Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Перший віце-прем’єр-міністр України Анатолій Кінах представив голову Запорізької облдержадміністрації Юрія Артеменка

14 лютого 2005 - 11:18

У великій залі облдержадміністрації зібралося близько тисячі запоріжців – відомі діячі науки, культури, письменники і журналісти, виробничники і аграрії, керівники територій і громадських організацій, депутати різного рівня, звичайні жителі області. Характерно, що вперше за всю новітню історію під час такої події вхід до зали був вільний, без ніяких перепон. Єдина незручність – у залі не вистачило місць для всіх бажаючих.

Бурхливими оплесками присутні зустріли Указ Президента України Віктора Ющенка від 4 лютого 2005 року про призначення головою Запорізької обласної державної адміністрації Артеменка Юрія Анатолійовича, який зачитав перший віце-прем”єр-міністр України Анатолій Кінах. Анатолій Кирилович щиро привітав Юрія Артеменка з призначенням на високу і відповідальну посаду та висловив упевненість, що він діятиме в дусі нового часу -- вирішення складних економічних, політичних і соціальних проблем як регіону, так і держави можливе лише на основі високого рівня довіри суспільства до влади, концентрації політичної волі, розуму, кадрів, консолідації суспільства. Нагадав також, що мільйони громадян, які вийшли на майдани, вимагали від Президента Віктора Ющенка формування в Україні нової влади високої якості.  Влади прозорої, чесної, влади, яка поважає людей, відповідальна перед народом.

Анатолій Кінах висловив упевненість, що керівництво Запорізької області, вся вертикаль влади області будуть працювати сконсолідовано, і кожним кроком будуть підтверджувати високу довіру людей до влади, побажав успіхів у цій нелегкій праці.

Київський гість надав слово Ю.Артеменку.

"- Тиждень тому, входячи до цього будинку, я думав, що мені буде легше, ніж моїм колегам в інших областях, - сказав Юрій Артеменко. – Тому що все моє життя пройшло тут, на виду у всіх. Але з іншого боку, саме тому мені і важче. Адже доведеться ламати стереотипи, які склалися. І при цьому знаходитись під перехресним вогнем дружніх і не дуже поглядів, суджень, думок.

Ламати не словами, а вчинками, реальними справами. Юристи у договірних документах часто вживають термін „форс-мажор”. Так ось: увесь цей тиждень був для мене одним суцільним форс-мажором. Та водночас він був і потужною школою. Сотні зустрічей з людьми, котрі знають проблеми області і готові генерувати нові ідеї і підходи. Готові працювати на благо запоріжців, на благо України.

Окреслюючи програму дій, я заявив головні принципи влади, котру ми будемо створювати. Це наріжні принципи, проголошені Президентом України Віктором Андрійовичем Ющенком:

-Влада повинна іти до людей, проводити політику відкритості і прозорості.

- Влада не повинна і не буде красти.

- Закони обов”язкові для всіх і всі рівні перед законом.

Головними пріоритетами у моїй роботі і в роботі облдержадміністрації будуть не показники ВВП і не відсотки зростання виробництва у промисловості і сільському господарстві. Там є свої командири і свої чудові управлінці. Вони без нас виплавлять метал, виготовлять продукцію, посіють і зберуть хліб, вони вміють це робити.

Наше ж головне завдання – проведення ефективної регіональної політики. Ми будемо розвивати культуру, виховувати духовність, вирішувати нагальні проблеми села: газифікацію, будівництво доріг, водопостачання, відновлення об’єктів соцкультпобуту, шкіл, лікарень.

Наші села оживуть дитячими голосами. У школах не буде порожніх парт. Люди зможуть не лише працювати і регулярно отримувати зарплату. Вони зможуть відпочити, приділити час дітям. Красота і благоустрій перестануть бути привілеєм городян.

Під час одного з вечірніх „мозкових штурмів” (нині це головний інструмент в обговоренні і прийняті рішень), я, розмірковуючи про благоустрій сіл, згадав про фонтани. І почув цілком справедливе і приземлене зауваження: у багатьох селах навіть води немає. Я знаю про це. Але я також упевнений, мріючи про фонтани, ми швидше проведемо воду в село.

„Романтика” – сказали мені на зустрічі журналісти. Так, романтика. Але, як писав великий мудрець Сенека: „Романтики – це особлива каста виняткових, котрі, прагнучи до великої мети, устеляють свій шлях до неї тисячами добрих справ”. Я згоден бути таким романтиком!

Я чудово знаю, яке спадкоємство мені дісталось. Солідна заборгованість із заробітної плати – близько 30 мільйонів гривень, понад 37 тисяч безробітних, із них – 65 відсотків – жінки.  Досить висока середньо обласна зарплата – понад 700 гривень виглядає непереконливою при порівнянні з розмірами зарплати у сільськогосподарській галузі. Тут вона майже наполовину менша! І добре уявляю величезний обсяг майбутньої роботи.

Першого року роботи у Верховній Раді один із журналістів запитав мене: „Яким афоризмом ви могли б сформулювати свою життєву позицію?” Відповідь народилася експромтом, який, по-моєму, повною мірою відображає за яким принципом я живу і працюю: „Відповідальність – це той вантаж, котрий надає сили”.

Наостанок новий голова облдержадміністрації, звертаючись до присутніх у залі, сказав: „Один я не зможу нічого зробити. З командою, яка в апараті, -- ми зможемо багато що. А разом з вами -- ми зможемо все. Разом нас багато. Нас не подолати!”

З короткою промовою до запоріжців звернувся перший віце-прем”єр-міністр України Анатолій Кінах.

"Одним з найголовніших напрямків розвитку і економіки, і суспільства, і держави,  я вважаю, - підкреслив А.Кінах, - повинен бути постійний діалог держави і суспільства. Чесний і відвертий. Більше того, це питання має особливе значення в умовах після дуже складної і дуже неоднозначної політичної кампанії, пов’язаної з виборами Президента держави. Я хочу окремо зазначити, що це не просто перемога Віктора Ющенка та його команди, це – перемога добра над злом, чесності над фальсифікацією.

Більше того, повірте моєму досвіду, на останньому етапі політичної кампанії я вимушений зробити  дуже неприємний висновок: це було не протистояння програм, а світоглядів. По законам честі, справедливості, поваги до людей чи по законам кримінального світу: тиску, шантажу. Хочу підтвердити дуже неприємний висновок – і нам про це ніколи не треба забувати і повторювати: влада почала боротьбу по суті не проти опозиції, а проти власного народу. Тому ви повинні відчувати величезну відповідальність  за той кредит довіри народу України, який сьогодні є. Ви повинні наповнювати його кожним кроком, спрямованим в інтересах суспільства та держави.

На Сході і Півдні в той час велася дуже неприємна, брудна інформаційна війна проти громадян. Чорні технології, брудні інформаційні методи. Стосувалось це і укрансько-російського співробітництва. Користуючись нагодою, я хотів би зупинитись на співпраці України з Російською Федерацією. Хочу ще раз підтвердити принципову позицію Президента України, мою особисту: робитимемо все можливе, щоб поліпшити  стосунки двох народів, досягти збільшення обсягів співробітництва між братніми народами (бурхливі оплески).

В той же час наш напрямок євроінтеграції не суперечить нашій волі, нашому бажанню тісного співробітництва України і Росії. Два народи  об’єднують вікові традиції дружби, історії, культури, релігії. Я впевнений, що так буде і надалі. Буквально наступного тижня у нас відбудуться змістовні переговори з широкого кола питань подальшого українсько-російського співробітництва.

Друга дуже брудна політична спекуляція щодо мов. Я хочу особливо підкреслити – це теж наша спільна позиція: Україна як правова, демократична держава завжди буде створювати такі умови для своїх громадян, щоб кожна людина в будь який час мала право розмовляти на тій мові, на якій вона краще висловлює думку. Це повинно сприйматися толерантно і цивілізовано. Водночас держава повинна створювати умови, починаючи від дитсадка, школи і далі в засобах масової інформації, для розвитку рідної української мови. Я просив би не піддаватися на брудні спекуляції.

Щодо кадрової політики. Вона повинна базуватися на повазі до людей, доступу до засобів масової інформації. Хочу жорстко попередити сьогодні, коли формується вертикаль влади: жоден випадок зловживання службовим становищем, корупції не залишиться поза увагою і винні будуть суворо покарані. Можна буде пробачити певні професійні прорахунки, але зловживання владою – нізащо. Такі люди у нас не будуть працювати на всіх рівнях. Нам необхідно зміцнити кадровий потенціал країни, залучивши до нього і тих, хто раніше працював в органах держслужби і місцевого самоврядування, і водночас активно висувати на роботу молодих та ініціативних людей. При цьому головними критеріями будуть чесність, порядність, а не політична орієнтація.

Верховенство закону. Це не просто теза, а величезна проблема для вирішення всіх державних завдань. Всі перед законом повинні бути рівні, не зважаючи на посаду, статус, фамілію і, вибачте, кишеню. Всі, хто причетний до економічних злочинів, будуть відповідати. Адже сьогодні в тіньовій економіці країни через корупцію знаходиться в обігу від 45 до 55 відсотків капіталів. Але полювання на відьом не буде. Це має принципове значення для нас.

Природні монополії. Будемо жорстко контролювати їх діяльність. Адже за нашими підрахунками близько 40 мільярдів гривень у країні знаходяться поза бюджетом.

Питання приватизації. Офіційно повідомляю вам, що незворотньо  відбувається процес повернення у площину державних і суспільних інтересів комбінату “Криворіжсталь”. Це стратегічне підприємство, яке виробляє близько 25 % продукції всього металургійного комплексу країни, щорічно дає мільярди гривень прибутку. У площині законності приватизації буде розглянуто кожен стратегічний об’єкт.

Уряд має намір переглянути ефективність дії всіх економічних зон. Буде проведено жорсткий аудит. Ажде ці зони нерідко перетворилися у чорні дірки, де процвітають зловживання, ресурси не працюють в інтересах держави.

Дуже величезні проблеми з соціальними параметрами стосуються і Запорізької області, її адміністрації. Не зважаючи на сприятливу світову і внутрішню кон”юктуру ринків у минулому році і прийняту велику кількість необгрунтованих популістських рішень, економіка держави розбалансована. Дефіцит Пенсійного фонду складає мінімум 16-17 мільярдів гривень. Так звані надбавки до пенсій, які були прийняті за принципом купівлі голосів виборців, по суті зруйнували  не тільки економічну основу, а й зв”язок розміру пенсій зі стажем людини, її кваліфікацією та умовами роботи. Тобто ударили по авторитету кваліфікованої і чесної праці. Ми зараз будемо відновлювати соціальну справедливість.

Величезні питання щодо ПДВ. Він по суті руйнує фінансову систему підприємств. Дає підстави для криміналізації. Тому тут наведемо порядок.

Обов”язково збережемо спрощену систему оподаткування підприємств середнього і малого бізнесу. Окрім того будемо активно їм допомагати. Адже ці підприємства  сьогодні - потужне джерело нових робочих місць. А робочі місця – це основний показник якості і ефективності системи діяльності влади і державної соціально-економічної політики у всьому світі.   Саме цей показник стане одним з головних критеріїв оцінки роботи органів влади, у тому числі і на обласному рівні.

Хотів би підкреслити, що на Запорізькій землі, безумовно, є добрі, позитивні результати напруженої праці всіх запоріжців.  А можливості промислові, економічні, кадрові, природний потенціал цього регіону не мають аналогів у країні. Але водночас є і великі проблеми, на які варто звернути увагу керівництва області.

По-перше, нас турбує здоров’я людей, особливо дітей. Так, за результатами 2004 року область за смертністю дітей до одного року знаходиться на 17-у місці в країні. По-друге, інноваційний розвиток: є дуже серйозні питання. За кількістю інноваційних підприємств область займає лише 18-е місце. По-третє, житлове будівництво. Запорізька область за цим показником займає 25 місце.

Висновок такий: необхідно раз і назавжди зрозуміти, що люди дають оцінку державі і владі не за відсотками зростання внутрішнього валового продукту, обсягу виробництва. Люди дають оцінку ефективності  влади по тому як розвиток економіки впливає на їх добробут та збільшення кількості нових робочих місць, можливості виховувати своїх дітей та з упевненістю дивитися у завтрашній день. Це головні критерії, якісні критерії. І ми повинні бути достойні, а не якісь переможні реляції про якесь зростання, відсотки.

Я просив би це однозначно раз і назавжди взяти за основу у своїй роботі, включаючи і обласну державну адміністрацію".

Новопризначеного голову облдержадміністрації щиро привітав голова обласної ради Володимир Березовський та бурхливими оплесками всі присутні в залі.

 

 Після активу відбулася прес-конференція А. Кінаха і Ю. Артеменка для працівників центральних і місцевих засобів масової інформації.

Запитання газети «Вибор»: Що головним вважає влада при визначенні кадрової політики?

Відповідь А. Кінаха: -Треба визнати, що в Україні, крім соціальних проблем, існує низка проблем низької якості, непрофесіоналізму системи державної влади. Необхідно не просто формувати владу, а відновлювати кадрову політику, підготовку кадрів державних менеджерів, які уміють працювати, захищати інтереси держави, знати національні пріоритети, інтеграційні процеси, бо конкуренція досить жорстка. Тому важливо, щоб  людина мала високі моральні якості, почуття відповідальності. І разом з тим, вона повинна бути високим професіоналом, державним менеджером. І об’єднуючи ці принципи, можна бути впевненим, що ми формуємо нову владу. Я хотів би особливо підкреслити наступне. Нам проблему кадрів треба вирішувати в умовах консолідації суспільства.

Українське радіо: - Анатолію Кириловичу, ви не вперше на Запоріжжі, добре знаєте нашу економіку. Чого влада чекає від регіонів? І  яким чином будете впливати на регіон, щоб розвивалося машинобудування, авіа- і автомобілебудування?

А. Кінах: - Всі питання, які стосуються розвитку держави, повинні розвиватися на основі балансу інтересів. Це дуже не просте завдання. Але цим напрямком необхідно йти. Це не лише економіка, потенційні можливості кожної області, це невід’ємна частина формування демократичного суспільства. Тому держава делегує свої повноваження громаді, місцевим органам влади  і не просто делегує, а підкріплює це фінансовими ресурсами. Тому нам важливо зараз підсилити   в цілому регіональну політику як частину адміністративної реформи, формувати умови, коло всі показники, в тому числі і формування бюджету, йдуть знизу вверх.

Нам необхідно робити все, щоб регіони мали право на ініціативу, щоб ця ініціатива доходила до центральної влади і консолідувала зусилля з вирішення цих питань. Мова йде про роботу в режимі постійного зворотного зв’язку, постійного діалогу.

Що стосується Запорізької області, то  це унікальна область в економіці. Тут представлені всі сектори економіки країни, починаючи з енергетики і закінчуючи металургією. Унікальне географічне положення, транспортна система, вже не кажучи про історично-культурну спадщину. Я  впевнений: тут є всі умови для успішного розвитку і це однозначно буде на користь людей, які тут проживають. У світі поважають лише ті держави, які вміють відстоювати свої інтереси -- національні, економічні, політичні, внутрішній ринок. І такі галузі, як машинобудування, будуть підтримані державою. Нам треба проявляти тут здоровий економічний патріотизм. Створювати нові робочі місця, робити все, щоб Україну у світі знали як здатну виробляти конкурентноздатну продукцію.

Газета «Верже»: - Юрію Анатолійовичу, чи будете продовжувати кращі справи попередників Є.Карташова та В.Березовського, зокрема у плані підписання трьохсторонніх договорів з підвищення зарплати на підприємствах?

Ю. Артеменко: -- Безперечно. Перша моя зустріч була з Володимиром Березовським. Детально обговорили подальшу програму спільних дій. Всі кращі справи попередників будуть продовжені.

Газета «МИГ»: - Анатолію Кириловичу, як ставитесь до заяв деяких керівників підприємств про перенесення виробництва в Росію?

А. Кінах: - Я би порадив (знаю, що мова йде про В. Богуслаєва) займатися своїми справами, створювати умови для конкурентноздатності підприємства і для його ефективної роботи, для соціальної сфери. Це його головне завдання. По-перше. По-друге, абсолютно помилкова і провокаційна думка, що євроатлантична інтеграція  протирічить нашій співпраці з Росією. Україна – суверенна держава і повинна захищати свої інтереси, незалежно від напрямку: Захід чи Схід. У нас величезні перспективи співпраці з Росією. Ми будемо створювати умови для рівноправної співпраці. Є два рівноправні партнери, які будуть доповнювати один одного. Україна не повинна ходити з простягнутою рукою по світу. Всі проблеми у нас. Ми можемо бути конкурентноздатними. Такого рівня освіти людей, кваліфікації, таланту як в Україні, рідко зустрінеш у світі. І жити бідно – гріх. Треба поглиблювати співпрацю і з Росією, і з Європою. Це буде один з пріоритетів діяльності В. Ющенка.

Газета  «Подробности»:  - Як формуються кадри облдержадміністрації?

Ю. Артеменко: - Я всіх діючих заступників звільнив. Зараз йде підбір кадрів. Розглядаю пропозиції політичних партій, громадських організацій. Я міг би вам зараз назвати прізвища. Але не буду цього робити з одної причини. Раніше було 8 заступників, В. Ющенко і Уряд рекомендує зменшити до трьох.  Анатолій Кирилович каже, що до чотирьох. Не буду називати через це персонально.

Якимівська райгазета: - Реформа АПК знівечила село. Чим тепер Уряд може допомогти селу?

А. Кінах: - Я розділяю тривогу за село. Уряд сьогодні вирішує це завдання. І в першу чергу ефективну роботу під час весняно-польових робіт. Зроблено все можливе, щоб приблизити село до нафтопродуктів, до пільгових кредитів. Зробимо все можливе, щоб аграрії заклали хорошу основу для врожаю. Для цього треба зробити все, щоб завершити кадастр землі, видачу земельних актів, затвердити пакет законів про землю як національне надбання. Безумовно і захист внутрішнього ринку, треба займатися питаннями створення інфраструктури ринку, товарних бірж. Сьогодні ставки, коли вартість банкових послуг 24-25% в рік, просто роблять селян банкрутами. Мають значення і побутові умови життя на селі. Коли ми проводили реформу, зробили багато помилок. Забули, що колгоспи утримували всю соціальну сферу на селі. Ми знищили їх як юридичних осіб і нині  клуби, фельдшерсько-акушерські пункти залишились безгоспними.  Нам треба, щоб там жили люди, народжували дітей. Ці питання є першочерговими.

Телекомпанія «ЮГ» (м. Приморськ): - Чи буде влада добиватися відповіді на позов народних депутатів України про блокування під час виборів роботи ТК «ЮГ»? Якою буде нова влада по відношенню до преси?

Ю. Артеменко: - Почну з останнього. Я відкритий для всіх. Якими можуть бути стосунки з пресою у заступника голови ВР з питань свободи преси  та інформації?!

Що стосується питання ТК: буде прокурорське розслідування.

«Інтерфакс-Україна»: - Чи передбачене корегування бюджету Запорізької області після корегування державного?

А. Кінах: - Передбачене. Треба завершити корегування державного бюджету до 15 березня. Враховуючи те, що бюджет-2005 не збалансований, з великим дефіцитом, ми будемо робити все, щоб відкорегувати, щоб всі соціальні виплати зберегти. Ми будемо намагатися врахувати  інтереси всіх територій, щоб цей бюджет був бюджетом розвитку.

Під час робочого візиту до Запоріжжя Анатолій Кінах разом з головою облдержадміністрації Юрієм Артеменком та президентом Запорізького обласного союзу промисловців і підприємців Петром Ванатом відвідав виробничі цехи ВАТ „Запоріжтрансформатор”, зустрівся з керівниками та рядовими трудівниками підприємства.

Новопризначений голова облдержадміністрації Ю.Артеменко ознайомив київського гостя з проектом будівництва історико-етнографічного комплексу „Запорозька Січ” на острові Хортиці.

 

Прес-служба облдержадміністрації

Читайте також

«Показник значно кращий, порівняно з минулим роком»: представник ТЦК та соціальної підтримки про приписну кампанію 2024 року

Іван Федоров – про фортифікації та укриття

Товариство Червоного Хреста України відзначило 106 років із дня заснування

СБУ повідомила про підозру ще 12 колаборантам, які працюють в окупаційному «мвс рф» на Запоріжжі

Іван Федоров зустрівся з представниками Всесвітньої організації охорони здоров’я – обговорили медичні потреби регіону

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 442 рази били по Запорізькій області.

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 785-го дня війни

«Прозорість та підзвітність»: проаналізовано тендери на понад 230 млн грн

Молодіжний центр “People.UA” відкрився у Запорізькій області

Запорізька область буде забезпечена хлібом: в регіоні триває посівна

«Хто подає, той виграє»: завершується відбірковий етап з волейболу серед дівчат