Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Під час чергового брифінгу голова облдержадміністрації поінформував журналістів про ряд актуальних питань з життя регіону

12 липня 2005 - 10:56

Юрій Артеменко насамперед подякував представників центральних і місцевих ЗМІ за активну участь у висвітленні І-го міжнародного фольклорного фестивалю „Сила України”, який з успіхом пройшов 8-10 липня на Запоріжжі. Назвав деякі цікаві цифри: учасників фестивалю було близько 1500 чоловік, які представляли всі регіони України та шість зарубіжних країн; наймолодшою учасницею стала 9-річна Наталія Кокарь (між іншим, путівку в творче життя свого часу дав їй нардеп Ю.Артеменко), наймолодшою серед найстаршого ансамблю була 79-річна жінка. На каскаді „Веселка” у Запоріжжі, де проходили основні заходи фестивалю, в ці дні зібралося рекордна кількість глядачів різного віку - близько 60 тис.

Несподіваним результатом губернатор назвав кількість злочинів: за даними УМВС, як звично, у вихідні в середньому їх реєструється в місті 100 і більше, у дні фестивалю – лише 45.

Телевізійники зняли   чотири передачі про „Богатирські Ігри”, які будуть показані по всьому світу, та два відеофільми про фестиваль.

Ю.Артеменко запевнив, що наступного року подібний фестиваль, який стане традиційним, стане ще кращим.

Голова облдержадміністрації коротко поінформував про хід жнив, до яких включилися вже всі райони. Із загальної площі ранніх зернових та зернобобових 705,8 тис. га скошено 110,8 тис. га (16%), обмолочено валки на 93,7 тис. га. Середня врожайність складає 27,2 цнт/га. Найвищу нині показують госпоблдержадміністраціїрства Вільнянського, Пологівського і Кам”ясько-Дніпровського районів – 32-33 цнт/га.

Губернатор підкреслив, що прогнозований вал зернових складе 1,8 млн. тонн, що з лихвою забезпечить виконання програми „Зерно Запоріжжя – 2005”.

Підсумки червня в економіці області. Ю.Артеменко повідомив, що за червень 2005 року темпи зростання промислового виробництва порівняно з червнем 2004 року склали 103%. Це добрий показник, враховуючи динамічний розвиток виробництва області минулого року. Але порівняно з травнем поточного року – лише 101%. Такий невисокий показник губернатор пояснив зниженням зростання виробництва в металургії через ситуацію на світовому ринку металів. „В цілому по Україні вже йде зниження виробництва, зауважив керівник області, а ми поки що даємо приріст”.

До держбюджету у червні область мобілізувала 204 млн. 100 тис. гривень – 120% до плану. Митні збори склали 100,5 млн. грн., що більше, ніж у 2 рази доведеного завдання.

Існують проблеми з ПДВ. Адже багато бізнесових структур мінімізували офіційні прибутки. Тому, як підкреслив Ю.Артеменко, сьогодні обласна влада і відповідні органи працюють у цьому питанні по двом напрямкам: перший – це не допускати незаконного накопичення ПДВ (проти порушників порушуються кримінальні справи, як, наприклад, по відношенню до  колишнього керівника обленерго Андрощука, який нині знаходиться в розшуку) і другий – повертати ПДВ тому, кому дійсно потрібно за законом. За минулий місяць повернено ПДВ 84 млн. грн. при плані 38,6 млн. Найбільше – „Запоріжсталі”, хоча й не повністю.

План з поблдержадміністраціїтків недовиконано за рахунок повернення ПДВ (86,5%).

Місцеві бюджети. Мобілізовано у червні 91 млн. грн. - це 101,6%, а порівняно з червнем 2004 року - 130%.

Торкнувшись тіньової економіки, голова облдержадміністрації відзначив, що завдання влади полягає у налагодженні прозорої системи виробництва і перерахування відповідних поблдержадміністраціїтків, щоб нормалізувати роботу підприємств.

Питання екології. Ю.Артеменко повідомив, що ближчим часом очікується приїзд до Запоріжжя міністра охорони навколишнього  природного середовища України Павла Ігнатенка, разом з яким готуватимуть питання екологічної ситуації в країні на прикладі Запоріжжя для розгляду на виїзному засіданні Кабінету міністрів у Запоріжжі. З ряду об”єктивних причин воно переноситься на серпень.

Далі губернатор зосередив увагу на проблемі розробки горезвісної „Балки Середньої”, яка суттєво впливає на екологічну ситуацію в місті. „На цю ситуацію я дивлюся по-іншому, сказав Юрій Анатолійович. Є один власник, кому належить ця земля. Хоча не хочу коментувати, кому вона повинна належати – державі чи завоблдержадміністраціїм. Свого часу, у 80-х роках, була дискусія з цього приводу. Тоді, за рішенням судів, земля під майданчик  відвалів феросплавного заводу залишилась державною, а під майданчики „Запоріжсталі” і „Дніпроспецсталі” – власністю цих підприємств.

І сьогодні,  якщо на майданчиках феросплавного і „Запоріжсталі” нормально розробляють відвали самі підприємства, то на майданчику „Дніпроспецсталі” зовсім інша ситуація, обумовлена кількома факторами. Насамперед - це незаконна розробка відвалів. Тисячі людей без певного місця проживання, без ліцензій, без дотримання правил безпеки розробляють відвали. Про чесність і прозорість поблдержадміністраціїтків – говорити нічого. Їх просто немає. Те, що добувається, на „Дніпроспецсталь” не надходить, підприємство від цього нічого не отримує. А підприємство на сьогодні потребує 1400 тонн скрапу. Стільки, скільки приблизно сьогодні тут добувають. А працюють тут фірми, засновниками яких є люди, близькі до угрупування київського футбольного клубу „Динамо”, до прокурорських працівників.

Кримінального походження коштів, несплати поблдержадміністраціїтків, порушення техніки безпеки, грубих екологічних порушень ми далі допускати не можемо і повинні навести там порядок. Намагався навести порядок сам завод, але не вдалося, бо ,повторюся, справа в грошах. За скромними оцінками експертів, на цих відвалах в місяць наробляється понад мільйона доларів.

Рішенням Заводського районного суду від 7 липня заборонено будь-яким фірмам, окрім „Дніпроспецсталі”, проводити розробку цих відвалів. А 25 червня цього року рішенням держуправління екології та природних ресурсів в Запорізькій області тимчасово заборонена будь-яка діяльність з розробки промислових відвалів на ділянках ВАТ „Дніпроспецсталь” промполігону „Балка Середня”.

Ю.Артеменко процитував окремі положення цього рішення, які вказують на конкретні порушення екологічної безпеки. Зокрема, розмір шкоди, зумовленої забрудненням і засміченням земельних ресурсів через порушення природоохоронного законоблдержадміністраціївства, склав 2 млн. 167 тис. грн. 8 червня прокуратурою області порушена кримінальна справа по факту забруднення земель. Проводиться досудове слідство. Відповідальність за виконання цього рішення покладена на голову правління ВАТ „Дніпроспецсталь” Широкова М.Г.

З минулої п’ятниці, 8 липня, повідомив губернатор, державною службою охорони, заводом, органами внутрішніх справ почато роботу по припиненню розробки відвалів на цих ділянках. Але окремі працівники міліції деякі машини пропускають. Начальник УМВС змушений був звільнити цих працівників. Для успішного виконання рішення від сьогодні охорону території відвалів будуть здійснювати підрозділи внутрішніх військ. „Напівзаходів вже не буде”, підкреслив Юрій Анатолійович. „Це має бути контрольований видобуток скрапу. Буде там постійно діючий поблдержадміністраціїтковий пост, щоб всі необхідні поблдержадміністраціїтки надходили до бюджету підприємства і області, а весь скрап ітиме на саме підприємство”.

„Інше питання, яке ставитиме міністерство охорони природних ресурсів: кому належатимуть ці відвали – підприємству чи державі. Це питання виходить за межі моєї компетенції – це питання судове”.

Про мости. Ю.Артеменко повідомив, що вчора передав в.о.міського голови Запоріжжя пану Грищенку розпорядження Прем’єр-міністра України Ю.Тимошенко про тимчасове припинення будівництва мостів. „Про що йде мова: ви знаєте про розпорядження Президента України про доблдержадміністраціїткове вивчення питань будівництва автотранспортної магістралі через Дніпро у районі міста Запоріжжя. Другим пунктом цього рішення передбачено робочій групі у місячний строк  вивчити питання будівництва, проаналізувати розробки проектних, наукових установ, організацій, пропозиції громадськості, альтернативні варіанти... питання фінансування і таке інше.

Я хочу сказати запоріжцям: мова не йде про те, що бути чи не бути мостам у Запоріжжі. Мости будуть. І, я переконаний, вони з”являться швидше, ніж до цього планувалися”.

При цьому губернатор сказав про розкол, який відбувся не лише в суспільстві, а й на місцевому рівні. „Адже одні відстоюють думку, що Хортицю треба вважати святинею і заборонити туди навіть вхід. Інші навпаки – вважають Хортицю звичайною територією, де можна робити будь що. А істина, як завжди, десь посередині. І була неправда і замовчувалося про те, що рішення про проходження магістралі через Хортицю повинно було прийматися на Верховній Раді.

Була і інша неправда, що ми побудуємо міст за 6 років. Загальна вартість будівництва моста – 1 млрд. 950 млн. грн. І якщо щороку планувалося виділяти на будівництво по 80 млн., а більше й не було, то виходить, що міст будуватиметься 25 років! В перспективних планах не було цього записано. Це була просто брехня, яка періодично підкріплювалася повідомленнями, що приїде перед виборами Леонід Кучма, закладе цеглинку – і поїде, приїде Віктор Янукович, закладе цеглинку – і поїде.

І в такому вигляді мости через 25 років вже не потрібні. А якщо ми хочемо побудувати швидко, Президент поставив завдання робочій групі, до якої увійшли спеціалісти різного профілю, як зробити мости швидко, де віднайти фінансування, як закласти це до бюджету, як мінімізувати шкоду місту і Хортиці. Ми перегляне висновки, зроблені попередньою владою.

Відразу після цього буде прийняте рішення. Можу доблдержадміністраціїти ще одне: 80 млн. грн.. – це місячний обсяг робіт на будівництві мостів. А що далі? Будемо знову чекати чергових виборів...Безперечно, сьогодні політичні сили будуть це використовувати в один, або інший бік.

Вже відбулося два засідання робочої групи, яка збирається в Києві щотижня, сьогодні проходить третє. Від Запорізької області в її роботі бере участь Анатолій Головко – перший заступник голови облдержадміністрації, Костянтин Сушко – гендиректор Національного заповідника „Хортиця” і Святослав Щербина – керівник громадської організації „Захистимо Хортицю”. Більшість вже схиляється до того, що обраний варіант не кращий.

Про Хортицю. Губернатор розповів, що вирішенню її проблем присвячуються щотижневі наради в облдержадміністрації. Домовлено з міськвиконкомом про відновлення автобусного маршруту на Хортицю. На ближчій сесії міськради буде розглянуто питання про розмежування комунальної і державної власності на землю на острові. Основна частина землі відійде Національному заповіднику, а там, де живуть люди, - до управління міської громади. Підготовлено відповідний проект.

Ю.Артеменко повідомив про цікаві туристичні маршрути, про вшанування пам”яті справжніх патріотів землі запорізької, які багато сил і знань віддали відродженню Хортиці, були засновниками заповідника – мова йде про меморіальні поховання Миколи Киценка та Степана Кириченка.

Завтра опівдні на будівельному майданчику майбутнього комплексу „Запорозька Січ” відбудеться урочисте освячення початку будівництва козацької церкви.

Боротьба з корупцією. Голова облдержамдміністрації повідомив, що боротьба з корупцією в області, як і в усій країні, продовжується. Зокрема, поінформував Ю.Артеменко, 11 липня за матеріалами управління з боротьби з економічними злочинами УМВС прокуратура порушила кримінальну справу щодо громадянина України, міського голови Запоріжжя Євгена Карташова за статею 364 п.1 – зловживання службовим становищем. Міський голова свого часу незаконно, без проведення будь-якого тендера видав з місцевого бюджету кошти козацькій дружині, яка без ліцензії займалась охороною шкіл. Нині міський голова знаходиться у відпустці, а після його повернення до Запоріжжя йому буде пред”явлене звинувачення.

Губернатор повідомив, що порушена також кримінальна справа щодо колишнього ректора ЗНУ В.Савіна за фактом невиконання судового рішення.

Кілька приємних новин. Ю.Артеменко повідомив, що першим заступником генерального директора Запорізької обласної державної телерадіокомпанії призначено Якова Бринзу. Вчора біля облдержадміністрації відбувся мітинг-подяка у зв”язку з передачею ключів від приміщення колективу Запорізького ТЮЗу. Театрали і молодь міста дякувала облдержадміністрації, облраді за вирішення наболілого питання. Як запевнив губернатор, знайдуться спонсори, які допоможуть швидко привести в нормальний вигляд приміщення ТЮЗу. 

 

Прес-служба облдержадміністрації

Читайте також

Відстрочка для звільнених строковиків та бронювання працівників: представники ТЦК про зміни в законодавстві

«Запорізькі їжаки» мчать до перемоги

Навчання в змішаному форматі: діти радіють зустрічі з однокласниками та вчителями

У Запоріжжі колишні військовослужбовці та їх сім'ї зможуть пройти реабілітацію

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 256 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 791-го дня війни

Про пенсії ветеранів-чорнобильців говорили під час круглого столу

Світло культури в темряві війни: у Запоріжжі відбувся фестиваль фільмів національно-культурних товариств

США схвалили пакет військової допомоги: Україна отримає нове озброєння та посилить свою обороноздатність

Як в Запоріжжі оформити догляд за людиною похилого віку чи з інвалідністю?

Компас вкаже напрямок: в Запоріжжі школярі навчаються спортивного орієнтування