Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

За сприяння відділу у справах національностей, міграції та релігій облдержадміністрації 20-22 травня 2005 року відбувся ряд заходів

23 травня 2005 - 16:58

20 травня в рамках відзначення Дня Європи начальник відділу у справах національностей, міграції та релігій облдержадміністрації Н.Деркач взяла участь у  ІІ Європейських  українсько-польських читаннях, які пройшли на базі Бердянського інституту підприємництва за участю українських та польських вчених.

Організатором читань виступило Бердянське українсько-польське товариство “Відродження”, яке плідно співпрацює з відділом.

Цього ж дня відбулася призова поїздка переможців ІІ  обласного конкурсу російської пісні “Калинка” до заповідника “Кам’яні могили” на Мелітопольщині.

Переможці конкурсу, представники обласного відділення ”Російського Руху України ”, за чиєї ініціативи проходив конкурс, та заступник начальника відділу у справах національностей, міграції та релігій облдержадміністрації  Л.Брацило зустрілися у м. Мелітополі з представниками Мелітопольського російського просвітницького центру “Слов’яни”. Була проведена спільна благодійна акція у Мелітопольському притулку для неповнолітніх, в ході якої вихованцям притулку було показано яскраве концертне дійство. На  завершення зустрічі призери “Калинки” у супроводі мелітопольчан відвідали Поляну казок у Центральному парку.

20 травня за безпосередньою участю відділу у справах національностей, міграції та релігій облдержадміністрації відбулося засідання  “Філософського клубу” Запорізької державної інженерної академії на тему: “Релігійна свобода: правові, релігієзнавчі, богословські аспекти”.

Засідання відвідали представники Української Православної Церкви Київського Патріархату, Римської та Греко-Католицької Церкви, тибетського буддизму, Євангельських Християн Баптистів, індуїсти. В роботі “круглого столу” взяли участь викладачі запорізьких вищих навчальних закладів та студенти, керівники громадських організацій та партій – від Християнсько-демократичної партії, Російського руху України. Всього близько 50 чоловік.

З доповіддю виступив заступник начальника відділу у справах національностей, міграції та релігій, голова Запорізького відділення Української асоціації релігійної свободи О.Клемешин. Співдоповідачем виступив заступник голови Української асоціації релігійної свободи (м. Київ) Ю. Решетніков.

Виступаючі наголосили, що Україні потрібно зробити ще багато зусиль для того, щоб в державі впровадилася справжня релігійна свобода. Учасники дійшли висновку про те, що справжня демократична держава неможлива без толерантності і, як прояву цього явища,  релігійної свободи.

21 травня Запоріжжя приймало учасників 8 Всеукраїнського фестивалю литовської пісні та танцю. Творчі колективи обласних литовських товариств України за сприяння відділу показали свої здобутки зі збереження духовної спадщини свого народу  та провели з’їзд викладачів недільних шкіл. Начальник відділу у справах національностей, міграції та релігій облдержадміністрації Н.Деркач, відкриваючи фестиваль, зазначила, що литовська громада краю  разом із підрозділом облдержадміністрації, який вона очолює, доклали усіх зусиль, щоб цей фестиваль залишив у його учасників  незабутнє враження.

Надовго запам’ятається учасникам фестивалю виступ творчих колективів із Литви, які прибули в Україну за сприяння Департаменту нацменшин та еміграції при Уряді Литовської Республіки.

Завершився фестиваль зустріччю друзів – “Вакароне”, ставши ще одним кроком до дружби та порозуміння між Україною та Литвою.

Неділя 22 травня пройшла у національно-культурних товариств міста під знаком єдності слов’янських народів в концертній програмі для ветеранів Великої Вітчизняної війни ВАТ “Дніпроспецсталь”, що відпочивали у заводському профілакторії.

У заході взяла участь заступник начальника відділу у справах національностей, міграції та релігій облдержадміністрації Л.Брацило. Творчі колективи “Роднина” (міське болгарське товариство), “Лукомор’є” (Руське національно-культурне товариств) та переможці ІІ обласного фестивалю російської пісні “Калинка” виконали для  захисників Вітчизни слов’янські пісні.

 

Відділ у справах національностей,

міграції та релігій облдержадміністрації

Читайте також