Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Виховання дитини в родині – основний напрямок сімейної політики держави

30 травня 2012 - 16:12

Виховання дитини в родині – основний напрямок сімейної політики держави

Напередодні Міжнародного дня захисту дітей голова облдержадміністрації Олександр Пеклушенко зустрівся з батьками-вихователями дитячих будинків сімейного типу. У зустрічі взяли участь батьки усіх 13 будинків сімейного типу, що сьогодні функціонують у Запорозькій області – з міст Мелітополь, Енергодар, Михайлівського, Розівського, Кам’янсько-Дніпровського, Василівського, Оріхівського, Приазовського та Пологівського районів. У цих родинах виховується  92 дитини-сироти  та позбавлених батьківського піклування.         

- Яким би не був інтернат чи дитячий будинок, він ніколи не замінить родину. Я сам вихованець інтернату,  в мене четверо дітей, тому  дуже добре розуміюсь на ваших проблемах. Я пропоную обговорити їх детальніше, щоб ми могли перекласти ці проблеми на мову бюджетних програм, спрямованих на ваш захист та стимулювання саме сімейного виховання, - з такими словами на початку зустрічі до батьків звернувся голова облдержадміністрації Олександр Пеклушенко.

Серед проблемних питань, що озвучили учасники зустрічі – відсутність пільг при сплаті за житлово-комунальні послуги, працевлаштування та житло для дорослих вихованців будинків сімейного типу, відсутність транспорту, питання організації літнього відпочинку. Але майже кожен підкреслював, що велика  дружна родина – це особливе щастя і найкраща форма виховання для дитини, яку доля залишила без рідних батьків.

Така форма виховання дітей-сиріт та позбавлених сімейного піклування як дитячий будинок сімейного типу набуває все більшого поширення в Запорізькій області. Якщо в 2006 році в регіоні функціонувало лише чотири такі сім’ї, то сьогодні їх кількість збільшилась більше ніж втричі, а кількість дітей, які знайшли родину, зросла з 36 до 92.

- Ми повинні підтримувати та поширювати родинні форми виховання. Існуючі дитячі будинки сімейного типу – це взірець, на який необхідно орієнтуватися іншим, -  підкреслив Олександр Пеклушенко. – Що стосується проблем, про які ви розповідали,  обіцяю, що кожне питання буде опрацьоване. Також вважаю, що за кожним з вас мусить бути закріплена шефська організація чи підприємство, адже ви займаєтеся святим ділом і вам необхідна фінансова підтримка. Вирішення питань на законодавчому рівні я візьму під особистий контроль, залучивши до цього процесу запорізьких народних депутатів, - пообіцяв голова облдержадміністрації.

До Міжнародного дня захисту дітей батьки-вихователі запорізьких будинків сімейного типу отримали цінні дарунки від обласної влади. А чотирьом громадським організаціям, які опікуються багатодітними родинами в Бердянську, Мелітополі та Запоріжжі, вручено до свята по 125 комплектів шкільної форми.



Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 791-го дня війни

Світло культури в темряві війни: у Запоріжжі відбувся фестиваль фільмів національно-культурних товариств

США схвалили пакет військової допомоги: Україна отримає нове озброєння та посилить свою обороноздатність

Як в Запоріжжі оформити догляд за людиною похилого віку чи з інвалідністю?

Компас вкаже напрямок: в Запоріжжі школярі навчаються спортивного орієнтування

Освітній сервіс єДокумент в «Дії»: запитання та відповіді

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 428 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 790-го дня війни

Розбір завалів і демонтаж на ДніпроГЕС досі тривають, – Іван Федоров

Європейський тиждень вакцинації: лікарі нагадують про важливість щеплень

Робота для людей з інвалідністю: держава компенсує витрати на створення інклюзивних робочих місць