Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Фахівці та незалежні експерти високо оцінюють організацію та проведення виборів у регіоні

31 жовтня 2012 - 10:55

Хід виборчого процесу, роль обласної виконавчої влади в організації виборів, особливості передвиборчої кампанії та перспективи співпраці запорізьких кандидатів-мажоритарників у народні депутати України обговорювалися від час чергового виходу програми «По суті» на телеканалі «Запоріжжя».

У програмі взяли участь голова обласної ради Павло Матвієнко, депутат облради Ігор Грозовський, голова Запорізького відділення Комітету виборців України Роман П’ятигорець, академік Української академії політичних наук Валентина Воронкова, директор інформаційно-аналітичного центру Класичного приватного університету Володимир Глазунов та запорізькі журналісти. На жаль, представники опозиційних партій та кандидатів відмовились від участі в програмі.

- Головним завданням влади була організація та проведення прозорих, чесних та демократичних виборів. Президент України Віктор Янукович поставив перед нами саме таке завдання, для його виконання були задіяні всі гілки влади. Цього року  вперше запроваджено встановлення камер відеоспостереження на виборчих дільницях. Все обладнання на території області працювало без збоїв, у режимі онлайн демонструвався хід голосування, також фіксувався процес підрахунку голосів. До речі, бюлетені з цих виборів вперше зберігатимуться протягом п’яти років, що в черговий раз доводить прозорість та демократичність виборчого процесу, - повідомив Павло Матвієнко.

Також посадовець зазначив, що Запорізька область одна з перших завершила підрахунок голосів виборців та опрацювання протоколів. Станом на ранок вівторка, 30 жовтня, вся інформація була передана до Центральної виборчої комісії.

- Жоден кандидат у депутати за одномандатним виборчим округом області не звернувся до нас з вимогою перерахунку голосів. У правоохоронних органах також не зафіксовано подібних скарг та заяв. Також відсутні скарги на роботу членів виборчих комісій та  штабів. Єдиний негативний момент – це великі черги до окружних виборчих комісій.  Треба налагоджувати іншу систему, щоб людям не доводилося годинами стояти під дверима, щоб здати бюлетені та протоколи, - підкреслив Павло Матвієнко.

За словами Валентини Воронкової, цьогорічні вибори її приємно здивували: все було організовано чітко та якісно. Порадувала злагоджена робота членів комісії, грамотно складені списки виборців, зразковий порядок на виборчих дільницях. Володимир Глазунов, у свою чергу, зазначив, що вибори пройшли дуже спокійно і навіть нецікаво.

- Хід та підсумки виборів були прогнозованими, і нічого не змогло здивувати. Звісно, це є показником високого організаційного рівня та стабільної ситуації в регіоні. Але є й інша причина: люди так звикли до постійних виборів, що вже не дуже переймаються з цього приводу, ставляться до них більш спокійно, -  висловив думку Володимир Глазунов.

Роман П’ятигорець відзначив, що вибори в Україні не можна порівнювати з виборами в країнах СНД, які проходять з дуже серйозними порушеннями.

- Мені  сподобалося, що обласна влада тісно з нами співпрацювала, особливо  стосовно нарізки округів. Їх затверджувала Центральна виборча комісія, але обласна влада могла надавати свої пропозиції. У результаті всі округи точно відповідали нашим порадам, тож можна сказати, що вони визначалися за об’єктивними критеріями, а не під кандидатів у нардепи від влади. Крім того, ми знаходимося на постійному зв’язку з обласною виконавчою владою, нам надають всю необхідну інформацію. Загалом недоліків на цих виборів було значно менше, ніж раніше. До речі, дуже приємно, що на цих виборах у списках виборців вперше без помилок надрукували моє прізвище, раніше завжди були помилки, - зазначив Роман П’ятигорець.

За його словами, коли міжнародні спостерігачі спитали, на які округи області варто звернути особливу увагу і де можливі фальсифікації, він навіть розгубився.

- На сході України, в нашому регіоні нема сенсу фальсифікувати результати, бо підсумки голосування були  прогнозованими, тут не було таких конфліктів, як у центрі та на заході України. Тому я не зміг назвати іноземним колегам жодного округу, де можливі фальсифікації. Загалом міжнародні спостерігачі відзначають, що в Україні спостерігаються позитивні тенденції щодо демократизації виборчого процесу, - повідомив Роман П’ятигорець.

Підбиваючи підсумки, Павло Матвієнко зазначив, що за результатами голосування сформувалося потужне лобі Запорізького краю.

- Я щиро вдячний кандидатам в нардепи і від Партії регіонів, і від опозиції. Виборча кампанія пройшла спокійно, було менше бруду та провокацій. У результаті ми маємо потужну команду, яка буде відстоювати інтереси запоріжців у Верховній Раді, - підсумував Павло Матвієнко.

Повтор програми «По суті» транслюватиметься в неділю, 4 листопада, о 10.00 на телеканалі «Запоріжжя».

 

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 785-го дня війни

«Прозорість та підзвітність»: проаналізовано тендери на понад 230 млн грн

Молодіжний центр “People.UA” відкрився у Запорізькій області

Запорізька область буде забезпечена хлібом: в регіоні триває посівна

«Хто подає, той виграє»: завершується відбірковий етап з волейболу серед дівчат

Професійні психологи навчали молодь Запоріжжя дбати про ментальне здоров’я

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 235 разів били по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 784-го дня війни

Продовжуємо підтримку наших оборонців – захисникам передали необхідну техніку

Отримав важке поранення, але планує повернутися на передову – історія військовослужбовця Сергія Лаврика

60 років вірності українському кіно: кінотеатр ім. Довженка відзначив ювілей