Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

У Запоріжжі з робочим візитом побував Голова Верховної Ради України Володимир Литвин

31 березня 2005 - 15:55

З доповідями з цих питань виступили заступник голови облдержадміністрації Олександр Сін (повний текст виступу) і заступник начальника обласного головного управління земельних ресурсів Федір Телега, із співдоповіддю по другому питанню – голова постійної депутатської комісії з бюджету Олександр Клепаков.

В обговоренні доповідей взяли участь понад десять депутатів обласної ради, зокрема Василь Фощенко, Анатолій Береза, Михайло Шагінянц, Анатолій Шевченко, Наталія Авраменко, міський голова Запоріжжя Євген Карташов. На сесії виступили також народні депутати України Світлана Супрун – заступник голови бюджетного Комітету Верховної Ради, Катерина Фоменко.

На сесії з промовою виступив спікер українського парламенту Володимир Литвин, який зупинився на аналізі соціально-політичної ситуації в країні. Він наголосив на необхідності підготовки і прийняття Верховною Радою спеціальної програми розвитку Запорізької області, зважаючи на її потужний індустріальний, культурний і науковий потенціал, на наявність багатьох проблем регіону-донора (газифікація, водопостачання, підтоплення, розораність грунтів, проблеми Степногірська та Енергодару). В.Литвин подякував народних депутатів від Запорізької області, які активно відстоюють в парламенті інтереси регіону. Зокрема, саме вони сприяли внесенню в бюджет 2005 року рядка про виділення 80 млн. грн. на будівництво мостового переходу через Дніпро та 5 млн. грн. на будівництво історико-культурного комплексу на Хортиці.

Голова Верховної Ради розповів про особливості держбюджету-2005, який сконцентрував увагу на вирішенні соціальних проблем суспільства. Володимир Михайлович погодився з думкою депутатів обласної ради про недосконалість багатьох законів України, яких всього понад 60 тисяч. Особливо, який стосується місцевого самоврядування. І про це буде йти мова на всеукраїнських зборах 23 квітня.

Розповів про особливості підготовки до майбутніх виборів до Верховної Ради та місцевих органів самоврядування. На думку В.Литвина, ці вибори повинні бути розмежовані за часом.

Спікер, окреслюючи головні завдання нової влади, особливо наголосив на необхідності консолідації зусиль для подолання багатьох негараздів і проблем, для реалізації сподівань людей на краще життя.

Депутати прийняли звернення до Президента України, Верховної Ради, Кабінету міністрів України у зв”язку з критичною ситуацією на ЗАТ „ЗАЗ”, яка виникла після прийняття 25 березня цього року Закону, яким скасовано всі преференції щодо вітчизняних автовиробників. Запропоновано доцільним відновити державну підтримку підприємствам автомобільної галузі. Для прийняття виваженого рішення запропоновано створити спеціальну комісію.

У роботі сесії взяли участь голова облдержадміністрації Юрій Артеменко, народні депутати О.Бабурін, І.Бастрига, Т.Васадзе, Г.Горлов, О.Пеклушенко, голови райдержадміністрацій та районних рад, керівники управлінь облдержадміністрації та територіальних органів, працівники засобів масової інформації.

Друге пленарне засідання обласної сесії відбудеться 15 квітня.

Після сесії Голова Верховної Ради України Володимир Литвин дав прес-конференцію для працівників центральних та місцевих засобів масової інформації.

Прес-конференція Голови Верховної Ради України Володимира Литвина та голови Запорізької обласної ради Володимира Березовського Він дав вичерпні відповіді на запитання представників засобів масової інформації, зокрема, стосовно ситуації, яка виникла навколо ЗАТ «ЗАЗ» в результаті затвердження поправок до держбюджету. Володимир Литвин  зауважив, що варто уважно дослідити це питання. Адже сьогодні вже зрозуміло, підкреслив спікер парламенту, що рішення було прийняте поспіхом. Він пообіцяв негайно створити депутатську групу, вивчити проблему, і, якщо  з’ясується, що допущена помилка, виправити  ситуацію. Працівники заводу не повинні постраждати, наголосив голова Верховної Ради.

Стосовно підвищення тарифів на енергоносії та транспортні перевезення, Володимир Литвин  зазначив, що воно безумовно потягне за собою і підвищення цін на товари  першого попиту. Відповідно рівень інфляції  зростатиме. Негативного розвитку ситуації можна уникнути лише у випадку, коли питання будуть регулювати  спеціальні державні  органи і контролювати представники громадськості, додав спікер.

Що ж до  подальшої долі і впровадження політичної реформи, Володимир Литвин зауважив, що цей процес пробуксовує вже сьогодні, оскільки Конституційний суд досі не може розглянути законопроект щодо неї. Така  ситуація склалась тому, що суд не може зібратись на засідання з цього питання, бо досі не призначені представники від Президента, від судової влади та від Верховної Ради. Втім, спікер не виключає певних політичних спекуляцій з цього приводу.

Обідньої пори В.Литвин зустрівся з активом народної партії в КДЦ „Байда”, а потім ознайомився з доменним виробництвом на ВАТ „Металургійний комбінат „Запоріжсталь” та з виробництвом на автозаводі.

У вечері високий гість відлетів до Києва.

 

Прес-служба облдержадміністрації  

Читайте також

Міжнародні партнери допоможуть Запоріжжю з облаштуванням укриттів та підземних шкіл

В регіоні допомагають людям подолати наслідки насильства

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 291 раз ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 786-го дня війни

Участь Володимира Зеленського в зустрічі міністрів оборони в межах засідання Ради Україна – НАТО

Обласна влада не залишає людей наодинці з бідою: як допомагають переселенцям та постраждалим внаслідок війни

«Показник значно кращий, порівняно з минулим роком»: представник ТЦК та соціальної підтримки про приписну кампанію 2024 року

Іван Федоров – про фортифікації та укриття

Товариство Червоного Хреста України відзначило 106 років із дня заснування

СБУ повідомила про підозру ще 12 колаборантам, які працюють в окупаційному «мвс рф» на Запоріжжі

Іван Федоров зустрівся з представниками Всесвітньої організації охорони здоров’я – обговорили медичні потреби регіону