Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Завдання медицини – підвищити якість та доступність надання допомоги населенню

30 березня 2012 - 12:16

Завдання медицини – підвищити якість та доступність надання допомоги населенню

У ході засідання колегії облдержадміністрації начальник управління охорони здоров’я ОДА Андрій Запорожченко поінформував про виконання розпорядження голови облдержадміністрації Олександра Пеклушенка «Про заходи щодо реформування первинної та вторинної медико-санітарної допомоги».

Діяльність закладів охорони здоров’я, керівників органів виконавчої влади та місцевого самоврядування протягом минулого року була спрямована в першу чергу на структурну модернізацію первинного рівня надання медичної допомоги.

З 1 січня 2011 року здійснюється фінансування закладів первинної ланки медико-санітарної допомоги з районного бюджету, в низці районів здійснена передача майнових комплексів сільських закладів первинної медичної допомоги до загальної комунальної власності територіальних громад районів.

- В області триває активна робота щодо створення центрів первинної медико-санітарної допомоги. До кінця минулого року в структурі центральних районних лікарень – Михайлівській, Василівській, Запорізькій, Оріхівській, Андріївській - вже функціонувало п’ять центрів.  Завершення цієї роботи заплановано на кінець 2012 року, - повідомив Андрій Запорожченко.

З метою більш ефективного використання бюджетних коштів здійснюється реорганізація незаможних дільничних лікарень у сільські лікарські амбулаторії та амбулаторії загальної практики/сімейної медицини з ліжками денного стаціонару.

На базі чотирьох дільничних лікарень створено територіальні центри соціального обслуговування пенсіонерів та одиноких непрацездатних громадян  (Василівський, Якимівський, Приморський, Токмацький райони). Загалом з 2005 року кількість дільничних лікарень у районах зменшилась з 24 до 18 за рахунок їх реорганізації у сільські лікарські амбулаторії чи амбулаторії загальної практики/сімейної медицини.

Внаслідок цього кількість сільських лікарських амбулаторій зросла зі 113 до 127, з них 97 мають статус амбулаторії загальної практики сімейної медицини. Також проводиться оптимізація мережі долікарських установ шляхом реорганізації фельдшерсько-акушерських пунктів, які обслуговують більше тисячі осіб, в амбулаторії загальної практики/сімейної медицини.

На сьогодні 66% сільських жителів та 19% жителів міст отримують медичну допомогу у сімейних лікарів.

Розроблено перспективні програми розвитку первинної медико-санітарної допомоги у Вільнянському, Куйбишевському, Приморському та Запорізькому районах. У більшості інших районів підготовлено проекти програм, які знаходяться у процесі обговорення.

- Один з пріоритетних напрямків діяльності нашого управління – це охорона материнства та дитинства. Групою експертів Національного проекту «Нове життя – нові якості охорони материнства та дитинства» у складі спеціалістів Міністерства охорони здоров’я України та Державного агентства з інвестицій та управління національними проектами України після проведення зовнішнього аудиту у грудні 2011 року схвалено рішення стосовно оптимального об’єкту для обласного перинатального центру – міського пологового будинку №5 м.Запоріжжя. У лютому 2012 року прийнято рішення облради про прийом будівель пологового будинку в обласну комунальну власність з наступною  передачею на баланс комунальної установи «Запорізька обласна клінічна лікарня» та розробкою проектно-кошторисної документації на реконструкцію обласного перинатального центру, - повідомив Андрій Запорожченко.

Ефективність функціонування системи охорони здоров’я, особливо в період реформ, багато в чому залежить від правильного та раціонального використання кадрових ресурсів. Для  підготовки керівників лікарських закладів до впровадження реформ на досвіді пілотних регіонів планується проводити постійно діючий семінар. З 2012 року у ряді районів області заплановано впровадження  навчання за тристоронніми угодами між райдержадміністрацією, медуніверситетом та студентом за рахунок місцевих коштів. Приклад показав Приазовський район, який забезпечив навчання п’яти студентів, і перший розпочне роботу вже в 2012 році.

- Серед головних завдань на поточний рік – продовження роботи зі створення перинатального центру, створення центрів первинної медико-санітарної допомоги в містах та районах області, завершення оптимізації мережі дільничних лікарень, покращення забезпечення медичних закладів кваліфікованими кадрами, сучасним медичним обладнанням, санітарним автотранспортом, у першу чергу – закладів первинної медико-санітарної допомоги. Також у планах – розпочати роботу зі створення єдиної дієздатної мережі лікувальних закладів з надання екстреної та невідкладної медичної допомоги, в першу чергу з оснащення служби сучасним санітарним автотранспортом та обладнанням, - підсумував Андрій Запорожченко.

 

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Транспортну компанію, яка працює без дозвільних документів, виявив територіальний відділ «Укртрансбезеки»

Відстрочка для звільнених строковиків та бронювання працівників: представники ТЦК про зміни в законодавстві

«Запорізькі їжаки» мчать до перемоги

Навчання в змішаному форматі: діти радіють зустрічі з однокласниками та вчителями

У Запоріжжі колишні військовослужбовці та їх сім'ї зможуть пройти реабілітацію

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 256 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 791-го дня війни

Про пенсії ветеранів-чорнобильців говорили під час круглого столу

Світло культури в темряві війни: у Запоріжжі відбувся фестиваль фільмів національно-культурних товариств

США схвалили пакет військової допомоги: Україна отримає нове озброєння та посилить свою обороноздатність

Як в Запоріжжі оформити догляд за людиною похилого віку чи з інвалідністю?