Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

В прес-центрі облдержадміністрації відбувся брифінг голови Запорізького обласного територіального відділення Антимонопольного комітету України Олександра Білого

25 січня 2005 - 14:15

Олександр Білий нагадав, що  минулого року в Україні мали місце кризові прояви на ринку зерна, фіксувалося напруження на ринку нафтопродуктів, продовольчих товарів, зокрема,  м’ясо-молочної продукції, залишилися невирішеними ряд питань державного регулювання у сфері природних монополій, низка проблем, пов’язаних із негативним впливом на конкуренцію у певних  галузях деяких державних органів.

На захист добросовісної конкуренції у сфері підприємницької діяльності облтервідділення Антимонопольного комітету України обмежувало неправомірне використання ринкової влади, захищало права суб’єктів господарювання, споживачів. Силами облтервідділення були усунуті порушення чесних звичаїв у підприємницькій діяльності на 32 регіональних ринках.

У 2004 році для забезпечення державного контролю за дотриманням законодавства про захист економічної конкуренції тервідділенням перевірено 23 суб’єкти господарювання та 4 органи влади. За результатами перевірок відкриті 5 справ. Запроваджено постійний моніторинг становища на товарних ринках, що мають суттєвий вплив на соціально-економічну ситуацію в області – на ринках хліба та хлібобулочних  виробів, м’ясо-молочної продукції, ринку нафтопродуктів. В минулому році виявлено та припинено 123 порушення антимонопольного законодавства та законодавства про захист економічної конкуренції, таких як зловживання монопольним становищем (37 випадків), антиконкурентних дій органів влади та самоврядування (18 випадків), недобросовісної конкуренції(5 випадків), неподання інформації та невиконання рішень тервідділення (63 випадки).

У порівнянні з 2003 роком на 20 % зменшилась кількість виявлених порушень щодо зловживання монопольним становищем, натомість  кількість випадків порушень  щодо недобросовісної конкуренції зросла у 2,5 рази, на 42% збільшилась кількість порушень законодавства про захист економічної конкуренції.

Олександр Білий наголосив, що, беручи до уваги регулярні зміни у законодавстві  та подальший поступальний розвиток економіки України, вважає за необхідне  у 2005 році  забезпечити  підвищення   кваліфікації спеціалістів обласного тервідділення з тим, щоб   підвищити ефективну діяльність Антимонопольного комітету на обласному рівні.

 

Прес-служба облдержадміністрації

Читайте також

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 235 разів били по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 784-го дня війни

Продовжуємо підтримку наших оборонців – захисникам передали необхідну техніку

Отримав важке поранення, але планує повернутися на передову – історія військовослужбовця Сергія Лаврика

60 років вірності українському кіно: кінотеатр ім. Довженка відзначив ювілей

Німеччина стоїть на боці України, на боці Запоріжжя і Запорізької області, – Надзвичайний та Повноважний Посол ФРН Мартін Єґер

Надзвичайний та Повноважний посол Німеччини в Україні Мартін Єґер відвідав Запоріжжя – обговорили подальшу співпрацю

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 216 разів били по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 783-го дня війни

8 років на сторожі безпеки: Патрульна поліція Запорізької області відзначає річницю