Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Ринок праці нашої області

3 лютого 2006 - 10:24

           У 2005 році Міністерством праці та соціальної політики України підготовлено проект постанови Кабінету Міністрів України  “Про затвердження Методики моніторингу створення нових робочих місць”. В цьому проекті  визначено що вважати під новим робочим місцем, джерела отримання інформації, як про створені, так і про ліквідовані робочі місця. Методика знаходиться на апробації в регіонах і ми сподіваємось, що у поточному році вона буде доопрацьована і прийнята Кабінетом Міністрів.

 

Чому це так важливо? Ми живемо у час, коли механізація і комютерізація змінили саме поняття робочого місця. Все більше людей працює у сфері послуг. Їхні робочі місця також не відповідають стандартам “фізичного робочого місця”, яке в теорії визначено як зона прикладання праці, оснащена певними знаряддями, має сировинне матеріальне забезпечення і спрямована на створення певної продукції або надання послуг. Тому з’явилось нове поняття “економічне робоче місце”, як сфера прикладання праці однієї людини, що забезпечує гарантовану зайнятість і дохід у вигляді засобів для нормального існування та розширеного відтворення робочої сили.

 

А як же виглядає реальна картина щодо нормального існування?  За даними органів статистики у жовтні 2005 р. 26% найманих працівників області мали заробітну плату  нижче прожиткового мінімуму для працездатної особи (453 грн.) у т.ч. більш як 11% штатних працівників одержали її у розмірі меншому за мінімально встановлений Законом.

 

Крім того, на початок цього року в області налічувалось   6,7   тис. вакансій. Але зарплата на більшій половині запропонованих вільних робочих місць менша прожиткового мінімуму в 483 грн. (з 01.01.2006).  

 

У 2005 році спеціалістами районних та міських управлінь праці та соціального захисту населення були проведені обстеження щодо зайнятості населення безпосередньо по кожній території. Слід зазначити, що 30% мешканців області працездатного віку отримують доходи у, так званому, неформальному секторі економіки.

 

На думку українських науковців до неформального виду зайнятості варто віднести трудову діяльність, дозволену законодавством, процедуру реєстрації якої не передбачено чи обмежено. Тим самим розрізняють само зайнятість і неформальну трудову діяльність

 

Оскільки неформальний сектор є нелегальною незареєстрованою діяльністю і такою, що прихована від оподаткування, влада не зацікавлена в його розширенні. 

 

Тому сьогодні в області проблема зайнятості полягає не тільки у створенні нових робочих місць, а і у виведенні їх з “тіні”. Із 45 тис. легалізованих робочих місць в Україні за 10 місяців 2005 року, 8,2 тис. припадає на Запорізьку область.

 

            В цілому за оперативними даними в області у 2005 році створено 46,8 тис. робочих місць, у т.ч. майже 18 тис. робочих місць створено юридичними особами стільки ж  фізичними, які використовують найману працю. Разом з тим,  22 тис. робочих місць ліквідовано.  

 

            Єдиним джерелом, яке може підтвердити дані цього моніторингу є обстеження домогосподарств, які здійснюються за методологією МОП, але результати його за 2005 рік ми будемо мати від Держкомстату України лише у травні 2006 року.

 

            За результатами 9 місяців 2005 року на ринку праці області простежуються певні позитивні зміни. Рівень зайнятості зріс серед працездатного населення і становить 66,1 % проти 64,2% у минулому році. Рівень безробіття за методологією МОП зменшився з 8% до 6,6%. Чисельність безробітних за цей період становила 60,1 тис. ос., що на         11,2 тис. ос. менше ніж у 2004 році.

 

            На черговій сесії обласної ради 23 грудня було затверджено програму зайнятості населення Запорізької області на 2006-2007 роки. Ця програма передбачає комплекс заходів щодо подальшого поліпшення ситуації на ринку праці, вона враховує заходи територіальних програм зайнятості, тенденції в економіці області та передбачає подальшу роботу над розширенням сфери прикладання праці.

 

Традиційно увага приділяється промисловості як головному рушію економіки області. Протягом 2006-2007 років у обробній промисловості передбачається створити понад 12,5 тис. робочих місць. Розвитку набуде й добувна промисловість, де буде створено 880 нових робочих місць за рахунок будівництва гірничо-збагачувального комбінату у Приморському та Приазовському районах.

 

Набудуть подальшого розвитку курортні зони та санаторно-оздоровчі комплекси у м. Бердянську, Приморському, Приазовському, Якимівському та Вільнянському районах області.

 

Забезпечено буде створення еколандшафтного парку “Кам’яні могили” у Розівському районі, розвиток “зеленого” та культурного туризму у м. Запоріжжі, Мелітопольському та Розівському районах (Національний заповідник “Хортиця”, заповідники та пам’ятки історії “Кам’яні могили”, “Цілющі джерела”, “Дуб-Патріарх” та інші).

 

Особлива увага приділена депресивним територіям, зокрема                            селищу Степногірськ, для якого у І кварталі 2006 року буде розроблена окрема програма соціально-економічного розвитку. Крім цього, планується розширення виробництва у ТОВ “Смірна-Текстиль”(пошив жіночого одягу), ТОВ “Завод МК” (виробництво хутра та пошив взуття) та  ТОВ “Дніпропетровський завод металевих сплавів”, які забезпечать створення щонайменше 250 нових робочих місць.

 

У цілому по області у 2006-2007 роках передбачається розширення сфери застосування праці шляхом створення нових робочих місць у кількості  40 тис. одиниць щорічно.

 

 

 

 

Прес-служба облдержадміністрації

 

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 785-го дня війни

«Прозорість та підзвітність»: проаналізовано тендери на понад 230 млн грн

Молодіжний центр “People.UA” відкрився у Запорізькій області

Запорізька область буде забезпечена хлібом: в регіоні триває посівна

«Хто подає, той виграє»: завершується відбірковий етап з волейболу серед дівчат

Професійні психологи навчали молодь Запоріжжя дбати про ментальне здоров’я

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 235 разів били по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 784-го дня війни

Продовжуємо підтримку наших оборонців – захисникам передали необхідну техніку

Отримав важке поранення, але планує повернутися на передову – історія військовослужбовця Сергія Лаврика

60 років вірності українському кіно: кінотеатр ім. Довженка відзначив ювілей