Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Віктор Ємельяненко: «Завдання центральної та обласної влади – створити найкомфортніші умови для розвитку бізнесу та залучення інвестицій»

29 березня 2013 - 13:25

В облдержадміністрації відбулося засідання Ради вітчизняних та іноземних інвесторів у Запорізькій області, яке провів перший заступник голови ОДА Віктор Ємельяненко.

У заході взяли участь керівники структурних підрозділів органів влади  та контролюючих органів, а також керівники підприємств, які фінансуються за рахунок інвестиційних коштів.

Як повідомив Віктор Ємельяненко, наприкінці минулого року Президент України Віктор Янукович підписав три закони, спрямовані на стимулювання інвестиційної діяльності в пріоритетних галузях економіки, які набули чинності 1 січня 2013 року. Це Закони України «Про стимулювання інвестиційної діяльності в пріоритетних галузях економіки з метою створення нових робочих місць», «Про внесення змін до Митного кодексу України» та «Про внесення змін до Податкового кодексу України стосовно особливостей оподаткування суб’єктів господарювання, які реалізують інвестиційні проекти в пріоритетних галузях економіки».

- Головна мета цих законів – покращення умов для залучення інвестицій у пріоритетні галузі економіки України, збереження існуючих та створення нових робочих місць, розвиток інфраструктури депресивних територій. Один з найважливіших моментів – це те, що з 1 січня поточного року до 31 грудня 2017 року до суб’єктів інвестиційної діяльності, які реалізують інвестиційні проекти в пріоритетних галузях економіки, застосовується нульова ставка податку на прибуток підприємств, з 1 січня 2018 року по 31 грудня 2022 року – 8%, і починаючи з 1 січня 2023 року вона складатиме 16%, - зазначив Віктор Ємельяненко.

За словами посадовця, Запорізька область посідає дев’яте місце в Україні за рівнем залучення прямих іноземних інвестицій та за обсягом прямих іноземних інвестицій на душу населення. Минулого року в економіку області іноземними інвесторами вкладено 180 млн. доларів прямих іноземних інвестицій, що в 4,7 раза більше, ніж за 2011 рік.

- Загальний обсяг прямих іноземних інвестицій протягом 2012 року збільшився на 16% і на початок 2013 року склав 1 млрд.144 млн. доларів. Торік нам вдалося відновити тенденцію зростання капітальних інвестицій, обсяг яких склав 6,3 млрд. грн. Майже в 20 разів збільшилися надходження капіталу в галузь виробництва та розподілу електроенергії. Також іноземний капітал було спрямовано в металургію, машинобудування та операції з нерухомим майном, - повідомив Віктор Ємельяненко.

З метою формування найбільш об’єктивного уявлення про наявну ситуацію на інвестиційному ринку регіону, двічі на рік проводиться експертна оцінка інвестиційного клімату в області. За підсумками анонімного опитування 2012 року серед керівників підприємств з іноземним капіталом вже 31,4% опитуваних кажуть про поліпшення інвестиційного клімату, що в кілька разів перевищує результати минулих років. Учасники опитування відзначили низку факторів, які заважають формуванню привабливого інвестиційного клімату регіону, серед них, зокрема, - недосконала система оподаткування.

- Для нас дуже важливо, щоб інвестори відчували підтримку з боку влади. Ми завжди відкриті для конструктивного діалогу та надання допомоги, лобіювання інтересів інвесторів на центральному рівні. Адже інвестор – це, перш за все, економічний розвиток територій, підвищення рівня життя людей за рахунок створення нових робочих місць, - підсумував Віктор Ємельяненко.

Під час засідання було обговорено тенденції інвестиційного розвитку Запорізького краю, особливості податкового та митного законодавства, проблеми відведення земельних ділянок для реалізації інвестиційних проектів тощо. Крім того, керівники запорізьких підприємств, які фінансуються за кошти інвесторів, поінформували про подальші плани розвитку та визначили актуальні проблеми, які найбільше цікавлять інвесторів.

 

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Участь Володимира Зеленського в зустрічі міністрів оборони в межах засідання Ради Україна – НАТО

Обласна влада не залишає людей наодинці з бідою: як допомагають переселенцям та постраждалим внаслідок війни

«Показник значно кращий, порівняно з минулим роком»: представник ТЦК та соціальної підтримки про приписну кампанію 2024 року

Іван Федоров – про фортифікації та укриття

Товариство Червоного Хреста України відзначило 106 років із дня заснування

СБУ повідомила про підозру ще 12 колаборантам, які працюють в окупаційному «мвс рф» на Запоріжжі

Іван Федоров зустрівся з представниками Всесвітньої організації охорони здоров’я – обговорили медичні потреби регіону

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 442 рази били по Запорізькій області.

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 785-го дня війни

«Прозорість та підзвітність»: проаналізовано тендери на понад 230 млн грн

Молодіжний центр “People.UA” відкрився у Запорізькій області