Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Хворим на гіпертонію надана можливість придбати ліки по пільгових цінах

30 квітня 2013 - 16:00

В обласній державній адміністрації відбувся брифінг щодо стану виконання пілотного проекту із запровадження державного регулювання цін на лікарські засоби для лікування хворих на гіпертонію. Про ситуацію в цій сфері журналістів поінформували директор Департаменту охорони здоров’я ОДА Віталій Казека, начальник державної служби з лікарських засобів у Запорізькій області Кіра Кім та ректор Запорізького державного медичного університету Юрій Колесник.

 Нагадаємо, в області реалізується пілотний проект щодо запровадження державного регулювання цін на медикаменти для  осіб з гіпертонічною хворобою, який передбачає механізм часткового відшкодування  вартості ліків від цього захворювання. Також на всі препарати, до складу яких входять сім діючих речовин (еналаприл, лізоноприл, бісоприл, метоприл, небіволол, амлодипін, ніфедипін), встановлено граничні оптово-відпускні та роздрібні ціни.

- Хворий оплачує різницю між фактичною ціною продажу і референтною ціною, а держава здійснює  відшкодування вартості препаратів безпосередньо аптеці, - пояснила начальник державної служби з лікарських засобів у Запорізькій області Кіра Кім.

Нині в рамках пілотного проекту в області визначено 56 суб’єктів господарської діяльності, які за рецептами продають ліки хворим на гіпертонію у 313 аптеках. За кожною лікарнею закріплено від трьох до шести таких аптек. Також встановлено знижку від 5% до 50% на аналогічні імпортні препарати.

На реалізацію проекту область уже отримала субвенцію в сумі 1,5 млн. грн. Проте, незважаючи на всі переваги проекту, з початку року  використано всього 12% від цієї суми. Це свідчить або про недостатню поінформованість запоріжців про проект, або про небажання лікуватися.

- Наразі в області на обліку перебуває близько 370 тисяч людей, хворих на гіпертонію. Цей діагноз потребує постійного лікування та, підкреслюю, систематичного вживання ліків, адже саме це дозволяє суттєво знизити ризик виникнення у пацієнтів інфаркту або інсульту. На жаль, люди не ставляться відповідально до свого здоров’я, не думають про наслідки, коли обирають так звані «бабусині» рецепти або безсистемне вживання не виписаних лікарем пігулок, що найчастіше приводить до фатальних наслідків, - зазначив директор Департаменту охорони здоров’я облдержадміністріції Віталій Казека.

У зв’язку з цим, в області буде поширена роз’яснювальна робота з населенням. У всіх медичних закладах розміщено інформаційні бюлетені про пілотний проект та про небезпеку ігнорування симптомів такого небезпечного захворювання як гіпертонія.

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

«В кожному населеному пункті має бути острівок соціального оптимізму та стабільності, де буде світло, тепло та можливість спілкуватися», – Іван Федоров про пункти незламності

Міжнародні партнери допоможуть Запоріжжю з облаштуванням укриттів та підземних шкіл

В регіоні допомагають людям подолати наслідки насильства

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 291 раз ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 786-го дня війни

Участь Володимира Зеленського в зустрічі міністрів оборони в межах засідання Ради Україна – НАТО

Обласна влада не залишає людей наодинці з бідою: як допомагають переселенцям та постраждалим внаслідок війни

«Показник значно кращий, порівняно з минулим роком»: представник ТЦК та соціальної підтримки про приписну кампанію 2024 року

Іван Федоров – про фортифікації та укриття

Товариство Червоного Хреста України відзначило 106 років із дня заснування

СБУ повідомила про підозру ще 12 колаборантам, які працюють в окупаційному «мвс рф» на Запоріжжі