Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Позачергова сесія обласної ради осудила провокаційні дії опозиції, закликала до збереження миру і злагоди у суспільстві

23 листопада 2004 - 18:47

У своєму виступі голова обласної ради, голова облдержадміністрації Володимир Березовський підкреслив, що „держава переживає сьогодні ключовий момент своєї історії.

Минулої неділі українці  прийшли на виборчі дільниці, проявивши безпрецедентну за роки Незалежної України активність – у голосуванні взяли участь більше 80 відсотків виборців.

Законним  Президентом України обраний Віктор Федорович Янукович.

Перемога Віктора Федоровича на виборах Президента України стала результатом демократичного волевиявлення українського народу.

Але опозиційні політики на чолі з колишнім кандидатом в Президенти Ющенком роздмухують вогонь політичних пристрастей, намагаючись відібрати у народу України його перемогу.

Тому зараз від позиції кожного з нас, від нашої з вами спільної позиції залежить майбутнє України: чи переможе здоровий глузд та ми продовжимо рух вперед; чи наша держава, наш народ будуть втягнуті у вир соціальної й політичної нестабільності та глибокої економічної кризи” (повний текст виступу наведений нижче).

Рішучий осуд провокаційних дій опозиції висловили також депутати обласної ради Іван Аносов – ректор Мелітопольського педагогічного університету, Людмила Завгородня – головний лікар медсанчастини „Мотор Січ”, Борис Петров – генеральний директор ВАТ „Укрграфіт”, міський голова Запоріжжя Євген Карташов та інші. Вони закликали співвітчизників до збереження миру і злагоди у суспільстві.

Депутати ухвалили Заяву, адресовану  Верховній Раді та політичним партіям і рухам (повний текст наводиться нижче).

На сесії прийнято рішення про створення комітету по захисту конституційних прав запоріжців.

 

Прес-служба облдержадміністрації

 

Виступ голови обласної ради,

голови облдержадміністрації В. Березовського

на позачерговій сесії обласної ради

23 листопада 2004 року

 

Шановні депутати!

 

Я скликав сьогодні позачергову сесію Запорізької обласної ради тому, що впевнений – депутатський  корпус не може залишатися осторонь тих подій в Україні, які відбуваються після другого туру Президентських виборів.

Держава переживає сьогодні ключовий момент своєї історії.

Минулої неділі українці  прийшли на виборчі дільниці, проявивши безпрецедентну за роки Незалежної України активність – у голосуванні взяли участь більше 80 відсотків виборців.

Законним  Президентом України обраний Віктор Федорович Янукович.

Перемога Віктора Федоровича на виборах Президента України стала результатом демократичного волевиявлення українського народу.

Але опозиційні політики на чолі з колишнім кандидатом в Президенти Ющенком роздмухують вогонь політичних пристрастей, намагаючись відібрати у народу України його перемогу.

Тому зараз від позиції кожного з нас, від нашої з вами спільної позиції залежить майбутнє України: чи переможе здоровий глузд та ми продовжимо рух вперед; чи наша держава, наш народ будуть втягнуті у вир соціальної й політичної нестабільності та глибокої економічної кризи.

Запоріжці не приховують своїх політичних симпатій.

Запоріжцям імпонує рішучість, відповідальність та надійність Віктора Януковича.

На початку липня цього року на славній Запорізькій землі Віктора Федоровича Януковича було висунуто кандидатом на посаду Президента України.

За весь час роботи Віктора Федоровича на посаді Прем’єр-міністра, за час передвиборної кампанії запоріжці переконалися: слово Януковича ніколи не розходиться з ділом.

З Прем’єром Віктором Януковичем жителі запорізького краю відчули стабільність, впевненість у завтрашньому дні, довіру до влади.

Віктор Янукович – це реальна, ефективна регіональна політика.

За два роки Прем’єрства Віктора Федоровича ми отримали десятки мільйонів гривень на реалізацію важливих для області проектів: будівництво мостових переходів у Запоріжжі, забезпечення водою півдня та сходу області, відродження Степногорська.

Віктор Янукович – це зростання економіки та розвиток виробництва.

Завдяки ефективній економічні політиці Уряду промислові підприємства області забезпечують стабільне зростання обсягів промислового виробництва. Відроджується село, на розвиток якого сьогодні спрямована безпрецедентна фінансова допомога.

Віктор Янукович – це надійний соціальний захист.

Підвищена зарплата освітянам. На черзі – значне підвищення зарплати медикам. Величезну  турботу  відчули сьогодні пенсіонери – середня пенсія в області становить 300 гривень.

Віктор Янукович – це стабільність, мир та поступальний розвиток держави.

Ми добре це розуміємо і не даремно, саме із Запоріжжя, з вуст керівників найпотужніших підприємств Сходу, Півдня та Центру України пролунав заклик підтримати Януковича і тим самим сказати рішуче «ні» розбрату, загрозі соціальної та економічної нестабільності та всім «принадам», які вони можуть за собою потягнути: розриву економічних зв’язків, зупинці підприємств, зростанню безробіття, зубожінню населення.

Отже запоріжці зробили свій вибір. Вибір зробила Україна.

21 листопада до виборчих дільниць в нашому регіоні прийшло близько 80 відсотків виборців Запорізької області.

Віктор Федорович Янукович здобув  голоси більше восьми сот тисяч запоріжців, або більше 70 відсотків тих, хто взяв участь у голосуванні на Запоріжжі.

Янукович переконливо переміг у другому турі Президентських виборів.

Янукович – наш Президент.

Ми вітаємо цю перемогу і впевнені, що зробили правильний вибір.

Віктор Федорович своїми реальними справами довів, що він має конкретну програму дій і здатний вести державу та весь український народ шляхом економічного зростання, соціальної стабільності та добробуту, зробить  Україну міцною, стабільною та квітучою державою.

Це не влаштовує сьогодні Ющенка, який не тільки не впорався свого часу з обов’язками Прем’єр-міністра, а й завдав своєю діяльністю значної шкоди державі.

Це не влаштовує тих, для кого влада не інструмент вирішення нагальних проблем жителів України, а засіб задоволення  надмірних політичних амбіцій та власного збагачення.

Політичний цинізм опозиції переходить всі межі. Люди, які начебто виступають за демократію, апелюють до світової спільноти зі скаргами про її порушення в Україні, вже задовго до виборів заявили про те, що їх влаштовує тільки перемога, а зараз, зазнавши поразки, реалізують сценарій антиконституційного захоплення влади. 

Коли від лідерів опозиції відкрито звучать злочинні заклики до громадянської непокори, насильства, протистояння владі та її представникам ми не можемо мовчати.

Коли Юлія Тимошенко, не тільки політик, а жінка й мати, кидає у збуджений натовп слова, що її донька на площі серед тих, хто готовий піти до кінця за Ющенка, коли вона закликає батьків наслідувати її приклад та посилати дітей для участі у протизаконних діях, розумієш, що такі люди здатні на все.

Для них влада, для досягнення якої вони «спалили всі мости», є єдиною можливістю «відпрацювати» вкладені в них гроші. Що для них доля України, яка через їх злочинні дії може опинитися на межі розколу та періоду тривалої економічної, соціальної та політичної нестабільності?

Вони цинічно закликають захистити «волю народу». Якого народу? П’яних підлітків на Майдані Незалежності у Києві? Політичних авантюристів або  люмпенів, здатних на все?

Такі люди називають себе «народом». Вони обрали силовий варіант розвитку подій. В день голосування прибічники Ющенка зухвало порушували закон, відверто нехтували нормами чинного законодавства, влаштовували протизаконні дії. Це факти і вони мають підтвердження.

Сьогодні, розуміючи, що приречені,  вони  гарячково закликають до насильства та громадянської війни.

Для них вибір народу – ніщо, закони – ганчірка.

Їх любов до України фальшива.

Їхні методи протизаконні.

Їхня правда – брехня.

Вони злочинці.

Я звертаюся до тих, хто підтримує опозицію. Ми поважаємо ваш вибір, але не допустимо, щоб нас вважали людьми третього сорту, ігнорували наше вільне волевиявлення та вирішували на сесії Львівської міськради кому бути Президентом України.

Не вірте вашим провідникам. Демократія – це не перемога будь-якою ціною. Це й  вміння  погодитися з думкою більшості, зайняти конструктивну позицію та спільно працювати на благо держави.

Ті ж, хто обере шлях порушення закону, повинні знати і чітко усвідомлювати: п’ятнадцять мільйонів виборців, що віддали свій голос за Януковича і серед них переважна більшість жителів Запорізького краю здатні стати на захист Конституції та майбутнього нашої єдиної держави – України!

Принципову позицію займають органи влади Запорізької області – ми здатні забезпечити конституційний порядок на території регіону. Всі, хто спробує порушити закон, посіяти розбрат та ворожнечу отримають рішучу та адекватну відсіч.

Ми, запоріжці, завжди відзначалися політичною виваженістю та державницькою мудрістю. Наша область – один з провідних, економічно розвинутих регіонів України є осередком соціальної стабільності. Ми індустріальне серце України. Тут її основний економічний потенціал. Нашими руками створюються основні матеріальні блага. Ми, а не західні області, годуємо державу хлібом. 

Тому сьогодні від імені депутатського загалу, від імені запоріжців хочу заявити.

Запоріжці на мітингах, зборах, сесіях, що проходять зараз, вимагають припинити вакханалію беззаконня, розв’язану опозицією, дати достойну відсіч спробам авантюристів розколоти державу, втягнути людей у протистояння.

Край, де декілька століть тому народилася українська державність, ніколи не підтримає тих, хто сьогодні своїми божевільними закликами до насильства та ворожнечі хоче назавжди її поховати!

Ми ніколи не станемо на хибний шлях порушення Закону. Навпаки, ми, свідомі своєї громадської відповідальності, станемо на його захист.

Ми не дамо знищити Україну! 

Нам потрібна стабільна, демократична та сильна держава!

Нам потрібне спокійне та забезпечене майбутнє для наших дітей та онуків!

Нам потрібні мир та злагода в суспільстві!

Ми захистимо тебе, Україно!

 

Заява

депутатів Запорізької обласної ради,

ухвалена на позачерговій сесії

23 листопада 2004 року

 

 

Ми, депутати  Запорізької обласної ради, глибоко стурбовані загостренням політичної ситуації після проведення другого туру виборів Президента України.

Більшість жителів регіону віддали свої голоси за Віктора Федоровича Януковича. Ми керуємося їх волевиявленням та поважаємо позицію своїх виборців. Також враховуємо і погляд наших земляків, які проголосували іншим чином, і не допускаємо можливості зводити рахунки з тими, хто має протилежну думку.

В той же час ми обурені та засуджуємо дії опозиції, яка намагається незаконним, силовим шляхом захопити владу в Україні. Політика радикалів приведе до розколу держави. Ми добре пам’ятаємо, чим закінчилися подібні дії в інших країнах, наприклад, в Югославії та Грузії. Ми також протестуємо проти  звинувачень та образ, які ллються з уст лідерів опозиції, та їх брудної політичної гри.

Вимагаємо припинити беззаконня та екстремізм! 

Звертаємося до Верховної Ради, до всіх політичних партій та демократичних сил прийняти всі можливі зусилля для розв’язання ситуації, законним, конституційним шляхом, щоб не допустити громадянської війни та розвалу країни, розглянути і прийняти на сесії політичну реформу.

Екстремізм не пройде.

Захистимо та збережемо Україну.  

Читайте також

Транспортну компанію, яка працює без дозвільних документів, виявив територіальний відділ «Укртрансбезеки»

Відстрочка для звільнених строковиків та бронювання працівників: представники ТЦК про зміни в законодавстві

«Запорізькі їжаки» мчать до перемоги

Навчання в змішаному форматі: діти радіють зустрічі з однокласниками та вчителями

У Запоріжжі колишні військовослужбовці та їх сім'ї зможуть пройти реабілітацію

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 256 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 791-го дня війни

Про пенсії ветеранів-чорнобильців говорили під час круглого столу

Світло культури в темряві війни: у Запоріжжі відбувся фестиваль фільмів національно-культурних товариств

США схвалили пакет військової допомоги: Україна отримає нове озброєння та посилить свою обороноздатність

Як в Запоріжжі оформити догляд за людиною похилого віку чи з інвалідністю?