Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Нещасні випадки на виробництві відбуваються через відсутність системної організаційної роботи з охорони праці

17 жовтня 2013 - 16:31

В обласній державній адміністрації відбулося засідання обласної ради з питань безпечної життєдіяльності населення, яке провів заступник голови ОДА Андрій Гамов.

- Якщо проаналізувати причини нещасних випадків на виробництві, 78% з них мають причини суто організаційного характеру:  не проведена вчасно роз’яснювальна робота, відсутня кваліфікація робітника, не відповідає одяг вимогам охорони праці тощо. Для того, щоб вирішити ці питання, не потрібні великі кошти. Це, у переважній більшості, системна організаційна робота, вчасне проведення якої зберегло б здоров’я, а іноді й життя конкретного робітника, - зазначив, відкриваючи засідання, Андрій Гамов.

Особливе занепокоєння членів обласної ради викликає ситуація на підприємствах малого та середнього бізнесу, де зберігається високий рівень травматизму. Як повідомив в.о. начальника управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України у Запорізькій області Олександр Коробка, підприємства, які мають більше 50 найманих працівників, повинні організувати роботу служби охорони праці. Однак не всі керівники йдуть на цей крок, а якщо й відкривають таку службу, не завжди там працюють кваліфіковані спеціалісти.

- Насамперед необхідно переконати керівника, що така робота має проводитись, потім – навчити, як її правильно організувати, щоб був результат, - зазначив О. Коробка.

За дев’ять місяців поточного року спеціалісти Фонду провели аудит 1349 підприємств малого та середнього бізнесу. Найгірша ситуація з охороною праці на тих, які наймають працівників на сезонні роботи. У цьому контексті посадовець запропонував звернутися до досвіду Донецька та Луганська, де створено Центр надання послуг з охорони праці малому та середньому бізнесу.

Таку пропозицію підтримав  заступник голови облдержадміністрації і представник обласної федерації роботодавців.

- Такий центр надаватиме кваліфіковану допомогу підприємцям, не відволікаючи їх від основної діяльності. Якщо обласна федерація роботодавців прийме рішення відкрити такий центр, ми готові надати допомогу організаційного характеру, - повідомив Андрій Гамов.

У ході засідання  директор Департаменту соціального захисту населення ОДА Ігор Мещан поінформував про хід виконання Комплексних заходів щодо профілактики травматизму невиробничого характеру в Запорізькій області на 2012-2014 роки. За його словами, найбільш поширеною причиною невиробничих травм є падіння та травми від механічних предметів. Також багато людей звертаються в результаті нещасних випадків, викликаних електричним струмом, випромінюванням, температурою або тиском.

У територіальному розрізі найбільше потерпілих внаслідок нещасних випадків невиробничого характеру в перерахунку на 10 тисяч зареєстровано в Якимівському та Великобілозерському районах, а також у Енергодарі, Бердянську та Запоріжжі.

За підсумками засідання обласної ради з питань безпечної життєдіяльності населення затверджено відповідні протокольні рішення, спрямовані на підвищення якості роботи з охорони праці на місцях.

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Участь Володимира Зеленського в зустрічі міністрів оборони в межах засідання Ради Україна – НАТО

Обласна влада не залишає людей наодинці з бідою: як допомагають переселенцям та постраждалим внаслідок війни

«Показник значно кращий, порівняно з минулим роком»: представник ТЦК та соціальної підтримки про приписну кампанію 2024 року

Іван Федоров – про фортифікації та укриття

Товариство Червоного Хреста України відзначило 106 років із дня заснування

СБУ повідомила про підозру ще 12 колаборантам, які працюють в окупаційному «мвс рф» на Запоріжжі

Іван Федоров зустрівся з представниками Всесвітньої організації охорони здоров’я – обговорили медичні потреби регіону

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 442 рази били по Запорізькій області.

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 785-го дня війни

«Прозорість та підзвітність»: проаналізовано тендери на понад 230 млн грн

Молодіжний центр “People.UA” відкрився у Запорізькій області