Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Запоріжці готуються до масштабного святкування 200-річчя з дня народження Кобзаря

14 січня 2014 - 13:35

Запоріжці готуються до масштабного святкування 200-річчя з дня народження Кобзаря

9 березня виповниться 200 років з дня народження українського Кобзаря Тараса Шевченка, з цієї нагоди в області заплановано низку святкових заходів. Про їх підготовку поінформувала заступник директора Департаменту культури, туризму, національностей та релігій облдержадміністрації Наталія Паращук під час брифінгу.

- До літературної спадщини Тараса Шевченка увійшли 240 поетичних творів, які склали основну книгу – «Кобзар», а також п’єса «Назар Стодоля», дев’ять повістей, буквар для народних шкіл, «Щоденник», «Автобіографія», статті, наукові праці, записи народної творчості, понад 250 листів. Спадщина Шевченка-художника налічує 835 творів – живописних полотен, малюнків, офортів та ескізів, - повідомила Наталія Паращук.

За словами посадовця, в області споруджено 15 пам’ятників, пам’ятних знаків, меморіальних дошок, присвячених Тарасу Шевченку.

Малою академією наук України розробляється навчально-освітній портал «Тарас Григорович Шевченко», для його наповнення департаментом направлено фотоматеріали пам’ятників Великому Кобзарю, розташованих на території області, зокрема восьми населених пунктів, названих на честь Тараса Шевченка. Крім того, в області працюють дві бібліотеки та два будинки культури ім.Шевченка – у Запоріжжі та Мелітополі.

- Президентом України Віктором Януковичем 2014 рік оголошено роком Тараса Шевченка, на цьому Указі Глави держави, підписаному в 2012 році, базується підготовка до ювілею. У закладах культури,  мистецтва та освіти відбуваються численні культурно-мистецькі заходи, наукові конференції, літературні читання, бесіди, присвячені пам’яті Тараса Шевченка, повідомила Наталія Паращук.

2 березня 2013 року за ініціативи голови облдержадміністрації Олександра Пеклушенка було розпочато культурологічну мистецьку акцію «Великий син великого народу», присвячену 200-річчю з дня народження Кобзаря. Вона стартувала з ІІ Всеукраїнського конкурсу-фестивалю «Хортицький Кобзар». У рамках акції проводяться літературно-музичні вечори, засідання літературних об’єднань, тематичні концерти, конкурси читців, літературно-інтелектуальні вікторини, виставки, присвячені життю та творчості Тараса Шевченка.

Цього року обласна бібліотека для дітей «Юний читач» оголосила літературно-мистецьку акцію «Діти Запоріжжя читають Шевченка», яка має на меті привернути увагу якомога більшої кількості дітей до творчості Кобзаря. Завершиться акція в листопаді поточного року інтелектуальною грою «Читаємо Тараса – вчимося у нього», на яку буде запрошено найбільш активних учасників акції.

 У березні в області відбудеться низка заходів, серед яких - читацький марафон, вуличні акції «Перечитуємо Шевченка разом», «Вірш у подарунок».

- У національному заповіднику «Хортиця» планується облаштування парку ім.Т.Г.Шевченка, закладеного на острові у 1964 році, а також встановлення скульптурної композиції «Кобзар на Хортиці». З метою надання фінансової державної підтримки департаментом внесено пропозиції до проекту Державної цільової програми «Шевченківський дім» на суму 1,08 млн. грн., - повідомила Наталія Паращук.

Також планується спорудити пам’ятник Тарасу Шевченку на площі напроти театру ім.В.Г.Магара у м.Запоріжжя. Наразі виготовлено робочий макет заввишки до 1 метра з гіпсу, розроблено та узгоджено проект облаштування території та спорудження пам’ятника.

24 січня в обласному методичному центрі культури і мистецтва відбудеться відбірковий обласний етап Всеукраїнського конкурсу учнівської творчості «Об’єднаймося ж, брати мої!» За його підсумками буде оформлено виставку дитячих творчих робіт в обласній універсальній науковій бібліотеці ім. О.М.Горького, а десять кращих робіт-переможців буде представлено для участі у всеукраїнському конкурсі.

- Театром ім.В.Г.Магара поновлено мелодраму «Загублена любов» за твором Тараса Шевченка «Мати Наймичка», а в лютому відбудеться показ прем’єрної вистави «Вість благая Кобзаря». Також на базі театру відбудуться урочистості, присвячені 200-річчю з дня народження Тараса Шевченка. В обласній філармонії 2-3 березня відбудеться ІІІ Всеукраїнський фестиваль-конкурс бандуристів «Хортицький Кобзар». Також у першій декаді березня планується проведення концертних програм козацького ансамблю пісні і танцю «Запорожці» за творами Тараса Шевченка «І оживе добра слава, слава України» та концерти «Шляхом Великого Кобзаря», - зазначила Наталія Паращук.

 

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 764-го дня війни

Онлайн-уроки не перериватимуть під час повітряних тривог, а 24 запорізькі школи розпочнуть навчання за змішаною формою – рішення Ради оборони області

«Шкільні ліги – більше, ніж змагання»: розпочато територіальний етап з баскетболу серед юнаків

ПРОЗОРІСТЬ ТА ПІДЗВІТНІСТЬ: ПРОАНАЛІЗОВАНО ТЕНДЕРИ НА ПОНАД 100 МЛН ГРИВЕНЬ

СБУ встановила ще 2 зрадників, які допомагають країні-агресору підтримувати окупаційний режим на території Запорізької області

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

406 ударів по 7 населених пунктах Запорізької області окупанти завдали впродовж доби

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 763-го дня війни

Налагоджуємо співпрацю між Запорізькою областю та Атлантичною Луарою

Обласна влада та «Карлсберг Україна» продовжують співпрацю в Запорізькій області

Державні нагороди сім’ям полеглих воїнів вручив голова Запорізької обласної державної адміністрації Іван Федоров

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області