Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Віктор Ємельяненко: «Знешкодження залишків вибухонебезпечних предметів на території колишніх артскладів поблизу Новобогданівки триватиме у посиленому режимі безпеки»

31 січня 2013 - 11:28

Віктор Ємельяненко: «Знешкодження залишків вибухонебезпечних предметів на території колишніх артскладів поблизу Новобогданівки триватиме у посиленому режимі безпеки»

Перший заступник голови облдержадміністрації Віктор Ємельяненко провів міжвідомчу нараду щодо визначення термінів, обсягів та перебігу робіт з очищення від вибухонебезпечних предметів території колишньої 275 АБРБ.

Для комплексного вирішення питання до Запорізької області спеціально прибув заступник начальника Генерального штабу Збройних Сил України, генерал-лейтенант Григорій Саковський, який перебував на території протягом двох днів й детально вивчив ситуацію.

У представницькій нараді також взяли участь начальник ГТУ МНС України у Запорізькій області, генерал-майор Олексій Лепський, народний депутат України, секретар Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи Євген Балицький, начальник Запорізького гарнізону, обласний військовий комісар, полковник Давид Моін, директор департаменту з питань цивільного захисту населення облдержадміністрації Володимир Шлея, голова Мелітопольської РДА Євген Любцов, голова Мелітопольської райради Юрій Єсипенко, Мелітопольський міський голова Сергій Вальтер, сільський голова с. Новобогданівка Дмитро Хлистун, заступник начальника Державного управління охорони навколишнього природного середовища в Запорізькій області Федір Лихасенко.

- На території колишньої артбази постійно виявляють вибухонебезпечні предмети, кожного року там вилучається та знищується по кілька тисяч. Ситуація ускладнюється тим, що вибухонебезпечні предмети викопують  місцеві жителі в пошуках металобрухту. Саме тому голова облдержадміністрації Олександр Пеклушенко лобіював на центральному рівні питання необхідності здійснення очищення території колишньої 275 АБРБ від вибухонебезпечних предметів та передачу землі місцевій владі. Нині це питання знаходиться на особистому контролі Прем’єр-міністра України Миколи Азарова, і вже з 20 лютого у Новобогданівці розпочнуться роботи з очищення території, - повідомив Віктор Ємельяненко.

Так, вже 12 січня поточного року розпорядженням першого заступника начальника Генерального штабу Збройних Сил України створено спільну робочу групу для організації робіт на території колишньої 275 артилерійської бази ракет і боєприпасів, яку очолив Григорій Саковський, заступником керівника робочої групи призначено Олексія Лепського.

22 січня Міністром оборони України затверджено «План роботи робочої групи з організації очищення від вибухонебезпечних предметів території колишньої 275 артилерійської бази ракет і боєприпасів (с. Новобогданівка Мелітопольського району Запорізької області) Сухопутних військ Збройних Сил України та її передача до місцевих органів влади». Роботи з очищення території колишньої 275 АБРБ від вибухонебезпечних предметів планується завершити до літа поточного року.

- Міністерством оборони України буде виділена спецтехніка, до Новобогданівки прибудуть 10 груп розмінування, які нині створюються. Для них буде створено окрему військову одиницю. Крім того, до очищення території буде залучено фахівців ГТУ МНС України в Запорізькій області. Всі роботи триватимуть у посиленому режимі безпеки, тому населення не має хвилюватися: очищення території не впливатиме ані на екологічну ситуацію, ані на стан здоров’я людей та цілісність будівель, є повністю безпечними для громадян та їхнього майна, - повідомив Віктор Ємельяненко.

За словами посадовця, також серед населення буде проведено посилену роз’яснювальну роботу щодо заборони приймання в місцевих пунктах збору металобрухту уламків та елементів боєприпасів, а також щодо запобігання проникненню на територію колишньої 275 АБРБ цивільного населення.

Місцеві органи влади сприятимуть створенню військової одиниці та надаватимуть всіляку допомогу військовим. Питаннями взаємодії Міністерства оборони України з місцевими органами влади опікується народний депутат України Євген Балицький.

Найближчим часом буде ухвалено розпорядження голови облдержадміністрації щодо створення робочої групи з взаємодії та вирішення питань щодо очищення від вибухонебезпечних предметів території колишньої 275 АБРБ, яку очолить перший заступник голови ОДА Віктор Ємельяненко. До її складу увійдуть фахівці Міністерства оборони України, Державного управління охорони навколишнього природного середовища в Запорізькій області, МВС України в Запорізькій області, Державної санітарно-епідеміологічної служби Запорізької області, органів місцевої влади, структурних підрозділів облдержадміністрації.

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Онлайн-уроки не перериватимуть під час повітряних тривог, а 24 запорізькі школи розпочнуть навчання за змішаною формою – рішення Ради оборони області

«Шкільні ліги – більше, ніж змагання»: розпочато територіальний етап з баскетболу серед юнаків

ПРОЗОРІСТЬ ТА ПІДЗВІТНІСТЬ: ПРОАНАЛІЗОВАНО ТЕНДЕРИ НА ПОНАД 100 МЛН ГРИВЕНЬ

СБУ встановила ще 2 зрадників, які допомагають країні-агресору підтримувати окупаційний режим на території Запорізької області

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

406 ударів по 7 населених пунктах Запорізької області окупанти завдали впродовж доби

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 763-го дня війни

Налагоджуємо співпрацю між Запорізькою областю та Атлантичною Луарою

Обласна влада та «Карлсберг Україна» продовжують співпрацю в Запорізькій області

Державні нагороди сім’ям полеглих воїнів вручив голова Запорізької обласної державної адміністрації Іван Федоров

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Учениці гімназії №93 готові до великої волейбольної битви «Пліч-о-пліч»