Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Микола Ярмощук: «Завдяки появі перинатального центру ми зможемо подарувати нову якість життя дітям та їхнім матерям»

31 січня 2012 - 14:24

Микола Ярмощук: «Завдяки появі перинатального центру ми зможемо подарувати нову якість життя дітям та їхнім матерям»

Заступник голови обласної державної адміністрації Микола Ярмощук під час брифінгу поінформував журналістів про хід створення в Запоріжжі обласного перинатального центру, що здійснюється у рамках реалізації Національного проекту «Нове життя – нова якість в охороні материнства та дитинства».

- Останні півроку обласна виконавча влада активно працює над реалізацією Національного проекту «Нове життя – нова якість в охороні материнства та дитинства», що передбачено Програмою Президента України Віктора Януковича «Україна для людей». Обласний перинатальний центр буде створено у Запоріжжі на базі міського пологового будинку №5. Зараз ми оформлюємо документи з передачі будівлі медичного закладу у власність обласної ради, і після цього зможемо розпочати роботу над проектно-кошторисною документацією. Після оформлення необхідних документів ми здамо будівлю в оренду місту за 1 грн. на рік, а самі будемо працювати над підготовкою перинатального центру. Під час цих робіт пологовий будинок буде працювати в звичайному режимі, - повідомив Микола Ярмощук.

Завершити передачу будівлі пологового будинку у власність обласної громади планується у лютому поточного року,  одразу після цього почнуться роботи з підготовки проектно-кошторисної документації.

За словами начальника управління охорони здоров’я ОДА Андрія Запорожченка, вже зараз пологовий будинок №5 частково виконує функції перинатального центру, але завдяки реалізації Національного проекту «Нове життя – нова якість в охороні материнства та дитинства» в області з’явиться повноцінний перинатальний центр, у якому буде надаватися медична допомога як майбутнім матерям, так і немовлятам.

- Зараз у пологовому будинку №5 лікують серйозні патології та захворювання під час вагітності, є шість місць у реанімації для немовлят. Створення ж повноцінного перинатального центру дозволить розширити матеріально-технічну базу медичного закладу, збільшити можливості допомоги немовлятам. Крім того, що буде розширене реанімаційне відділення для немовлят, у центрі буде здійснюватися другий етап виходжування - після  переведення новонароджених з реанімаційного відділення, - зазначив Андрій Запорожченко.

За словами Миколи Ярмощука, створення таких центрів в Україні дуже важливе, бо майбутні матері часто зіштовхуються з проблемами, починаючи з самого зачаття дитини.

- Багато українських жінок мають проблеми зі здоров’ям не тільки протягом вагітності, а й із зачаттям дитини. Якщо в майбутніх матерів будуть виявлені якісь серйозні проблеми та патології, їх будуть переводити до обласного перинатального центру, який супроводжуватиме цих жінок аж до самих пологів, і в разі необхідності – вже після них. В Україні високий показник смертності немовлят – 9,4 на 1000 малюків, що вище, ніж у середньому в Європі, тож ми маємо вирішувати цю проблему. І саме завдяки роботі перинатального центру ми зможемо подарувати нову якість життя дітям та їхнім матерям, - зазначив заступник голови ОДА.

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Обласна влада не залишає людей наодинці з бідою: як допомагають переселенцям та постраждалим внаслідок війни

«Показник значно кращий, порівняно з минулим роком»: представник ТЦК та соціальної підтримки про приписну кампанію 2024 року

Іван Федоров – про фортифікації та укриття

Товариство Червоного Хреста України відзначило 106 років із дня заснування

СБУ повідомила про підозру ще 12 колаборантам, які працюють в окупаційному «мвс рф» на Запоріжжі

Іван Федоров зустрівся з представниками Всесвітньої організації охорони здоров’я – обговорили медичні потреби регіону

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 442 рази били по Запорізькій області.

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 785-го дня війни

«Прозорість та підзвітність»: проаналізовано тендери на понад 230 млн грн

Молодіжний центр “People.UA” відкрився у Запорізькій області

Запорізька область буде забезпечена хлібом: в регіоні триває посівна