Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Олександр Пеклушенко: «Запорізька область готова до безпечного кригоходу та весняних паводків»

30 березня 2013 - 15:58

Віце-прем’єр-міністр України Олександр Вілкул провів всеукраїнську селекторну нараду щодо дій центральних і місцевих органів влади з метою запобігання підтоплення населених пунктів і територій, забезпечення реагування на можливі надзвичайні ситуації у період пропуску повені та льодоходу. У заході взяли участь керівники структурних підрозділів та спеціальних служб регіону на чолі з головою облдержадміністрації Олександром Пеклушенком.

- Ситуація в Україні досить складна: впродовж останнього тижня у північних та західних регіонах випала рекордна кількість опадів. У деяких областях висота снігового покриву сягає 60-80 см. З урахуванням очікувань щодо стрімкого підвищення температури, існує загроза швидкого танення снігу і, як наслідок, виникнення паводків та підтоплення територій. Через це ми повинні максимально мобілізувати наші зусилля і бути напоготові, - наголосив Олександр Вілкул.

За словами урядовця, днями було відновлено електропостачання близько 1,5 тис. населених пунктів, розчищено під’їзні дороги до 2 тис. населених пунктів. До ліквідації наслідків погіршення погодних умов, пов’язаних з аномально великими опадами, було задіяно понад 50 тис. осіб, а також створено понад 4 тис. пунктів обігріву.

- Нинішня ситуація довела, що нам вкрай необхідно модернізувати систему оперативного реагування, посилити попереджувальні дії, а також поліпшити систему оповіщення населення щодо виникнення надзвичайних ситуацій. Крім того, треба створити резервні сховища для спеціального обладнання, у тому числі, для устаткування та інвентарю, яким зможуть користуватися волонтери, - зазначив Олександр Вілкул.

Наразі перед центральною владою, а також владою на місцях постає кілька завдань. По-перше, забезпечити безпеку громадян та стратегічних об’єктів. По-друге, забезпечити безперебійну роботу всіх медичних закладів. По-третє, забезпечити всі населені пункти продовольчими товарами та унеможливити спекуляції, а також перебувати у стані посиленої готовності до можливих паводків.

За словами Олександра Вілкула, під час перегляду державного бюджету буде передбачено кошти на посилення матеріально-технічного забезпечення служб, які відповідають за життєдіяльність регіонів та безпеку населення.

Нині, за словами Віце-прем’єра, найскладніша ситуація спостерігається на Волині, у Рівненській та Житомирській областях. Очікуються чергові опади та значне підвищення температури на Закарпатті та Прикарпатті, і через це значно збільшується ймовірність паводків.

Олександр Пеклушенко проінформував учасників всеукраїнської селекторної наради про ситуацію у Запорізькій області.

- Ми розуміємо всю складність та небезпечність ситуації, яка склалась в Україні. В Запорізькому регіоні цілодобово працює обласний оперативний штаб з координації дій щодо пропуску льодоходу, повені та паводків. Наразі для нас є три головних питання. По-перше, ми цілодобово моніторимо ситуацію на Дніпровській ГЕС, яка працює у штатному режимі, та на Каховському водосховищі. Також під пильним та постійним контролем знаходиться ситуація з ґрунтовими водами. Наразі їх висота складає п’ять метрів, і це є нормальним показником, але у 21 населеному пункті цей показник є критичним. Одразу по завершенні наради ми виїжджаємо на ці території. Слід зазначити, що в області працюють 40 оперативних бригад та цілодобово функціонує оперативний штаб. Ми надамо всю необхідну допомогу Києву та іншим регіонам, які її потребують, - повідомив Олександр Пеклушенко.

Варто зазначити, що у п’ятницю, напередодні всеукраїнської селекторної наради перший заступник голови облдержадміністрації Віктор Ємельяненко провів засідання обласного оперативного штабу, під час якого, зокрема, розглянуті питання щодо гідрометеорологічної ситуації в області, виконання структурними підрозділами ОДА, організаціями та установами області заходів щодо підготовки до пропуску льодоходу, повені та паводків, а також щодо готовності аварійно-рятувальних сил та засобів ГУДСНС України в Запорізькій області до попередження та ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій. Крім того, було обговорено технічний стан комплексу захисних гідротехнічних споруд Кам’янського Поду та необхідні заходи щодо покращення їх роботи.

Як повідомив начальник обласного управління водних ресурсів Володимир Шляховчук, рівень води у водоймах області знаходиться на безпечній позначці, водосховища готові до прийому великих обсягів води з півночі України. Обслідувані всі ріки, водосховища, канали та інші малі водойми регіону. Усі вони розчищені та знаходяться в належному стані.

Крім того у стані повної готовності щодо перевірки якості води, яка буде прибувати з півночі країни, перебуває лабораторія регіонального управління водних ресурсів.

За інформацією директора Департаменту промисловості та розвитку інфраструктури облдержадміністрації Євгена Семечаєвського, усі гідротехнічні споруди промислових підприємств регіону працюють в штатному режимі, їх робота не викликає занепокоєння, всі вони пройшли необхідну перевірку. Також перевірено роботу шлюзів на р. Дніпро, які готові до пропуску води.

Керівництво області отримує оперативну інформацію з усіх територій області, ситуація знаходиться на особистому контролі голови облдержадміністрації Олександра Пеклушенка.

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Розбір завалів і демонтаж на ДніпроГЕС досі тривають, – Іван Федоров

Європейський тиждень вакцинації: лікарі нагадують про важливість щеплень

Робота для людей з інвалідністю: держава компенсує витрати на створення інклюзивних робочих місць

Уряд України надає грантову підтримку для розвитку агросектору

Запальний черліденг: запорізькі дівчата відточують свою майстерність

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 514 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 789-го дня війни

«До нас приїжджають діти з сусідньої області, адже в нас є укриття, а значить – можливість навчатися офлайн», – директорка однієї зі шкіл Запорізького району

Понад 10500 ноутбуків отримали школярі Запорізької області від ЮНІСЕФ

Понад 200 коптерів та іншої техніки передали військовим на Запорізькому напрямку

«У Збройних силах України повинна бути гендерна рівність», – 29-річна Катерина вирішила приєднатися до захисників