Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Звернення голови облдержадміністрації Володимира Березовського до мешканців області у зв’язку із відзначенням 27 листопада 2004 року Дня пам’яті жертв голодомору і політичних репресій

22 листопада 2004 - 14:28

Дорогі запоріжці!

 

Понад сім десятиліть віддаляє нас від найтрагічніших сторінок нашої історії – голодомор в Україні 1932 - 1933 років. Сталінський терор найбільшого масштабу набув в українському селі. Щоб загнати селян у колгоспи, вождь всіх народів “розкуркулив” господарства заможних селян. А щоб змусити українських  колгоспників працювати на державу, застосував терор голодом. У так званих  “боржників" по хлібозаготівлях були конфісковані в 1932 і на початку 1933 років всі продукти тривалого зберігання. Звідси масштаби голоду: не сотні тисяч, а мільйони жертв.

Водночас в цей день ми згадуємо і  тисячі співвітчизників, які загинули внаслідок політичних репресій.

Розбудовуючи незалежну і демократичну Україну, ми не маємо права нехтувати історією. Жахливі трагедії минулого повинні підштовхнути як вчених, так і політиків до певних дій. Перші мають в усіх деталях вивчити історію, спираючись лише на конкретні факти і архівні дані, другі – дати політичну оцінку тоталітарному режиму – жахливій диктатурі, яка ховалася під машкарою народовладдя.

Схилімо голови перед світлою пам’яттю безвинно загиблих. І тісніше згуртуймося для плідної праці в ім’я добробуту людей.

 

Голова обласної ради,

голова облдержадміністрації           Володимир Березовський

Читайте також