Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Цінова ситуація в регіоні на м’ясо, паливно-мастильні матеріали і медикаменти стабільна

26 квітня 2005 - 14:12

О.Сін детально ознайомив присутніх зі складовими ціни на свинину, у залежності від того чи товаровиробник сам вирощує свиней і продає м’ясо на ринку чи свиней, вирощених на селі, закуповують у живій вазі підприємці і перепродують на ринках, або ж сільгоспвиробник здає свиней на м’ясокомбінат. Аналіз показує, що виробнику найдоцільніше продати свиней підприємцю на місці або здати на м’ясокомбінат. Але в будь-якому випадку середня ціна за кілограм свинини (мається на увазі і сало, і кістки, і вирізка) не повинна бути нижчою 17 гривень. Інакше виробник не окупить витрат.

Доповідач назвав три складових зниження цін на м’ясо. Це зниження закупівельних цін. „Але і далі давити на виробника, підкреслив О.Сін, це аморально”. І цим шляхом в області не пішли. Друга складова – зменшення адміністративних витрат. Тут можливо їх зменшити копійок на 20 на 1 кг м’яса. Третя складова – зменшити торгові націнки підприємців. Це дасть 1 грн. Таким чином, можливе зниження ціни на м’ясо в межах 1-1,5 грн.

За станом на 20 квітня, як повідомив О.Сін, на ринках нашої області середня ціна на свинину складала 19,68 грн. за кілограм. Вона реально відображає економічну ситуацію в регіоні. На фоні України, підкреслив доповідач, це одна з п’яти кращих цін в регіонах (середня по Україні була 21,44грн.). Середня ціна на яловичину становила 17,19грн. (по Україні – 18,15), на сало – 13,56 (15,33), на птицю – 12,94 (12,73).

Виконуючи доручення Кабінету міністрів, в регіоні облдержадміністрація, райдержадміністрації спільно з контролюючими службами і органами місцевого самоврядування проводять велику роботу для стабілізації цін. Насамперед на всіх 35 ринках області створено  252 торгових місця для безпосередніх виробників м’яса та м’ясопродуктів, проводяться переговори з підприємцями ринків та керівниками супермаркетів з питань стабілізації цін, запроваджено щоденний моніторинг цін на ринках, обсягів завезення м’яса і м’ясопродуктів. З цією метою видано розпорядження голови облдержадміністрації від 22 квітня 2005 року про затвердження граничної торговельної надбавки на яловичину, свинину і м’ясо птиці у розмірі 15 відсотків до оптової ціни виробника. 30 квітня повсюдно пройдуть сільськогосподарські ярмарки. У Запоріжжі, наприклад, тим, хто приїде торгувати м’ясом та іншими продуктами харчування, безкоштовно заправлять машини.

Головне завдання, яке ставить обласна влада, - забезпечити стабільність цін і не допустити їх підвищення у переддень пасхальних свят. Позитивні і перспективи: Уряд зруйнував монополію на ввезення імпортного м’яса, що розширить конкуренцію, яка сприятиме зниженню цін на продукти.

О.Сін повідомив, що ситуація з цінами на бензин та дизпаливо вже стабілізувалася, а на ліки і медпрепарати – близька до цього. Ряд фірм, зокрема „Фармація” та „Примула”, вже знизили торгівельну надбавку у роздрібній торгівлі з 35 до 25 відсотків.

 

Прес-служба облдержадміністрації

Читайте також

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

386 ударів по 9 населених пунктах Запорізької області окупанти завдали впродовж доби

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 764-го дня війни

Онлайн-уроки не перериватимуть під час повітряних тривог, а 24 запорізькі школи розпочнуть навчання за змішаною формою – рішення Ради оборони області

«Шкільні ліги – більше, ніж змагання»: розпочато територіальний етап з баскетболу серед юнаків

ПРОЗОРІСТЬ ТА ПІДЗВІТНІСТЬ: ПРОАНАЛІЗОВАНО ТЕНДЕРИ НА ПОНАД 100 МЛН ГРИВЕНЬ

СБУ встановила ще 2 зрадників, які допомагають країні-агресору підтримувати окупаційний режим на території Запорізької області

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

406 ударів по 7 населених пунктах Запорізької області окупанти завдали впродовж доби

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 763-го дня війни

Налагоджуємо співпрацю між Запорізькою областю та Атлантичною Луарою

Обласна влада та «Карлсберг Україна» продовжують співпрацю в Запорізькій області