 років із дня заснування

СБУ повідомила про підозру ще 12 колаборантам, які працюють в окупаційному «мвс рф» на Запоріжжі

Іван Федоров зустрівся з представниками Всесвітньої організації охорони здоров’я – обговорили медичні потреби регіону

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 442 рази били по Запорізькій області.

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 785-го дня війни