Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

В області середньомісячна зарплата - вдвічі більша за прожитковий мінімум

27 вересня 2005 - 11:40

 

 

Забезпечення своєчасності виплати заробітної плати та погашення заборгованості з неї – одне з першочергових завдань облдержадміністрації. Це питання – під постійним контролем.

 

            Облдержадміністрацією здійснюється низка заходів із забезпечення своєчасності виплати заробітної плати та погашення заборгованості з неї. Приміром, протягом травня-серпня було проведено 5 селекторних нарад з головами райдержадміністрацій, міськими головами міст обласного значення. Запроваджено щотижневий моніторинг за виконанням підприємствами заходів щодо першочерговості виплати заробітної плати та погашення заборгованості з неї. Щомісячно проводяться засідання обласної, а щотижнево – територіальних комісій з питань забезпечення своєчасності і повноти сплати податків та погашення заборгованості з виплати заробітної плати та інших соціальних виплат. Активізована робота виконавчої служби. За станом на 01.09.2005 р. у виконавчій службі знаходиться 2,7 тис. судових рішень щодо виплати боргів із заробітної плати на суму 5,8 млн. грн.. В поточному році задоволено 1,1 тис. виконавчих документів на суму 1,85 млн. грн.

 

            Втім, обсяг невиплаченої заробітної плати (з урахуванням економічно активних підприємств, суб’єктів господарювання, до яких реалізується процедура відновлення платоспроможності боржника, або визнання його банкрутом, а також економічно неактивних підприємств) станом на 01.09.2005 р. склала 36,2 млн. грн. Протягом серпня поточного року заборгованість зменшилася майже на 2 відсотки, але її сума перевищує рівень початку року на 1,5 відсотка. За даними облуправління статистики: у загальній сумі заборгованість економічно активних підприємств склала 61%, підприємств-банкрутів – 24%, економічно неактивних підприємств 15%. Заборгованість із заробітної плати економічно активних підприємств скоротилась протягом серпня на 2%. Чисельність працівників цих підприємств, яким своєчасно не виплачено зарплату, зменшилася у серпні на 16% і склала 12,9 тис. осіб, або 2,6% від загальної кількості штатних працівників. Кількість економічно активних підприємств-боржників протягом року також зменшилася – на 18 од. На сьогодні таких 168. За тими ж даними облуправління статистики: найбільша питома вага у загальній сумі заборгованості в області припадає на підприємства промисловості – 66,6 відсотка, а також 11% - сільського господарства та пов’язаних з ним послуг, 10,3% - на підприємства будівництва. У загальній сумі заборгованості  найбільше – 36,9% у підприємств Токмака, за ними – 25,6% - Запоріжжя, 11,6% - Мелітополя.

 

            А тепер щодо розмірів заробітної плати. За даними облуправління статистики: у серпні нинішнього року середня заробітна плата (в розрахунку на одного штатного працівника і в порівнянні з відповідним періодом минулого року) зросла на 29,8% і становить 883,05 грн., що майже вдвічі перевищує встановлений на 2005 рік прожитковий мінімум для працездатної особи (453 грн.). До речі, відносно липня її розмір зменшився на 1,4%.

 

            Середньомісячна зарплата в області за 8 місяців поточного року (порівняно з відповідним періодом минулого року) зросла на 27,1% і становила 816,12 грн. на місяць.

 

            Найвищі розміри зарплати в області мають працівники металургії та оброблення металу (1517,19 грн.), видобування неенергетичних матеріалів (1412,32 грн.), виробництва коксу та продуктів нафтеперероблення (11472,46 грн.), фінансової діяльності (1375,12 грн.). Низькою по відношенню до середньо обласного рівня залишається заробітна плата працівників охорони здоров’я та соціальної допомоги (539,59 грн.), освіти (564,05 грн.), сільського господарства (1004,41 грн.).

 

                                                                            Прес-служба облдержадміністрації

 

Читайте також

Впродовж доби окупанти 442 рази били по Запорізькій області.

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 785-го дня війни

«Прозорість та підзвітність»: проаналізовано тендери на понад 230 млн грн

Молодіжний центр “People.UA” відкрився у Запорізькій області

Запорізька область буде забезпечена хлібом: в регіоні триває посівна

«Хто подає, той виграє»: завершується відбірковий етап з волейболу серед дівчат

Професійні психологи навчали молодь Запоріжжя дбати про ментальне здоров’я

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 235 разів били по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 784-го дня війни

Продовжуємо підтримку наших оборонців – захисникам передали необхідну техніку

Отримав важке поранення, але планує повернутися на передову – історія військовослужбовця Сергія Лаврика