Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Віктор Янукович доручив створити Центри соціальної підтримки дітей і сімей по всій Україні

31 травня 2013 - 13:36

Віктор Янукович доручив створити Центри соціальної підтримки дітей і сімей по всій Україні

Президент України Віктор Янукович доручив створити Центри соціальної підтримки дітей і сімей в усіх містах і районах країни.

Таке доручення Глава держави дав після відвідування центру «Промінь надії» у смт Макарів Київської області.

Зокрема, Віктор Янукович доручив Уповноваженому Президента з прав дитини Юрію Павленку і голові Київської обласної державної адміністрації Анатолію Присяжнюку організувати на базі Центру соціальної підтримки дітей і сімей «Промінь надії» збори голів облдержадміністрацій для вироблення моделі створення таких центрів на місцях.

Згідно з дорученням, Міністр фінансів Юрій Колобов має розробити систему фінансування будівництва і функціонування центрів соціальної підтримки дітей і сімей по всій Україні.

Передбачається, що такі центри мають замінити існуючі інтернатні заклади.

Як наголосив Президент, головна мета діяльності центрів - запобігти розлученню дітей з їх батьками, створити умови, за яких жодна дитина з району не була б направлена до інтернатних закладів, натомість отримувала би необхідні захист і підтримку в своїй громаді, аби «кожна дитина знайшла свою сім’ю».

«Цей будинок, в який я приїхав, створює умови для захисту майбутнього дітей, молодих мам, для їх соціальної реабілітації, для того, щоб жодна дитина в нашій країні не була в інтернатних закладах чи дитячих будинках, щоб кожна дитина знайшла свою сім’ю», - підкреслив Віктор Янукович.

ДОВІДКА

За перший квартал 2013 року в Центрі соціальної підтримки дітей і сімей «Промінь надії»отримали допомогу понад 120 осіб, із них 34 особи (4 мами та 30 дітей) в умовах цілодобового перебування і 86 осіб за місцем проживання. Зараз у Центрі в умовах цілодобового перебування отримують послуги 18 осіб, із них 2 мами з 3 дітьми, 8 дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, та 5 дітей, які потрапили у складні життєві обставини.
У Центрі працюють відділення:
• термінового влаштування дітей (розраховане на 12 дітей) - створено для дітей, які потребують термінової допомоги, вилучені з сімей, постраждали від насильства, залишені батьками; 
• малий груповий будиночок (розрахований на 10 дітей) - відділення розміщено в окремому приміщенні, де побутові умови не відрізняються від умов проживання звичайної сім’ї, а атмосфера виховання максимально наближена до сімейної. У відділенні відсутній технічний та обслуговуючий персонал;
• профілактичної роботи, яке включає службу підтримки матерів з дітьми (окремі кімнати для 3 сімей - 15 осіб) - невідкладна допомога в умовах стаціонару дітям та їхнім батькам, які потрапили в надзвичайні обставини, постраждали від насильства чи нещасних випадків.
Центр «Промінь надії», створений за рішенням сесії Макарівської районної ради 30 грудня 2010 року як комунальний заклад, почав працювати з 1 вересня 2011 року. На сьогодні в Центрі працює 22 особи.
Ідея, розробка моделі Центру «Промінь надії» та її впровадження належить Представництву міжнародної благодійної організації «Надія і житло для дітей» в Україні. 
Міжнародна благодійна організація «Надія і житло для дітей», головний офіс якої знаходиться у Великій Британії, працює у 10 країнах світу. Організація вбачає свою місію в тому, щоб надати кожній дитині можливість жити в безпечному та люблячому сімейному оточенні, завдяки якому вона зможе реалізувати свій потенціал.
Діяльність Представництва організації, що працює в Україні з 1998 року, спрямована на попередження відмов від дітей раннього віку, реінтеграцію дітей з інтернатних закладів у сім’ї, розвиток сімейних форм виховання та створення соціальних центрів підтримки для дітей і сімей, які опинилися у складних життєвих обставинах. За ініціативи та коштом організації створено 65 дитячих будинків сімейного типу в 13 областях і 2 соціальні центри.

 

 

За матеріалами прес-служби Президента України

Читайте також

Онлайн-уроки не перериватимуть під час повітряних тривог, а 24 запорізькі школи розпочнуть навчання за змішаною формою – рішення Ради оборони області

«Шкільні ліги – більше, ніж змагання»: розпочато територіальний етап з баскетболу серед юнаків

ПРОЗОРІСТЬ ТА ПІДЗВІТНІСТЬ: ПРОАНАЛІЗОВАНО ТЕНДЕРИ НА ПОНАД 100 МЛН ГРИВЕНЬ

СБУ встановила ще 2 зрадників, які допомагають країні-агресору підтримувати окупаційний режим на території Запорізької області

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

406 ударів по 7 населених пунктах Запорізької області окупанти завдали впродовж доби

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 763-го дня війни

Налагоджуємо співпрацю між Запорізькою областю та Атлантичною Луарою

Обласна влада та «Карлсберг Україна» продовжують співпрацю в Запорізькій області

Державні нагороди сім’ям полеглих воїнів вручив голова Запорізької обласної державної адміністрації Іван Федоров

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Учениці гімназії №93 готові до великої волейбольної битви «Пліч-о-пліч»