Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Беручи плату зі споживачів за опалення нежитлових приміщень, «Василівкатепломережа» не порушує закон

30 січня 2012 - 13:06

Беручи плату зі споживачів за опалення нежитлових приміщень, «Василівкатепломережа» не порушує закон

Обласна влада втрутилася у розв’язання  у конфлікту між жителями м.Василівка, що перейшли на індивідуальне опалення, та тепловиками - ПрАТ «Василівкатепломережа», які, за словами людей, незаконно виставляли їм великі рахунки за опалення нежитлових приміщень будинків.

Нагадаємо, в газеті «Субота плюс» (№52 від 29.12.2011) вийшов матеріал «Жителям Василівки влаштували «тепловий удар», де була порушена проблема відносин жителів міста з тепловиками: ПрАТ «Василівкатепломережа» змушує споживачів, які перейшли на автономне опалення квартир, сплачувати ще й за опалення нежитлових приміщень будинків, а саме – підвалів. Кожного місяця жителям виставляли рахунки за цю послугу у сумі до 40 грн. з квартири.

Після виходу публікації заступник голови облдержадміністрації Петро Гончарук пообіцяв розібратися в ситуації та дав відповідне завдання управлінню комунально-житлового господарства ОДА.

За словами начальника управління ЖКГ ОДА Дмитра Свіркіна, було проведено перевірку, за результатами якої виявлено, що ПрАТ «Василівкатепломережа» працює у правовому полі, дотримується вимог відповідних правових актів та має всі підстави для перегляду умов договору про надання послуг з централізованого опалення та проведення розрахунків.

Для того, щоб грунтовно розібратися в ситуації, спеціалісти управління виїхали до Василівки,  провели нараду у Василівській райдержадміністрації за участю керівництва РДА, Василівської міської ради, ПрАТ «Василівкатепломережа» та КП «Добробут». Крім того, була проведена перевірка безпосередньо на підприємстві.

За результатами роботи з’ясовано, що ПрАТ «Василівкатепломережа» надає послуги з централізованого теплопостачання 2276 споживачам (населення), з них 246 мають індивідуальне опалення.

Питання відключення від мереж централізованого опалення в багатоповерхових будинках регулюється Правилами надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення, затвердженими постановою КМУ від 21.07.2005 р. та Порядком відключення окремих житлових будинків від мереж централізованого теплопостачання, затвердженим наказом Міністерства будівництва, архітектури та житлово-комунального господарства України від 22.11.2005 р.

Починаючи з 2005 до листопада 2007 року, Василівською міжвідомчою комісією надавалися дозволи на відключення окремих споживачів від централізованих мереж теплопостачання. Відповідно до Правил споживачі, які встановили у квартирі багатоповерхового житлового будинку індивідуальні (автономні) системи опалення, сплачують послуги з централізованого опалення місць загального користування відповідно до методики, яка затверджується центральним органом виконавчої влади з питань ЖКГ. Методика розрахунку кількості тепла, спожитого на опалення місць загального користування багатоквартирних будинків, та визначення плати за їх опалення затверджена наказом Мінбуду України від 31.10.2006 р.

Відповідно до методики підприємством здійснюється розрахунок розміру оплати за опалення місць загального користування, виходячи з проектних рішень по кожному споживачу індивідуально. Так, наприклад, власнику особового рахунку за адресою вул.Незалежності, 1/15 за період жовтень-грудень 2011 року пред’явлено до сплати 33,58 грн, а не майже 40 грн. на місяць, як зазначалося у публікації газети «Субота плюс».

Крім того, з’ясовано, що у статті містяться неточні дані. Зокрема, у матеріалі зазначено, що Апеляційний суд Запорізької області не так давно розглянув позови трьох мешканців, які з самого початку не хотіли укладати договори, та став на їхній  бік, що є не зовсім вірним.

У 2008 році ПрАТ «Василівкатепломережа» звернулося до Василівського районного суду з позовними заявами щодо зобов’язання укладання договору про забезпечення функціонування системи індивідуального (автономного) та централізованого опалення та виконання ряду певних робіт, які передбачені Порядком відключення окремих приміщень житлових будинків від мереж централізованого опалення та постачання гарячої води при відмові споживачів від централізованого теплопостачання. По трьох справах рішенням Василівського районного суду позовні вимоги підприємства були задоволені частково, а саме зобов’язано укласти договір. Відповідачі не погодилися з рішенням суду першої інстанції та подали апеляційні скарги. Ухвалою Апеляційного суду Запорізької області щодо одного із споживачів рішення Василівського районного суду залишено без змін та  відмовлено  в задоволенні касаційної скарги.

По справах двох інших споживачів ухвалами Апеляційного суду Запорізької області апеляційні скарги були задоволені частково, рішення суду першої інстанції були скасовані. Підприємством також було подано касаційні скарги, але Верховний суд України залишив у силі рішення обох судів. Тобто, саме по цих справах питання так і залишилося не вирішеним.

Отже, за результатами перевірки, яку проводило управління житлово-комунального господарства ОДА встановлено, що підприємство ПрАТ «Василівкатепломережа» працює в правовому полі, дотримуючись вимог відповідних правових актів, та має всі підстави для здійснення перегляду умов договору про надання послуг з централізованого опалення та проведення розрахунків.

 

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 786-го дня війни

Участь Володимира Зеленського в зустрічі міністрів оборони в межах засідання Ради Україна – НАТО

Обласна влада не залишає людей наодинці з бідою: як допомагають переселенцям та постраждалим внаслідок війни

«Показник значно кращий, порівняно з минулим роком»: представник ТЦК та соціальної підтримки про приписну кампанію 2024 року

Іван Федоров – про фортифікації та укриття

Товариство Червоного Хреста України відзначило 106 років із дня заснування

СБУ повідомила про підозру ще 12 колаборантам, які працюють в окупаційному «мвс рф» на Запоріжжі

Іван Федоров зустрівся з представниками Всесвітньої організації охорони здоров’я – обговорили медичні потреби регіону

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 442 рази били по Запорізькій області.

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 785-го дня війни

«Прозорість та підзвітність»: проаналізовано тендери на понад 230 млн грн