Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

На часі для аграріїв – підживлення рослин та дотримання структури посівних площ

29 березня 2013 - 10:56

На часі для аграріїв – підживлення рослин та дотримання структури посівних площ

Поточні питання проходження посівної кампанії 2013 року були розглянуті на засіданні колегії обласної державної адміністрації, яку провів голова ОДА Олександр Пеклушенко.

Детально із ситуацією у цій сфері учасників заходу поінформував заступник голови ОДА Сергій Грачов.

За словами посадовця, під урожай 2013 року по всіх категоріях господарств посіяно 667,2 тис. га озимих культур, у т. ч. озимих зернових 625,7 тис. га.  Сходи зійшли на площі 662 тис. га. або 99,2% від посіяного. При цьому 84% посівів перебувають у доброму та задовільному стані.

Один з найважливіших напрямків весняно-польових робіт, який має забезпечити високу врожайність сільськогосподарських культур, – внесення оптимальних норм мінеральних добрив. Наразі в області підживлено майже 80% посівів до завдання. На 1 га внесено 48 кг мінеральних добрив у діючій речовині. Однак цю роботу необхідно активізувати  в Якимівському, Вільнянському, Мелітопольському, Кам’янсько-Дніпровському та Запорізькому районах.

Забезпеченість господарств мінеральними добривами складає 156% до потреби.

Нині майже завершено підготовку ґрунту до посівної, забороновано 601,1 тис. га, закультивовано 324,7 тис. га.

Запорізькі аграрії розпочали посівну ще на початку березня, однак через ускладнення погодних умов змушені були перервати  роботи. Станом на 27.03.2013 в області посіяно 141 тис. га ранніх зернових (70% до завдання). Крім того у Василівському, Михайлівському та Якимівському районах проводиться пересівання загиблих озимих зернових на площі 3,7 тис. га.

Сергій Грачов відзначив, як тільки припиняться морози, посівна кампанія в області буде продовжена, крім цього, буде проведено обстеження раніше висіяних ярих зернових культур.

Коментуючи різні аспекти посівної, заступник голови ОДА акцентував увагу на необхідності дотримання рекомендованої науковцями структури посівних площ. Для Запорізького регіону вона має виглядати так: зернові культури – 60%, технічні - 30%, пари - 10%. За такою схемою нині працюють Пологівський та Михайлівський райони. Разом з тим, у Новомиколаївському районі планують зернову групу в межах 44%, у Мелітопольському та Вільнянському - 48%.

- Від дотримання наукових рекомендацій у цій роботі залежить якість і обсяг подальшого врожаю, а відповідно і продовольча безпека регіону. У зв’язку з цим прошу керівників районів відповідально поставитись до структур посівів на ввірених вам територіях, - звернувся до голів райдержадміністрацій представник обласної виконавчої влади.

Найближчим часом буде підготовлено розпорядження голови облдержадміністрації про створення робочої групи з організації проведення весняно-польових робіт у 2013 році.

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Розбір завалів і демонтаж на ДніпроГЕС досі тривають, – Іван Федоров

Європейський тиждень вакцинації: лікарі нагадують про важливість щеплень

Робота для людей з інвалідністю: держава компенсує витрати на створення інклюзивних робочих місць

Уряд України надає грантову підтримку для розвитку агросектору

Запальний черліденг: запорізькі дівчата відточують свою майстерність

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 514 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 789-го дня війни

«До нас приїжджають діти з сусідньої області, адже в нас є укриття, а значить – можливість навчатися офлайн», – директорка однієї зі шкіл Запорізького району

Понад 10500 ноутбуків отримали школярі Запорізької області від ЮНІСЕФ

Понад 200 коптерів та іншої техніки передали військовим на Запорізькому напрямку

«У Збройних силах України повинна бути гендерна рівність», – 29-річна Катерина вирішила приєднатися до захисників