Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Соціалізація дітей з особливими потребами та соціально незахищених неповнолітніх – вимога часу

31 липня 2012 - 10:07

Соціалізація дітей з особливими потребами та соціально незахищених неповнолітніх – вимога часу

Обласна виконавча влада посилює роботу з покращення умов життя, навчання та відпочинку для соціально незахищених дітей, а також дітей з особливими потребами. Особливий акцент робиться на соціалізації таких дітей у суспільстві та їх інтеграції у єдиний освітній простір.

Про це повідомили в управлінні у справах дітей облдержадміністрації.

Для дітей з особливими потребами в області функціонують сім  спеціальних, п’ять санаторних та 83 комбінованих дошкільних навчальних заклади.

З метою соціалізації дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування,  їх інтеграції в єдиний освітній простір внесено зміни до редакцій низки статутів шкіл-інтернатів області, спрямовані на зниження показника влаштування до інтернатних закладів дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування.

На сьогодні в державних закладах навчається 1204 дитини-сироти і дітей, позбавлених батьківського піклування.

Ще одним організаційним нововведенням стало утворення  навчально-реабілітаційного центру: КЗ «Запорізький навчально-реабілітаційний центр-інтернат» облради на базі Запорізької спеціальної загальноосвітньої школи-інтернату №3.

Також для забезпечення соціально-психологічної реабілітації дітей з особливими потребами в системі соціального захисту населення діють три центри соціально-психологічної реабілітації дітей та десять відділень у структурі територіальних центрів. Минулого року курс соціальної реабілітації в  центрах і відділеннях пройшли 1100 дітей-інвалідів.

Для навчання, відновлення здоров’я, соціальної адаптації, професійної орієнтації дітей, які мають органічні та функціональні захворювання внутрішніх органів та систем або вади фізичного розвитку, в області діє КЗ «Хортицький навчально-реабілітаційний багатопрофільний центр». Його унікальність полягає в тому, що педагоги працюють спільно з лікарями, допомагаючи дітям з особливими потребами в соціальній адаптації, отриманні освіти та набутті професійних навичок. У центрі працюють з дітьми, починаючи з двомісячного віку і до отримання ними вищої освіти. Сьогодні тут проходять навчання і реабілітацію близько 400 дітей, з них 186 отримують шкільну освіту, 34 – перебувають у групах дитячого садочка.

Особлива увага в освітніх закладах також приділяється створенню умов для дітей з обмеженими можливостями. Вже побудовано 330 пандусів, підготовлена проектно-кошторисна документація та побудована шахта для ліфту з фотоелементами у Хортицькому національному навчально-реабілітаційному багатопрофільному центрі, облаштовано 219 поручнів, переобладнано 103 кімнати санітарної гігієни,  замінено понад 400 дверних пройомів на ширину інвалідного візка, виділено і обладнано окремі зони в роздягальнях, передбачено у шкільних їдальнях окрему непрохідну зону для учнів-інвалідів, облаштовано територію закладу для  дітей із частковою втратою зору тощо.

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Онлайн-уроки не перериватимуть під час повітряних тривог, а 24 запорізькі школи розпочнуть навчання за змішаною формою – рішення Ради оборони області

«Шкільні ліги – більше, ніж змагання»: розпочато територіальний етап з баскетболу серед юнаків

ПРОЗОРІСТЬ ТА ПІДЗВІТНІСТЬ: ПРОАНАЛІЗОВАНО ТЕНДЕРИ НА ПОНАД 100 МЛН ГРИВЕНЬ

СБУ встановила ще 2 зрадників, які допомагають країні-агресору підтримувати окупаційний режим на території Запорізької області

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

406 ударів по 7 населених пунктах Запорізької області окупанти завдали впродовж доби

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 763-го дня війни

Налагоджуємо співпрацю між Запорізькою областю та Атлантичною Луарою

Обласна влада та «Карлсберг Україна» продовжують співпрацю в Запорізькій області

Державні нагороди сім’ям полеглих воїнів вручив голова Запорізької обласної державної адміністрації Іван Федоров

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Учениці гімназії №93 готові до великої волейбольної битви «Пліч-о-пліч»