Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

На часі – озеленення територій та поліпшення екологічного стану населених пунктів

30 травня 2013 - 16:55

На часі – озеленення територій та поліпшення екологічного стану населених пунктів

В області наявні проблеми, пов’язані зі зменшенням площ зелених насаджень і погіршенням їх якісного стану. Для їх вирішення під час двадцять сьомої сесії обласної ради депутати затвердили Регіональну цільову програму  розвитку та збереження зелених насаджень, спрямовану на реалізацію державної політики щодо створення, відновлення і збереження існуючих зелених насаджень населених пунктів.

Основні причини зменшення площ зелених насаджень і погіршення їх якісного стану - ущільнення забудови, влаштування доріг, інших інженерних мереж та споруд за рахунок територій об’єктів зеленого господарства, неналежний догляд та обмеженість ремонтів і реконструкції зелених насаджень. Усе це призводить до втрати декоративності, збільшення сухостійних, ушкоджених хворобами і шкідниками дерев, забур’янення газонів, зменшення площ квіткового оформлення, кількості висаджених квітучих кущів та формованих саджанців дерев власного виробництва тощо.

Програма розроблена відповідно до державних будівельних і санітарних норм для поліпшення навколишнього природного середовища, благоустрою, озеленення та екологічного стану населених пунктів й створення більш сприятливих умов для життєдіяльності людини.

Документ ґрунтується на аналізі існуючого стану зелених насаджень і об’єктів зеленого господарства Запорізької області, в тому числі аналізі сучасного екологічного стану в населених пунктах області, впливу забрудненості повітряного середовища та інших чинників на зелені насадження. Також  урахувано пропозиції райдержадміністрацій та органів місцевого самоврядування.

Від здійснення заходів програми очікується збільшення площі зелених насаджень, створення нових парків, скверів, проведення капітального та поточного ремонту об’єктів зеленого господарства, забезпечення утримання зелених насаджень у належному стані  та розвиток матеріально-технічної бази підприємств зеленого господарства.

Також програмою передбачено здійснення моніторингу ефективності роботи місцевих органів влади в напрямку забезпечення розвитку зеленого господарства на територіях населених пунктів області, виявлення проблемних питань, які потребують вирішення на місцевому, обласному та державному рівнях.

Результатом виконання програми також має стати ефективне проведення на території області безстрокової кампанії із забезпечення чистоти і порядку в населених пунктах та підвищення контролю за дотриманням законодавства щодо норм громадського порядку у цій сфері, активізації проведення щорічної всеукраїнської акції «За чисте довкілля» та у її рамках Дня благоустрою населених пунктів, виконання Національного плану дій щодо підвищення рівня благоустрою населених пунктів та прилеглих територій на 2010-2015 роки, а також поліпшення показників благоустрою при проведенні щорічного всеукраїнського конкурсу «Населений пункт найкращого благоустрою і підтримки громадського порядку».

Заходи програми реалізовуватимуться за рахунок коштів місцевих бюджетів, у тому числі спрямованих на фінансування заходів інших державних, регіональних та галузевих програм і проектів, коштів підприємств відповідно до програм їх розвитку, затверджених в установленому порядку та інших джерел фінансування, у тому числі зовнішніх і внутрішніх запозичень, грантів міжнародних організацій, коштів міжнародних програм, благодійних внесків тощо.

 

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 786-го дня війни

Участь Володимира Зеленського в зустрічі міністрів оборони в межах засідання Ради Україна – НАТО

Обласна влада не залишає людей наодинці з бідою: як допомагають переселенцям та постраждалим внаслідок війни

«Показник значно кращий, порівняно з минулим роком»: представник ТЦК та соціальної підтримки про приписну кампанію 2024 року

Іван Федоров – про фортифікації та укриття

Товариство Червоного Хреста України відзначило 106 років із дня заснування

СБУ повідомила про підозру ще 12 колаборантам, які працюють в окупаційному «мвс рф» на Запоріжжі

Іван Федоров зустрівся з представниками Всесвітньої організації охорони здоров’я – обговорили медичні потреби регіону

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 442 рази били по Запорізькій області.

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 785-го дня війни

«Прозорість та підзвітність»: проаналізовано тендери на понад 230 млн грн