Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Петро Порошенко відвідав Запорізьку область

27 липня 2005 - 17:00

Командувач військ Південного  оперативного напрямку  генерал-лейтенант Іван Свида  доповів   про стан  виконання   робіт   на поточний момент. Він повідомив, що,   за попередніми  висновками фахівців,  надзвичайна  ситуація  виникла через  самозапалення  димової  або освітлювальної міни  під   впливом  високої температури навколишнього середовища. Внаслідок чого і виник осередок пожежі, який  спричинив детонацію боєприпасів, що зберігались поблизу.

Як виявилось, основна маса боєприпасів вибухнула  на технічній території бази. За межами  її території   виявлено  близько 20 реактивних снарядів.  Вони  вже вивезені з навколишніх  населених пунктів  Новобогданівка, Кам’янське, Орлове, Прилуківка, Миколаївка, Мар’янівка.   Діями  військових пожежних ВЧ  А2985 осередок пожежі на місці, де знаходяться реактивні боєприпаси,  ліквідовано.

За словами Івана Свиди,   8 груп розмінувальників продовжують  розчистку адміністративно-господарчої ділянки військової частини, фронтальних та рокадних шляхів  території складів, навколишньої  території.

Також проведені роботи з посилення охорони периметру бази з метою запобігання проникнення сторонніх осіб. Забезпечено цілодобове чергування  на спостережному  пункті. Організована взаємодія з місцевими органами влади, МВС, СБУ, МНС, військовою прокуратурою.  На місці працює екологічна служба, яка проводить забори проб повітря , води  та ґрунту на наявність шкідливих для  навколишнього середовища  речовин. Ситуація знаходиться під контролем.

Військовий прокурор Південного оперативного напрямку Микола Фещук доповів про хід розслідування причин  виникнення надзвичайної ситуації. Він зауважив, що  за попередніми даними людський фактор можна виключити.

Петро Порошенко та Юрій Артеменко  ознайомилися з арсеналом боєприпасів, що знаходяться на території  військової частини  А 2985, оглянули  залишки складів.

Після чого Петро Порошенко  у військовому наметі провів робочу нараду  з питань  ліквідації наслідків надзвичайних  ситуацій  6 травня 2004 року та 23 липня 2005 року і перспектив  упередження подібних явищ.

По завершенні наради  секретар РНБО України у короткому брифінгу  повідомив журналістам, що Президент України Віктор Ющенко дав доручення терміново опрацювати  комплексну програму заходів  з ліквідації наслідків. Тому в триденний строк  буде створена робоча група, якій поставлено завдання вже у 10-денний термін подати свої пропозиції з цих питань  Президенту. І вже  найближчими трьома тижнями має бути виконаний перший етап робіт. Також Петро Порошенко  дав негативну оцінку рішенню про припинення ліквідаційних робіт на території складів вч А 2985 і назвав його  помилковим.

Якби не були припинені ці роботи, - зауважив він, -  сьогодні, можливо, не виникла б нова надзвичайна ситуація. А ми б вже значним чином просунулись у справі ліквідації її осередку.

Петро Порошенко запевнив журналістів, що  всі структурні підрозділи будуть працювати у чіткій координації, до робіт будуть залучені науковці, держава забезпечить  гідне фінансування.

 

П.Порошенко та супроводжуючі їх керівники області після Новобогданівки продовжили свій візит поїздкою до Запоріжжя. Тут Секретар РНБОУ у супроводі голови облдержадміністрації Юрія Артеменка відвідав ЗАТ „Запорізький автомобілебудівний завод” і ВАТ „Мотор Січ”.

На автозаводі П.Порошенко та супроводжуючі особи ознайомилися з роботою виробництва в цехах зварювання, фарбування, складального цеху. Пояснення давали почесний президент корпорації „Укравто”, народний депутат України Таріел Васадзе, його заступник Олег Папашев та новопризначений голова правління ЗАТ „ЗАЗ” Микола Євдокименко.

Високий гість був приємно вражений рівнем виробництва, новітнім обладнанням і технологіями, які нерідко не поступаються кращим світовим, та водночас і засмучений неповним використанням існуючих потужностей, вимушеними відпустками робітників. Далася взнаки нещодавна відміна всіх преференцій автомобілебудівникам. Не кращим чином може вплинути на вітчизняних автовиробників і прийняття рішення про збільшення „віку” авто з п”яти до восьми років, які ввозитимуться із-за кордону.

„Це та ціна, яку ми повинні платити за вступ до СОТ”, прокоментував ситуацію П.Порошенко. „Як відомо вам, раніше дозволялося ввозити до країни  автомобілі не старше 5 років, щоб не перетворити Україну у світовий смітник. Під тиском світових партнерів нині ця норма змінена. Звичайно, це якості нашому повітрю не додасть. Але ми домовились, що Урядом будуть встановлені жорсткі екологічні норми. Я переконаний, що ми повинні сьогодні робити нові кроки по захисту вітчизняних автовиробників. На останньому засіданні Уряду (у понеділок 25 липня) Президент дав доручення протягом 2-х місяців відпрацювати питання яким чином мінімізувати наслідки податкових пільг. Маємо зробити все для збереження робочих місць, збереження випуску продукції. Щоб не падав ВВП”.

 

Петро Порошенко у супроводі голови облдержадміністрації Юрія Артеменка відвідав підприємство ВАТ «Мотор Січ», де зустрівся із генеральним конструктором  ЗМКБ «Прогрес» Федором Муравченком,  генеральним директором  ВАТ «Мотор Січ» В’ячеславом Богуслаєвим, поспілкувався з працівниками заводу, ознайомився з виробничими цехами та продукцією. Генеральний директор підприємства продемонстрував губернатору  в числі  інших  авіаційних двигунів (завод випускає  47  моделей) такі, що використовують для літаків  «Руслан» і «Мрія» та вертольотів «КА-50» та «КА-52» з відповідними кодовими назвами «Чорна акула» та «Алігатор».Присутній на цій зустрічі ректор Запорізького медуніверситету Юрій Колесник ознайомив Петра Порошенка із асортиментом продукції спеціалізованого призначення – медичними  інструментами  та травматологічними  імплантатами  і оснасткою, розробленими у творчій співпраці науковців медуніверситету та підприємства «Мотор Січ».

Учасники зустрічі  обговорили питання розвитку підприємства, соціального забезпечення працівників.

Підбиваючи підсумки візиту на  підприємство, Петро Порошенко зазначив, що під час  свого  відрядження до  Китаю провів ряд переговорів щодо перспективних контрактів, в тому числі, з  ВАТ «Мотор Січ» і ЗМКБ «Прогрес».Він наголосив, що потужний конструкторський потенціал запорізьких авіабудівників  заслуговує на  міжнародне визнання.

 

Міністр України з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи Давід Жванія в цей же час відвідав  відвали балки Середньої у Запоріжжі у супроводі першого заступника голови облдержадміністрації Анатолія Головка, інших посадових осіб. Перший заступник міністра охорони навколишнього середовища Степан Лизун та начальник Державного управління екології та природних ресурсів в Запорізькій області Сергій Богун поінформували міністра МНС про ситуацію на відвалах. Як відомо, Держуправління екології в Запорізькій області видало припис по виконанню природоохоронних заходів на техногенному родовищу з метою недопущення попадання стічних вод з відвалів в басейн р.Дніпро. Порушено кримінальну справу по факту порушення природоохоронного законодавства.

Давід Жванія зазначив, що Міністерство охорони навколишнього природного середовища та Держнаглядохоронпраці повинні відпрацювати єдину концепцію використання відвалів та недопущення того, щоб відвали залишилися безгосподарними в разі втрати їх економічної привабливості. Посадовці також повідомили міністра про складені графіки виконання природоохоронних заходів на відвалах, які підписані першими керівниками всіх зацікавлених сторін. Давід Жванія сказав, що: «...дуже важливо, щоб ці відвали не залишились потім для запоріжців купою сміття, для цього потрібно визначити відповідальних, виконати графіки упорядкування відвалів і  в майбутньому можливо використовувати відпрацьовану породу для виробництва будматеріалів».

Після відвідин відвалів міністр дав прес-конференцію журналістам центральних та місцевих ЗМІ в приміщенні облдержадміністрації.

Увага журналістів, звісно, була зосереджена на ситуації навколо вибухів на складах боєприпасів поблизу с.Новобогдановка Мелітопольського району. Відповідаючи на питання журналістів, Д.Жванія  зазначив, що мета візиту – недопущення повторення минулих помилок. Координація дій по усуненню наслідків вибухів, а також подальша утилізація боєприпасів цих складів повністю переходить під юрисдикцію Міністерства з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи. Для цього залучені та будуть залучатися вітчизняні спеціалісти по утилізації боєприпасів, а також іноземні спеціалісти, які будуть використовувати найновіші технології знешкодження та переробки смертоносних зарядів.

Під час прес-конференції міністр також зазначив, що на даний момент на території складів є боєприпаси, які неможливо переміщати (пошкоджені пожежею, негативним впливом навколишнього середовища тощо), тому такі снаряди будуть підриватися на місці. Проте, потрібно віддавати перевагу утилізації боєприпасів через їх демонтування.

Давід Жванія сказав, що протягом десяти днів буде розроблено план ліквідації наслідків вибухів та знешкодження снарядів. Під цей план виділятимуться кошти, щоб він працював. Головне – не повторювати минулорічний досвід – коли відбулося виїзне засідання урядовців на місце надзвичайного випадку, приймалися рішення, але майже нічого не було зроблено. Таким чином, через бездіяльність минулої влади, термін утилізації боєприпасів значно подовжиться.

Наприкінці теми утилізації боєприпасів Д.Жванія сказав, що ця проблема виникла ще за часів СРСР, коли боєприпаси звозились під Новобогданівку, складувалися без усяких норм та правил, а за часів незалежності України «...минулим режимом нічого не робилося. Те, що останнім часом не виконувались заходи по утилізації – наша вина, та ми будемо посилено працювати в цьому напрямку». На питання про компенсацію шкоди жителям навколишніх сіл Д.Жванія відповів, що, на жаль, це не врегульовано законодавчо.

Повертаючись до теми відвалів, міністр з надзвичайних ситуацій наголосив, що Міністерство охорони навколишнього природного середовища разом з Держнаглядохоронпраці опрацюють єдину концепцію використання відвалів: «...кожний буде знати хто і за що відповідає (маються на увазі користувачі – прим. прес-служби)».

 

Увечері в актовій залі облдержадміністрації відбулася зустріч П.Порошенка, Д.Жванія, Ю.Артеменка та В.Березовського з управлінським, господарським та діловим активом області. Секретар РНБО України П.Порошенко у своєму виступі зазначив мету приїзду: доповісти про роботу нової влади протягом першого півріччя – що вдалося і що ні, а також за дорученням Президента країни негайно розібратися з ситуацією, що виникла на артскладах під Новобогданівкою та вжити невідкладних заходів.

П.Порошенко доповів, що за результатами сьогоднішньої наради, яка відбулася неподалік Новобогданівки, відбудуться відчутні зрушення у вирішенні цієї наболілої проблеми. До її розв”язання будуть залучені кращі спеціалісти світу. Головна мета – унеможливити небезпеку для життя і здоров”я людей, за кілька років вирішити цю проблему повністю. Єдиним координатором всіх цих робіт буде Міністерство з питань надзвичайних ситуацій. Відповідні розрахунки доручено зробити міністерствам фінансів та економіки. До роботи активно підключиться і обласна влада.

„За підсумками сьогоднішньої наради, підкреслив П.Порошенко, підготуємо доповідну Президенту. Через 10 днів спеціальна комісія на чолі з моїм першим заступником доповість населенню про чіткий план дій”.

Далі П.Порошенко зупинився на загальних проблемах країни, зокрема виклав економічну ситуацію. „Вперше за останні роки влада має високий рівень підтримки людей, наголосив урядовець. Ми прийняли дуже відповідальне, хоча й ризиковане рішення – 87 відсотків державних виплат складають соціальні виплати. І багато людей це одразу відчули. У той же час треба відверто сказати, що існує проблема на ринку цукру та м”яса. І Уряд нині докладає всіх зусиль, щоб ситуацію стабілізувати”.

Другою великою проблемою П.Порошенко назвав боротьбу з корупцією. Лише 20 відсотків наших громадян під час опитувань вказали на позитивні зміни у цій справі. А ось 60% не бачать змін, окрім зміни керівників. Тому в кінці дня з цих питань відбудеться нарада з „силовиками”.

Важливим напрямом державної політики, вказав доповідач, є інвестиційна привабливість України та регіонів зокрема. У цьому напрямку багато належить попрацювати як центральній владі, так і виконавчим органам на місцях. П.Порошенко піддав критиці Запорізьку область за низькі показники у цьому відношенні. Він вважає за необхідне провести окрему нараду, присвячену перспективам Запоріжжя щодо вступу до СОТ. Нині розробляється програма поліпшення інвестиційної привабливості країни.

П.Порошенко коротко поінформував присутніх про поїздку до Китаю. З приємністю відзначив, що там добре знають продукцію запорізьких  підприємств „Івченко – Прогрес” та „Мотор Січ”. Вже до кінця нинішнього року можуть бути укладені багатомільярдні контракти між конкретними підприємствами Китаю та України.

Високий гість позитивно відзначив темпи промислового розвитку регіону: за загальними показниками Запорізька область піднялася з 18 до 13 місця. Позитивні зрушення і в сільськогосподарському виробництві, особливо у зерновиробництві. Область успішно виконує планові показники надходжень до держбюджету, хоча й існують, як і всюди, проблеми з ПДВ. А ось заборгованість з виплат зарплати в області, на жаль, з початку року зросла. У вирішенні цих та інших проблем, підкреслив урядовець, потужна Запорізька область має сповна використати свій великий потенціал.

Торкнувшись питань будівництва соціальних об”єктів, П.Порошенко виклав своє бачення щодо будівництва мостів через Дніпро у Запоріжжі. Він вважає за необхідне після місячного призупинення будівництва за рішенням Президента надалі продовжувати будівництво за обраним раніше варіантом. Адже вже існує міст через Хортицю. І споруджений паралельно новий не зашкодить екології острова. Інакше мільйони бюджетних коштів знову будуть зариті в землю.

П.Порошенко підкреслив, що це його власна думка, про яку він доповість Президенту. А останнє слово за Президентом.

Секретар РНБОУ зупинився на політичній ситуації в країні. „Головне завдання влади – забезпечити чесність і прозорість майбутнього виборчого процесу. Люди не підтримують демагогію і політиканство окремих опозиційних сил”.

П.Порошенко відповів на ряд запитань із залу, а після невеличкої перерви дав прес-конференцію для центральних та місцевих ЗМІ.

 

Прес-служба облдержадміністрації

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 764-го дня війни

Онлайн-уроки не перериватимуть під час повітряних тривог, а 24 запорізькі школи розпочнуть навчання за змішаною формою – рішення Ради оборони області

«Шкільні ліги – більше, ніж змагання»: розпочато територіальний етап з баскетболу серед юнаків

ПРОЗОРІСТЬ ТА ПІДЗВІТНІСТЬ: ПРОАНАЛІЗОВАНО ТЕНДЕРИ НА ПОНАД 100 МЛН ГРИВЕНЬ

СБУ встановила ще 2 зрадників, які допомагають країні-агресору підтримувати окупаційний режим на території Запорізької області

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

406 ударів по 7 населених пунктах Запорізької області окупанти завдали впродовж доби

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 763-го дня війни

Налагоджуємо співпрацю між Запорізькою областю та Атлантичною Луарою

Обласна влада та «Карлсберг Україна» продовжують співпрацю в Запорізькій області

Державні нагороди сім’ям полеглих воїнів вручив голова Запорізької обласної державної адміністрації Іван Федоров

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області