Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Перепис населення проводитиметься без використання персональних даних громадян

30 листопада 2012 - 11:42

Перепис населення проводитиметься без використання персональних даних громадян

Наприкінці наступного року в Україні проходитиме перепис населення за новою, не персоналізованою методикою, а в 2014, вперше всі роки незалежності України, буде організовано сільськогосподарський перепис.

Про це повідомив начальник Головного управління статистики в Запорізькій області Володимир Головешко під час брифінгу з журналістами.

- Сучасний стан статистики знаходиться в стадії модернізації. Здійснюється перехід від галузевої структури органів статистики до універсальної, і, відповідно, від галузевих звітів до інтегрованої звітності. Відбувається зменшення статистичного навантаження на респондентів як за рахунок зменшення кількості звітів, які необхідно подавати до органів статистики, так і за рахунок переходу від суцільного до вибіркового обстеження. Цьому сприяє і розширення практики прийому звітів у електронному вигляді: кожний п’ятий подається через електронну пошту. Крім того, в нас працює «єдине вікно» для здачі всіх без виключення форм статистичної звітності в зручних для респондентів умовах, - повідомив Володимир Головешко.

За словами посадовця, багато уваги приділяється покращенню якості розповсюдження інформації, яка оперативно викладається на офіційному сайті Головного управління статистики у Запорізькій області. Про його популярність свідчать цифри: з початку поточного року сайт відвідали понад 160 тис. користувачів.

Наразі перед спеціалістами органів статистики стоїть завдання покращити статистичну грамотність населення, підняти довіру громадськості до статистичної інформації: статистика має стати більш описовою та візуалізованою.

- У статистиці постійно щось змінюється: методика, технічне оснащення, структура. Але незмінним залишається базовий принцип - надавати повну, своєчасну та об’єктивну інформацію про соціально-економічний стан нашого суспільства, - підкреслив Володимир Головешко.

Особливу увагу органи статистики приділяють захисту інформації, а саме - персональних даних респондентів, які можна оприлюднити лише за рішенням суду або за згодою самого респондента.

- Нашу структуру можна назвати банком інформації, яка є державною власністю. Я не маю права поширювати її за власним бажанням та зобов’язаний забезпечити її захист. Найбільше охороняється секретна інформація, наприклад, стосовно оборонної промисловості та зовнішньоекономічної діяльності. В перспективі вся інформація буде охоронятися так само, - зазначив Володимир Головешко.

Наразі в органах статистики триває підготовка до перепису населення, який заплановано провести наприкінці наступного року.

- Наступний перепис населення буде значно простішим для людей, адже від них не вимагатимуть озвучувати свої персональні дані. За такою системою проводять перепис населення більшість країн світу. До речі, найбільший приріст населення в області зафіксовано в м.Енергодар, а в межах всієї України – в західних регіонах. І на це є об’єктивні причини: в людей, які там народилися та зросли, краще збереглися сімейні цінності, тому українці, виїжджаючи за кордон на заробітки, обов’язково повертаються додому, - заначив Володимир Головешко.

Підбиваючи підсумки, посадовець повідомив, що в Головному управлінні статистики в Запорізькій області працює понад 400 осіб, переважна більшість з них – жінки.

- Зазвичай люди, влаштовуючись до нас на роботу, не збираються надовго затримуватись. Тем не менше, незважаючи на невисоку зарплату, яка в середньому складає 2,5 тис. грн., залишаються працювати  до пенсії. Тому, якщо працівники й звільняються, найчастіше через те, що йдуть на підвищення, - підсумував Володимир Головешко.

 

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

406 ударів по 7 населених пунктах Запорізької області окупанти завдали впродовж доби

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 763-го дня війни

Налагоджуємо співпрацю між Запорізькою областю та французьким містом Нант

Обласна влада та «Карлсберг Україна» продовжують співпрацю в Запорізькій області

Державні нагороди сім’ям полеглих воїнів вручив голова Запорізької обласної державної адміністрації Іван Федоров

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Учениці гімназії №93 готові до великої волейбольної битви «Пліч-о-пліч»

386 ударів по 7 населених пунктах Запорізької області окупанти завдали впродовж доби

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 762-го дня війни

Обласна влада опрацьовує оптимальний механізм проїзду між правим і лівим берегами Запоріжжя

Нагороди нацгвардійцям вручив Іван Федоров