Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Олександр Дудка: «Тільки спільними зусиллями ми зможемо забезпечити продовольчу безпеку регіону»

29 березня 2012 - 16:58

Олександр Дудка: «Тільки спільними зусиллями ми зможемо забезпечити продовольчу безпеку регіону»

У рамках економічної програми Президента України Віктора Януковича «Україна для людей» обласною державної адміністрацією визначено основні проблеми розвитку агропромислового комплексу і земельної реформи. На їх основі складено план заходів, які дозволять їх подолати.

Про це повідомив заступник голови ОДА Олександр Дудка під час засідання колегії облдержадміністрації.

- Наші головні проблеми – це низька конкурентоспроможність продукції, низький рівень інвестицій, використання застарілих технологій, втрата родючості ґрунтів, домінування експорту сировинної продукції та інше, - зазначив Олександр Дудка.

За словами посадовця, однією з найважливіших галузей сільського господарства є тваринництво, в якому на сьогодні існують певні проблеми: скорочено поголів’я свиней, великої рогатої худоби, у тому числі – корів. Найбільш складна ситуація спостерігається у галузі молочного скотарства.

- Для виправлення ситуації в області прийнята Програма розвитку сільського господарства області на 2012-2013 роки, в якій передбачено щорічне виділення з обласного бюджету по 5 млн.грн. на підтримку молочного скотарства. Згідно  програми також планується збільшити поголів’я корів на одну тисячу голів. У районах області прийнято відповідні програми з фінансуванням 1,4 млн.грн. на розвиток галузі, - зазначив Олександр Дудка.

За січень-лютий поточного року в сільгосппідприємствах області збільшено реалізацію на забій худоби та птиці, виробництво молока, яєць та поголів’я овець. Крім того, підприємства здійснюють реконструкцію та будівництво тваринницьких приміщень.

Зокрема, завершується реконструкція корівника на 150 голів та будівництво доїльного залу у ТОВ «Татекс-СПФ» Оріхівського району. У племзаводі «Степний» Кам’янськ-Дніпровського району завершено та введено в дію корівник на 400 голів. Також проводиться робота з фермерськими господарствами щодо створення молочних фіні-ферм на 40-100 голів.

За останні два місяці поточного року вдалося не тільки стабілізувати, а й приростити поголів’я великої рогатої худоби на 200 голів, у тому числі – на 100 корів. Продуктивність корів у сільгосппідприємствах становить 522 кг молока на корову, що на 69 кг більше, ніж минулого року.

- До органів місцевого самоврядування та облдержадміністрації надходить багато листів від сільгоспвиробників з приводу низьких закупівельних цін на молоко, в тому числі і від фізичних осіб, про яких ми не повинні забувати. Президентом України дано доручення Міністерству аграрної політики та продовольства України щодо врегулювання закупівельної ціни на молоко. Тому сподіваємось, що ціни на молочну продукцію будуть задовольняти сільгоспвиробників, - зазначив Олександр Дудка.

Закупівлю молока від населення на території області здійснює 67 заготівельних пунктів. З метою стабілізації цінової ситуації на ринку молока проведено нараду з керівниками молокозаводів та узгоджено проект меморандуму, який вже 30 березня буде підписаний між облдержадміністрацією та молокозаводами.

- У галузі свинарства також упроваджуються інвестиційні проекти з будівництва та реконструкції свиноферм. Наприклад, у ТОВ «Лідер» Новомиколаївського району йде реконструкція свинокомплексу на 10 тис. голів. За рахунок розширення виробничих потужностей у ТОВ «Агропромислова компанія» в першому півріччі поголів’я свиней буде збільшено на 20 тис. голів, - повідомив Олександр Дудка.

У ІІ кварталі 2012 року ВАТ «Птахофабрика «Зарічна» Гуляйпільського району планує збільшити поголів’я курей-несучок на 80 тис. голів, ВАТ «Куйбишевська птахофабрика» – на 100 тис.голів, ТОВ «Татіс» Оріхівського району – теж на 100 тис.голів. До речі, продуктивність курей-несучок зросла на 9,3% і складає 47 яєць.

Основне питання для аграріїв – це підготовка та проведення комплексу весняно-польових робіт. Першочергова увага приділялась питанням структури посівних площ з метою зменшення насиченості сівозмін соняшником, збільшення норм мінеральних добрив, догляду за посівами озимих культур, пересіву і підсіву загиблих посівів.

Сходи озимих зернових отримано на 98% площ від посіяного (625,1 тис.га), хоч цього разу засіяно на 100 тис. га більше. З них у доброму та задовільному стані знаходяться 50%, у слабкому та зрідженому – 40%, загинуло – 9,5%. За останніми даними райдержадміністрацій площа можливого пересіву озимих культур по всіх критеріях господарств складає 85 тис.га або 14% від загальної. Найбільш складна ситуація спостерігається у Василівському, Кам’янсько-Дніпровському та Михайлівському районах.

- Головам райдержадміністрацій спільно з владою та активом регіонів необхідно організувати роботу з постійного моніторингу озимих культур, забезпечення аграріїв необхідними матеріально-технічними ресурсами для виконання комплексу весняно-польових робіт у оптимальні строки та на високому технологічному рівні, - зазначив Олександр Дудка.

Поточного року в обласному бюджеті передбачено 23,7 млн.грн. на фінансування програм та заходів агропромислового комплексу, з державного бюджету виділяється 300 млн.грн. на компенсацію витрат за загиблі посіви.

Потреба в коштах для проведення комплексу весняно-польових робіт по області на цей рік складає 1,8 млрд.грн., фактично станом на 20 березня витрачено 633,3 млн.грн.

- Основне джерело покриття витрат – це власні кошти сільгосппідприємств, а також кошти банків, які повинні стати надійними партнерами. Тоді, я впевнений, спільними зусиллями ми забезпечимо продовольчу безпеку регіону. Запорізька область буде з зерном, хлібопекарні будуть забезпечені борошном, а жителі Запорізької області - хлібом, – підсумував Олександр Дудка.

 

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 785-го дня війни

«Прозорість та підзвітність»: проаналізовано тендери на понад 230 млн грн

Молодіжний центр “People.UA” відкрився у Запорізькій області

Запорізька область буде забезпечена хлібом: в регіоні триває посівна

«Хто подає, той виграє»: завершується відбірковий етап з волейболу серед дівчат

Професійні психологи навчали молодь Запоріжжя дбати про ментальне здоров’я

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 235 разів били по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 784-го дня війни

Продовжуємо підтримку наших оборонців – захисникам передали необхідну техніку

Отримав важке поранення, але планує повернутися на передову – історія військовослужбовця Сергія Лаврика

60 років вірності українському кіно: кінотеатр ім. Довженка відзначив ювілей