Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Проблема поширення вірусних гепатитів потребує пильності кожної людини

19 грудня 2012 - 15:09

Проблемні питання лікування хворих на хронічний вірусний гепатит були порушені під час брифінгу начальника управління охорони здоров’я ОДА Андрія Запорожченка в обласній державній адміністрації. У заході також взяли участь директор обласного благодійного фонду «Гендер Зед» Ростислав Мілевський та головний позаштатний інфекціоніст  управління охорони здоров’я ОДА Ірина Іванова.

У Запорізькій області рівень захворювання населення на вірусний гепатит С серед окремих груп складає від 1% до 3% (середньоукраїнський показник 3%). Найвищий показник інфікованості зафіксовано серед ін’єкційних наркоманів (понад 50%) та людей, які страждають на венеричні захворювання (17,6%).

Нині на диспансерному обліку в обласній інфекційній клінічній лікарні  зареєстровано понад 8000 хворих на хронічні вірусні гепатити В та С, з них 5274 страждають на  гепатит типу С.

Річний курс лікування таких хворих коштує від 60 до 120 тис. грн. За підрахунками медиків  для лікування тільки 2000 пацієнтів необхідно витратити 250 млн. грн., оскільки, крім високовартісних ефективних препаратів, ще потрібні спеціальні тест-системи, сучасне обладнання.

Однак у поточному році з державного бюджету було виділено 1,8 млн. грн.. на лікування противірусними препаратами дітей  віком до 18 років, таких в області проживає 68.

На переконання начальника управління охорони здоров’я ОДА Андрія Запорожченка, проблему поширення гепатиту необхідно вирішувати комплексно. З одного боку, є потреба в розробці загальнодержавної програми протидії вірусним гепатитам, якою будуть передбачені кошти на лікування хворих. До речі, фахівці управління охорони здоров’я облдержадміністрації розробили та надали відповідні пропозиції до Міністерства охорони здоров’я України. З іншого – посиленої уваги потребує профілактична робота серед населення. Насамперед йдеться про спосіб життя людини,  ставлення до власного здоров’я, дотримання правил гігієни. Медики рекомендують не користуватися послугами сумнівних  салонів краси, татуажу тощо.

Крім того, було порушено питання проведення щеплення проти гепатиту дітей – це дійсно ефективний спосіб, який дозволяє попередити інфікування людини цим небезпечним вірусом. Разом з тим, деякі батьки його ігнорують, що підвищує ризик захворювання  дитини.

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 790-го дня війни

Розбір завалів і демонтаж на ДніпроГЕС досі тривають, – Іван Федоров

Європейський тиждень вакцинації: лікарі нагадують про важливість щеплень

Робота для людей з інвалідністю: держава компенсує витрати на створення інклюзивних робочих місць

Уряд України надає грантову підтримку для розвитку агросектору

Запальний черліденг: запорізькі дівчата відточують свою майстерність

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 514 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 789-го дня війни

«До нас приїжджають діти з сусідньої області, адже в нас є укриття, а значить – можливість навчатися офлайн», – директорка однієї зі шкіл Запорізького району

Понад 10500 ноутбуків отримали школярі Запорізької області від ЮНІСЕФ

Понад 200 коптерів та іншої техніки передали військовим на Запорізькому напрямку