Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Запорізька область стане першою в Україні, де буде впроваджено механізм проведення громадських слухань

29 лютого 2012 - 16:41

Запорізька область стане першою в Україні, де буде впроваджено механізм проведення громадських слухань

В облдержадміністрації відбулося засідання «круглого столу» з обговорення механізму проведення громадських слухань, яке провели керівник проекту Наталя Заболотна та депутат обласної ради, голова Василівської райдержадміністрації Сергій Грачов.

На засіданні, в якому взяли участь представники громадських організацій та журналісти, було презентовано проект «Упровадження Порядку проведення громадських слухань у Запоріжжі та області», який розроблений та реалізується Запорізькою обласною громадською організацією «Народний захист» спільно з організаціями «СТЕП», «Міжнародний комітет захисту прав людини», Всеукраїнською громадською організацією «Народна рада», громадською жіночою організацією «Єдина та неповторна» та низкою інших організацій та рухів.

- Ми довго розробляли цей проект, детально вивчали досвід інших територій на предмет механізму проведення громадських слухань. Завдяки тому, що нашій роботі сприяли представники влади на всіх рівнях, а особливо – облдержадміністрація, ми можемо направити проект порядку та положення проведення громадських слухань на розгляд обласної ради. Вміння влади гостро відчувати потреби громадськості дає нам надію на те, що Запорізька область стане першою в Україні, яка реалізує цей механізм на практиці, - зазначила Наталя Заболотна.

Мета громадських слухань – це захист прав, реалізація свобод та законних інтересів членів громади через їх безпосередню участь в управлінні місцевими справами та у розв’язанні питань місцевого значення, у тому числі тих, що стосуються громадської безпеки, дотримання прав та свобод людини, прав дітей, здійснення громадського контролю за діяльністю органів та посадових осіб  місцевого самоврядування, депутатів, місцевих органів виконавчої влади та її посадових осіб, які діють на території всіх населених пунктів, керівників підприємств, закладів та організацій всіх форм власності, які надають соціальні, житлово-комунальні та інші послуги членам громади.

Також керівник проекту зазначила, що комітетом з питань контролю за діями влади, розвитку громадянського суспільства та громадського контролю Громадської ради при ОДА були надані пропозиції до Національного плану ініціативи «Партнерство «Відкритий Уряд» щодо впровадження цього механізму на національному рівні. Цю ініціативу вже підтримали авторитетні громадські діячі, вона знайшла своє місце в рекомендаціях громадськості з розвитку громадянського суспільства в Україні. За основу береться текст, розроблений запорізькими активістами.

За словами Сергія Грачова, якщо депутати обласної ради підтримають цю ініціативу, це буде свідчити про те, що вони погоджуються бути відкритими для людей.

- Я ініціював прийняття нормативної бази з проведення громадських слухань раніше, але проект рішення так і не дійшов до сесійної зали. Наталя Заболотна розробляла механізм для Запоріжжя, ми займалися областю, а об’єднавши свої зусиля, разом «народили» проект для усього Запорізького краю. Але у нас є проблема: люди не знають, що таке громадські слухання, і не розуміють, скільки в них є можливостей для захисту своїх прав та інтересів. Мало мати закони, треба ще навчитися ними користуватися,  для цього потрібен час. Приймаючи механізм проведення громадських слухань, депутати обласної ради автоматично погоджуються бути відкритими для людей, - наголосив Сергій Грачов.

За підсумками засідання «круглого столу» учасники прийняли резолюцію та  визнали за необхідне прийняття обласною радою Положення про проведення громадських слухань у Запорізькій області та Порядку проведення громадських слухань для впровадження у всіх населених пунктах Запорізької області. Також у резолюції йдеться про внесення змін до проекту Порядку, що були вироблені у ході засідання «круглого столу», а також про схвалення проекту рішення облради з даного питання, розробленого депутатом облради Сергієм Грачовим.

 

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

386 ударів по 9 населених пунктах Запорізької області окупанти завдали впродовж доби

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 764-го дня війни

Онлайн-уроки не перериватимуть під час повітряних тривог, а 24 запорізькі школи розпочнуть навчання за змішаною формою – рішення Ради оборони області

«Шкільні ліги – більше, ніж змагання»: розпочато територіальний етап з баскетболу серед юнаків

ПРОЗОРІСТЬ ТА ПІДЗВІТНІСТЬ: ПРОАНАЛІЗОВАНО ТЕНДЕРИ НА ПОНАД 100 МЛН ГРИВЕНЬ

СБУ встановила ще 2 зрадників, які допомагають країні-агресору підтримувати окупаційний режим на території Запорізької області

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

406 ударів по 7 населених пунктах Запорізької області окупанти завдали впродовж доби

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 763-го дня війни

Налагоджуємо співпрацю між Запорізькою областю та Атлантичною Луарою

Обласна влада та «Карлсберг Україна» продовжують співпрацю в Запорізькій області

Державні нагороди сім’ям полеглих воїнів вручив голова Запорізької обласної державної адміністрації Іван Федоров