Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

В КДЦ «Байда» відбулося публічне обговорення проекту розпорядження голови облдержадміністрації «Про встановлення граничних торговельних надбавок на лікарські засоби і вироби медичного призначення», які регулюються державою

4 квітня 2005 - 17:43

Позицію влади вже висловлено в проекті регуляторного акту, мета якого – соціальний захист громадян від росту цін на лікарські засоби. Він надрукований в газеті «Запорізька правда» від 2 квітня 2005 року.

Позиція ж підприємців виявилась не однозначною. Комунальне господарство «Фармація» (Запоріжжя) підтримує цей проект. Від регулювання цін їхній прибуток зменшиться лише на 4-5%, бо лікарських засобів, які дотуються державою в асортименті не так вже й багато. Скажімо, якщо настій валеріани сьогодні коштує 1 грн.03 коп, то буде коштувати 95 копійок.

Інші доводять, що не витримають нововведення невеликі фірми і окремі аптечні установи. Представники ТОВ «Фарматек», «Текофарм» і аптек, які ще самостійно виготовляють ліки, як аргумент наводили факти завищеної плати за комунальні послуги, керівники районних центральних аптек аргументовано доводили не прибутковість своєї роботи, бо ціни на ліки там і так невеликі. А після встановлення граничних торгівельних надбавок аптечні кіоски при сільських фельдшерсько-акушерських пунктах взагалі треба буде закрити. Їх утримувати буде просто не доцільно, а дотації на їхню роботу не передбачені в бюджеті.

Дистрибютерні компанії теж доводять, що після регулювання цін змушені будуть закритись, бо нині їх надбавки становлять 7-8% від ціни товаровиробника.

Всі присутні на нараді були одностайними, що варто переглядати ціни виробників  медикаментів, вивчити їхню рентабельність, а ще відкривати соціальні аптеки, роботі яких вони готові сприяти. Корінь зла провізори вбачають і в діяльності самих медичних працівників, які інколи навмисне призначають дорогі імпортні ліки пацієнтам, забуваючи про те, що є дешевші вітчизняні аналоги і адресують купувати їх в ті чи інші конкретні аптеки.

Виступаючи перед підприємцями заступник голови облдержадміністрації Олександр Сін наголосив, що почувши все вище сказане, він  пропонує створити робочу групу, яка б вивчила питання оплати  окремими аптечними установами комунальних послуг, роботи сільських фармацевтів, відпрацювати заходи, реалізація яких приведе до реального зниження цін на ліки. Проект доопрацювати протягом квітня. І, що найголовніше, треба розширювати конкуренцію, а не монополію у цій сфері, провести тендер на право роботи в приміщеннях медичних закладів. О. Сін попрохав підприємців протягом квітня, поки буде вивчатись проблема, не підвищувати роздрібні ціни на ліки, спекулюючи на підвищенні пенсій і зарплат бюджетникам. Останні дали таку обіцянку. Чого варте їхнє слово, поживемо – побачимо.

 

Прес-служба облдержадміністрації

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 764-го дня війни

Онлайн-уроки не перериватимуть під час повітряних тривог, а 24 запорізькі школи розпочнуть навчання за змішаною формою – рішення Ради оборони області

«Шкільні ліги – більше, ніж змагання»: розпочато територіальний етап з баскетболу серед юнаків

ПРОЗОРІСТЬ ТА ПІДЗВІТНІСТЬ: ПРОАНАЛІЗОВАНО ТЕНДЕРИ НА ПОНАД 100 МЛН ГРИВЕНЬ

СБУ встановила ще 2 зрадників, які допомагають країні-агресору підтримувати окупаційний режим на території Запорізької області

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

406 ударів по 7 населених пунктах Запорізької області окупанти завдали впродовж доби

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 763-го дня війни

Налагоджуємо співпрацю між Запорізькою областю та Атлантичною Луарою

Обласна влада та «Карлсберг Україна» продовжують співпрацю в Запорізькій області

Державні нагороди сім’ям полеглих воїнів вручив голова Запорізької обласної державної адміністрації Іван Федоров

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області