Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Прес-конференція голови облдержадміністрації Юрія Артеменка

30 серпня 2005 - 11:10

Голова облдержадміністрації провів  прес-конференцію для журналістів місцевих та центральних засобів масової інформації

 

 

Юрій Артеменко поінформував присутніх журналістів про стан соціально-економічного розвитку області.

 

Губернатор торкнувся теми наповнення бюджетів всіх рівнів. Так, у спільний фонд бюджетів усіх рівнів забезпечено надходження доходів в обсязі 2296 млн. грн., що на 834,1млн. грн., ніж за відповідний період минулого року. Надходження в серпні збільшились у порівнянні з минулим місяцем на 36 %.

 

Якщо поглянути на стан наповнення бюджетів по територіям ( а їх в області 25 – 20 районів та 5 міст обласного підпорядкування), то треба зазначити, що по 15 адміністративним територіям план надходження коштів перевиконано. Разом з тим, відмічено недовиконання плану за 8 місяців у: м.Запоріжжі – 96,7%, м.Бердянську - 96,5 %, м.Мелітополі – 91,0 %, м.Токмаку – 74,9 %, м.Енергодарі – 87,9 %, районах Новомиколаївському – 93,1 %, Токмакському – 94,2 %, Чернігівському – 85,2 %, Якимівському – 86,9 %.

 

Борги Запорізької АЕС обласному бюджету. Юрій Артеменко повідомив, що питання повернення боргу ЗАЕС практично вирішено. Згідно графіку НАЕК «Енергоатом» від ЗАЕС надійшло вже 6,5 млн. грн. з 44,9 млн. грн. «А сьогодні вранці мені повідомили, що вже закрито план серпня з погашення боргу в сумі 8 млн. 889 тис. грн.», - зазначив губернатор.

 

Ці кошти буде направлено на соціальну сферу, яка потребує особливої уваги – Бердянський геріатричний санаторій, ТЮГ, Центр молоді, обласна філармонія. Крім того, ці кошти будуть працювати для вирішення проблем села – буріння артезіанської свердловини в с. Широкому Василівського району, реконструкцію очисних споруд с. Верхня Криниця Василівського району та в м. Камянка-Дніпровська, реконструкція котельної в м. Степногірськ, газифікація с. Матвіївка Вільнянського району та с. Лісне Василівского району та багато інш.

 

Крім того, за рахунок коштів від атомної станції перераховано  інвестиційні субвенції територіям на суму 969,9 тис. грн.

 

Передбачена субвенція з державного бюджету. Постановою Кабінету Міністрів України нашій області виділено субвенцію на виконання інвестиційних проектів та попередження аварій і техногенних катастроф в житлово-комунальному господарстві в сумі 15 млн. 933 тис. грн.

 

Перелік об’єктів, які будуть фінансуватися за рахунок субвенції, затверджено на суму 10 млн.172 тис. грн., з яких 3 млн. 762,6 тис. грн. вже надійшли.

 

Стан в АПК. Юрій Артеменко повідомив, що вже зібрано 17984,5 тис. т.  зернових (програмою „Зерно Запоріжжя – 2005” передбачено збирання 1800 тис. т.) та на сьогодні продовжується збирання пізніх зернових – гречки, проса, скоро розпочнеться збирання зернової кукурудзи.     Всього в  поточному році прогнозується зібрати 1942тис.тонн зернових та зернобобових, що становить 110% завдання та на 105,4 тис. т. більше 2004 року (1836,6 тис. т.).

 

         Підготовка до проведення комплексу осінніх польових робіт. Завершується підготовка ґрунту для сівби озимини - підготовлено 381,21 тис. га з 438,2 тис. га, що складає 87% завдання.

 

         Заготівля силосної кукурудзи. Вже зібрано 140,4 тис. т. силосу (43% від завдання), заплановано заготовити 360 тис. т. зеленої маси.

 

         За словами губернатора на проведенні осіннього комплексу польових робіт  буде задіяно 5180 тракторів, 3710 автомобілів, працюватиме 11550 механізаторів та 4190 водіїв.

 

Тваринництво. Є певні позитивні зрушення. Господарствами вироблено молока 217,5 тис. тонн (що на рівні періоду минулого року), яєць – 326,0 млн. штук, (більше на 39,2 млн. штук).         Збільшилось поголів’я свиней на 17,4 %,  птиці на 9,0 %.

 

Закупки зерна урожаю поточного року. Закупівля зерна врожаю 2005 року проводиться до Державного матеріального резерву (вже закуплено 16,5 тис. т. або 20,6% від плану),  ДАК „Хліб України” (поки що закупки не проводилися), до Аграрного фонду (10,8 тис. т., або 18,9%) та в регіональні ресурси (75 тис. т., при плані 68 тис. т. – завдання вже перевиконано).

 

         Погашення заборгованості із виплати заробітної плати с/г підприємств. За станом на 1 серпня 2005 року заборгованість із виплати заробітної плати працівникам  сільськогосподарських підприємств склала 2784,3 тис. грн., що менше ніж було на початок року на 293,3 тис. грн. або на 9,5%. Порівняно з попереднім місяцем заборгованість зменшено на 1942,7 млн. грн.

 

         Зовнішні інвестиції. Юрій Артеменко повідомив, що є конкретні пропозиції турецької фірми «Термаль-керамік» щодо інвестування 50 млн. доларів у створення виробництва керамічного кахлю на базі Оріхівського заводу «Орсільмаш». Створення додаткових 2 тис. робочих місць – для м. Оріхова та Оріхівського району це дуже суттєво.

 

         Ситуація на ринку цукру. «Цукор по 3,30 грн. вже є всюди, і з надходженням цукру з нового урожаю ціна ймовірно буде падати», - так охарактеризував ситуацію голова облдержадміністрації. Він повідомив, що дав доручення керівникам районів суворо контролювати надходження та ціну реалізації солодкого продукту.

 

         Освіта. Губернатор зазначив, що на кінець 2004-2005 навчального року в області діяло 683 навчальних закладів всіх типів та форм власності. Юрій Артеменко повідомив журналістів що в області є вакансії для 53 вчителів, переважно сільської місцевості (вчителі англійської мови, математики, фізики). Він попросив журналістів освітити це питання та виразив впевненість що найближчим днями ця проблема буде вирішена. Торкаючись питання харчування школярів, Юрій Артеменко зазначив: «... я поставив жорстко завдання перед керівниками районів та міст обласного підпорядкування – забезпечити харчування учнів 1-4 класів, бо це є наші з вами діти».

 

         Наприкінці Юрій Артеменко розповів про впорядкувальні роботи, які ведуться у Національному заповіднику «Хортиця» - висаджено 3000 дубків, продовжується будівництво комплексу «Запорозька Січ», планується побудувати блок-пост в плавнях (район о.Осокорового) для попередження браконьєрства, підсилено охорону о.Хортиця ( збільшено штат охоронців на 20 одиниць) тощо.

 

 Юрій Артеменко також  відповів на запитання журналістів( стенограма додається).

 

 

                                                                    Прес-служба облдержадміністрації

 

 

 

(.doc, 45Kb)

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 783-го дня війни

8 років на сторожі безпеки: Патрульна поліція Запорізької області відзначає річницю

Ситуація складна, але контрольована: про енергозабезпечення Запорізької області

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Іван Федоров про ліквідацію наслідків негоди

Маленькі переселенці з Бердянщини провели незабутній відпочинок на Західній Україні

Запоріжжя долучається до загальнонаціонального проєкту з підтримки сімейного патронату

СБУ викрила прихильника рашизму, який агітував за відновлення урср

Впродовж доби окупанти 310 разів били по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 782-го дня війни

Ветерани та члени їх сімей можуть отримати 400 тисяч гривень на відкриття бізнесу

Як не втратити зв’язок та інтернет під час відключень електроенергії