Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

ХХ1 з’їзд хірургів України

5 жовтня 2005 - 12:40

         

 

У Запоріжжі зібралися понад  тисячу хірургів із України, країн ЄС та СНД. Під час  пленарних і секційних засідань  учасники з’їзду обговорять сучасні  проблеми  серцево-судинної, малоінвазивної, ендокринної,  опікової, абдомінальної, дитячої хірургії.  З’їзд триватиме три дні.

 

«Обрання  м. Запоріжжя місцем проведення зїзду ще раз підтверджує той факт, що школа запорізьких хірургів має визнаний в Україні авторитет.  Вони досягли значних успіхів  в впровадженні високотехнологічних методів хірургічного лікування», - зазначив голова облдержадміністрації Юрій Артеменко, вітаючи делегатів.  Губернатор також вручив Почесні грамоти десяти кращим хірургам області.

 

В області  функціонують практично всі  центри, які є на базі центральних інститутів України. Відомий  в  країні  та  за  її  межами  вчений,  Заслужений  діяч  науки  і  техніки  України,  лауреат  Державної  премії,  а  з  грудня  2003  р.  Почесний  громадянин  м. Запоріжжя,  професор Олександр Ніконенко    заснував один із кращих в Україні Центр мультиорганної трансплантації з відділенням гемодіалізу на базі обласної клінічної  лікарні. Перша операція по трансплантації нирки в Центрі трансплантації виконана у вересні 1992 року бригадою хірургів на чолі з проф. О.Ніконенко. В 1994 році він вперше в Україні виконав трансплантацію печінки, у 1998 році виконав симультантну   трансплантацію нирки і підшлункової залози, а у  2003 році виконав першу успішну трансплантацію серця.

 

            З 1999 року в Центі розвивається і дитяча трансплантологія. Вперше в Україні почали надавати спеціалізовану медичну допомогу дітям, які страждають термінальною хронічною нирковою недостатністю. Виконано 16 успішних трансплантацій нирки дітям. 17 трансплантацій нирки від живого донора- родича.

 

            Фахівці Центру трансплантації пройшли фахову підготовку для виконання операції по трансплантації частки печінки від живого донора – родича.        За термін роботи Запорізького Центру трансплантації органів (з 1992 року) виконано: трансплантація нирки – 364; печінки –8; комплексу підшлункової залози і нирки – 1; серця –1; Бета-клітин – 180. Проведено більше 80 тис. процедур гемодіалізу. Для забезпечення підготовки хворих з термінальною нирковою недостатністю в Центрі трансплантації функціонує лабораторія хронічного гемодіалізу, що є запорукою успішного пересадження нирки.  Лабораторія  оснащена сучасної апаратурою фірми «Фрезеніус». Щорічно проводиться понад 14 тисяч сеансів.

 

        На базі цього ж  лікувально-профілактичного закладу в  Центрі дитячої кардіохірургії  виконуються операції дітям з уродженими пороками серця і магістральних судин.  Судинні хірурги роблять операції на судинах шиї для попередження розвитку інсультів головного мозку. Освоєні також методика  оперування хворих після інсультів з метою  повної соціальної реабілітації, а з метою профілактики інфаркту міокарда проводиться ділятація (розширення) судин серця і вводиться стенд, що істотно продовжує життя майже приречених людей. Щорічно  виконується понад 200 операцій  хворим, які страждають тромбофлебітами і варикозним розширенням вен.

На початку цього року запорізькі онкологи застосували  для лікування  пухлин   новий високотехнологічний малотравматичний хірургічний  метод радіочастотної термоабляції. ( “абляція” – руйнування). В основі методу –знищення   пухлин  за допомогою  температури вище 100°Цельсія.

 

Для  надання стаціонарної хірургічної допомоги в регіоні  разгорнуто 1470 ліжок, що складає 7,8 ліжка на 10 тис. населення (Україна -5,5) . В хірургічних стаціонарах області щорічно  отримують допомогу   52-53 тис. хворих, число оперативних хірургічних втручань за останні 5 років щорічно  складає 33-32,5 тис.

 

Хірургічна  служба  області за останні роки досягла   певних  позитивних результатів  в  роботі.   Показник  загальної  хірургічної  летальності  в минулому році у порівнянні з 2000 роком знизився з 1,69%  до  1,32%.

 

 

                                               Прес-служба облдержадміністрації

 

 

Читайте також

Робота для людей з інвалідністю: держава компенсує витрати на створення інклюзивних робочих місць

Уряд України надає грантову підтримку для розвитку агросектору

Запальний черліденг: запорізькі дівчата відточують свою майстерність

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 514 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 789-го дня війни

«До нас приїжджають діти з сусідньої області, адже в нас є укриття, а значить – можливість навчатися офлайн», – директорка однієї зі шкіл Запорізького району

Понад 10500 ноутбуків отримали школярі Запорізької області від ЮНІСЕФ

Понад 200 коптерів та іншої техніки передали військовим на Запорізькому напрямку

«У Збройних силах України повинна бути гендерна рівність», – 29-річна Катерина вирішила приєднатися до захисників

Безпека мешканців, підтримка бізнесу, підвищення якості освіти – Іван Федоров про головні виклики регіону

За матеріалами СБУ засуджено чергових колаборантів, які працюють на окупантів