Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

«Маємо об’єднати зусилля для збереження унікальних пам’яток культури та археології» - Олександр Пеклушенко

29 березня 2013 - 11:58

«Маємо об’єднати зусилля для збереження унікальних пам’яток культури та археології» - Олександр Пеклушенко

На засіданні колегії обласної державної адміністрації, яку провів голова ОДА Олександр Пеклушенко, було розглянуто питання «Про збереження культурної спадщини Запорізького краю».

- Ми  живемо в унікальному регіоні, який успадкував колосальні культурні та історичні багатства, і наше завдання - зберегти ці цінності для нащадків, не допустити їх розграбування та подальшого зникнення з нашої території, - наголосив очільник регіону.

Заступник голови ОДА Андрій Гамов поінформував присутніх про ситуацію із збереженням культурної спадщини в області.

За статистичними даними на державному обліку перебуває 8,5 тисячі пам’яток, які знаходяться на території регіону. За кількістю пам’яток археології Запорізька область посідає перше місце в країні – 6722. Крім того, протягом останніх кілька років у регіоні  виявлено ще 400 пам’яток археології.

Повноваження щодо збереження цих культурних надбань покладено на районні державні адміністрації та органи місцевого самоврядування  територій. Також у області працює Запорізький центр охорони культурної спадщини, який проводить науково-дослідну та культурно-освітню діяльність у цій сфері.

Наразі проводиться інвентаризація пам’яток археології, а також розпочато виготовлення паспортів та облікових карток нового зразка для них. Торік визначено межі охоронних зон 357 пам'яток археології та балансова приналежність 370 об'єктів культурної спадщини.

За словами посадовця, головним фактором, який загрожує збереженню культурного надбання, є проведення незаконних розкопок так званими «чорними» археологами. Торік на території регіону було зафіксовано шість таких випадків.

- Керівники місцевих органів влади, правоохоронці та громадськість мають консолідувати зусилля, щоб зберегти культурну спадщину. Тільки принциповість та небайдужість патріотично налаштованих громадян і посадовців можуть забезпечити надійну охорону наших пам’яток, - висловив переконання голова ОДА Олександр Пеклушенко.

Серед проблемних питань залишаються  використання пам'яток археології в господарській діяльності, відсутність у чинному законодавстві процедури виведення пам'яток археології із землекористування тощо.

Наразі фахівці Департаменту культури, туризму, національностей та релігій облдержадміністрації підготували проект розпорядження голови ОДА «Про збереження культурної спадщини Запорізького краю», заходи якого забезпечать вирішення питань збереження культурних та історичних надбань регіону.

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Розбір завалів і демонтаж на ДніпроГЕС досі тривають, – Іван Федоров

Європейський тиждень вакцинації: лікарі нагадують про важливість щеплень

Робота для людей з інвалідністю: держава компенсує витрати на створення інклюзивних робочих місць

Уряд України надає грантову підтримку для розвитку агросектору

Запальний черліденг: запорізькі дівчата відточують свою майстерність

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 514 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 789-го дня війни

«До нас приїжджають діти з сусідньої області, адже в нас є укриття, а значить – можливість навчатися офлайн», – директорка однієї зі шкіл Запорізького району

Понад 10500 ноутбуків отримали школярі Запорізької області від ЮНІСЕФ

Понад 200 коптерів та іншої техніки передали військовим на Запорізькому напрямку

«У Збройних силах України повинна бути гендерна рівність», – 29-річна Катерина вирішила приєднатися до захисників