Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Запорізькі студенти обговорили питання євроінтеграції України та необхідності співпраці з країнами СНД

29 листопада 2013 - 13:52

В обласному центрі молоді відбулося засідання «круглого столу» з обговорення  зовнішньополітичного курсу України, в якому взяли участь начальник управління молоді, фізичної культури та спорту ОДА Наталія Власова, заступник голови обласної молодіжної ради при облраді Артур Нікітенко, представники міської молодіжної ради м.Запоріжжя, науковці та студенти запорізьких вищих навчальних закладів.

Організаторами заходу виступили обласний центр молоді та обласна молодіжна рада. Модератором зустрічі був завідувач міжвузівським дослідницьким центром «Політика й освіта» Запорізького обласного інституту післядипломної педагогічної освіти Микола Мальований.

- Мета нашої зустрічі - обговорити місце та роль України в глобалізаційних процесах, зокрема – в європейському просторі. Україна як незалежна держава бере участь не лише в євроінтеграції, а й підтримує зв’язки з іншими країнами. Тож я пропоную обговорити перспективи співпраці нашої держави з усіма іншими країнами, - зазначив Микола Мальований.

На початку свого виступу студент ЗНТУ, депутат обласної молодіжної ради  Олексій Негода наголосив, що вчора Європейський Союз та Україна під час саміту Східного партнерства у Вільнюсі парафували Угоду про повітряне сполучення, що відкриває шлях до створення спільного авіаційного простору між ЄС та Україною на основі загальних і надійних стандартів у таких важливих галузях  як безпека польотів і керування повітряним рухом.

- Усі ми хочемо кращого життя, але який союз обрати: Європейський чи Митний? Свої «за» та «проти» є в обох випадках, тому вкрай важливо все детально прорахувати. Наприклад, Російська Федерація – це наші ринки збуту. Останні події продемонстрували, що ми дуже сильно залежимо від цієї країни і поки що не готові вийти на європейський ринок з таким самим виробництвом – потрібна модернізація. Що ж стосується інтелектуального аспекту, тут нам набагато цікавіша Європа. Після вступу до ЄС нам буде необхідно ще як мінімум 10-15 років, щоб повністю змінити нашу економічну систему, яка вибудовувалась понад 20 років. Тому я переконаний, що поспішати не можна, - зазначив Олексій Негода.

Студентка факультету журналістики ЗНУ Ольга Лебедєва зазначила, що для України єдиний шлях – це євроінтеграція, й Угоду з ЄС необхідно підписувати якомога скоріше. На переконання студентки, це не має настільки вплинути на роботу підприємств, а відповідно – на економіку країни в цілому, щоб почалась велика криза, адже ця угода не забороняє експортувати продукцію до країн СНД.

Микола Мальований зазначив, що за підрахунками Україні мінімум необхідно близько 165 млрд. грн., щоб модернізувати виробництва та досягти конкурентоспроможності на європейському ринку.

- Для нас дуже важливий ринок країн СНД, адже тільки із Запорізької області експорт на ці території складає понад 47%, з них 39,7% - до Російської Федерації. Крім того, близько 80% продукції наших промислових підприємств орієнтовані саме на ринок країн СНД. Учора відбулося зібрання трудового колективу АТ «Мотор Січ», де обговорювалося, що у випадку відмови Росії від співпраці, доведеться скоротити до 70% працівників. Саме тому для нас украй важливо, щоб Угода з ЄС передбачала й захист інтересів нашої країни, щоб у нас була можливість модернізувати виробництво, - зазначив Микола Мальований.

Висловлюючи свою думку, Наталія Власова наголосила, що теж дуже хоче, щоб Україна стала повноцінною європейською державою, як провідні країни ЄС.

- Наразі Президент України Віктор Янукович вдається до непопулярних кроків, але це – єдино правильне рішення. Він бачить та розуміє невдоволення населення, але всі дії Глави держави спрямовані на одне – на захист інтересів України. Остаточно прийняти рішення його змусив лист від МВФ 20 листопада, в якому йшлося про вимоги щодо підвищення вартості комунальних послуг удвічі,  замороження соціальних виплат та інші дії, від яких постраждає український народ. Звісно, Президент такого допустити не може, тому й була зроблена пауза, - зазначила Наталія Власова.

Депутат міської молодіжної ради Олексій Чубенко, який працює в аграрному бізнесі, розповів, наскільки важлива для української економіки співпраця з Російською Федерацією.

- Якою ціною ми хочемо досягти підписання Угоди з ЄС та чим готові пожертвувати заради цього? 15 роками кризи? Можливо, ті, в кого ще немає сім’ї та дітей, кому не треба нікого годувати та утримувати, готові. Але я чомусь не бачив на запорізькому євромайдані запоріжців, які працюють на заводах. Усі хочуть жити добре, але Угода, яку нам пропонували підписати, суперечить інтересам України, тож необхідно вести переговори та шукати оптимальний варіант, а вже після цього підписувати Угоду на якісно нових умовах, - зазначив Олексій Чубенко.

Підбиваючи підсумки, учасники заходу дійшли  головного висновку: яку позицію не мав би кожен із присутніх, головне, що всі ці люди небайдужі до майбутнього України, тож є справжніми патріотами. Також присутні підтвердили, що кожен з них підтримує євроінтеграцію України.

 

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також