Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Як працювали минулого року

24 лютого 2006 - 14:36

На розширеному засіданні колегії управління охорони здоров'я облдержадміністрації підбито підсумки роботи галузі за 2005 рік

В роботі колегії взяли участь начальник організації управління персоналом Департаменту кадрової політики, освіти і науки МОЗ України Валентина Залевська, виконуючий обов'язки заступника голови обласної державної адміністрації Микола Фролов, представники медичних закладів області, вчені-медики.

У 2005 році, у порівнянні з 2004, бюджет галузі охорони здоров'я області збільшився на 39%. Разом з тим, у структурі видатків зберігається збільшення питомої ваги заробітної плати при зменшенні капітальних видатків, та видатків на медикаменти і харчування.

В області зберігається складна демографічна ситуація: смертність збільшилась з 16,28 до 16,48 на 1000 населення (Україна 2004 р. – 16,0), народжуваність у порівнянні з 2004 роком зменшилась з 8,54 до 8,49 на 1000 населення (Україна 2004 р. – 9,0).Показник природного приросту населення залишається від'ємним - 7,99 (- 7,74 в 2004р.). Особливу стурбованість викликає демографічна ситуація серед сільського населення, де смертність майже у 2,5 рази перевищує показник народжуваності. Серед причин смертності переважають злоякісні новоутворення, хвороби кровообігу, судинні ураження мозку, нещасні випадки та травми. Тому питання профілактики, своєчасної діагностики, та лікування серцево-судинних, судинно-мозкових та онкологічних захворювань потребують вжиття дієвих заходів з метою поліпшення становища.

Обласний показник дитячої смертності протягом останніх 10 років перевищує середній по Україні. Переважна більшість новонароджених померли в перинатальний період (перші 24 години життя з моменту народження до 3 діб життя). Майже наполовину причини пов'язані зі здоров'ям матері. Допомогти в цій ситуації може організована на сучасному рівні перинатальна служба. В області давно назріла необхідність створення обласного перинатального центру, який вирішуватиме ці проблеми у регіоні, сприятиме раціональному розподілу та використанню коштів і високозатратних перинатальних технологій. Управління охорони здоров'я облдержадміністрації протягом останніх 6 років намагається за підтримки обласних органів влади вирішити це складне питання. У 2005 та 2006 рр. з обласного бюджету на ці цілі виділено 1 млн. грн. Але без створення центру проблема практично не вирішується.

Справою честі для обласної виконавчої влади є завершення реконструкції обласної дитячої лікарні за всіма вимогами сьогодення. Голова облдержадміністрації Євген Червоненко взяв під особистий контроль хід ремонтних робіт.

У 2005 ро ці вдалось відкрити на базі обласної клінічної дитячої лікарні “Клініку дружню до молоді”, обласний медико-генетичний центр. Міжнародний благодійний Фонд «Україна 3000» виділив 2 млн грн. для закінчення реконструкції І -ї та частково ІІ -ї черги обласної дитячої клінічної лікарні.

За рахунок коштів д ержавного бюджету отримано медичного обладнання на 7903,105 тис. грн., у т.ч. в межах програми та централізованих заходів по боротьбі із туберкульозом – пересувний флюоромамограф для Оріхівського району, цифровий рентгенівський мамографічний комплекс для Токмацького району, флюорограф для Вільнянського району. 3 реанімобіля “Рено” вартістю 390 тис. грн. для обласної дитячої клінічної лікарні, Токмацької, Якимівської ЦРЛ та автомобіль УАЗ для Приморської ЦРЛ. Обласний центр мультиорганної трансплантації отримав 9 апаратів “штучна нирка”, 16 апаратів для гемодіалізу, що отримані по гуманітарній допомозі, розподілені по діалізним центрам області. 7 комплектів медичного обладання - для амбулаторій сімейної медицини, 5 комплектів медичного обладнання - для ФАПів.

На сьогодні в області функціонує 75 медичних закладів, в яких медична допомога надається на засадах загальної практики – сімейної медицини, в т.ч. 66 - у сільській місцевості. Про покращання доступності медичної допомоги з розвитком сімейної медицини в області свідчить збільшення більш, ніж на 52 тис., кількості відвідувань населенням сімейних лікарів у 2005 р. в порівнянні з 2004. У структурі відвідувань змінюється, хоч поки що й повільно, питома вага відвідувань з метою профілактики захворювань. Цього року планується відкрити 8 сімейних амбулаторій.

Основні зусилля медиків будуть спрямовані на зниження рівня дитячої смертності (створення обласного перинатального центру; оснащення родопомічних та дитячих лікувальних закладів сучасним медичним обладнанням, впровадження низькозатратних перинатальних технологій у діяльність районних родопомічних закладів), профілактику серцево-судинних та судинно-мозкових захворювань та зниження рівня смертності від них, стабілізацію ситуації із захворюваністю на туберкульоз, СНІД, наркоманію.

 

Прес-служба облдержадміністрації

Читайте також

Міжнародні партнери допоможуть Запоріжжю з облаштуванням укриттів та підземних шкіл

В регіоні допомагають людям подолати наслідки насильства

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 291 раз ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 786-го дня війни

Участь Володимира Зеленського в зустрічі міністрів оборони в межах засідання Ради Україна – НАТО

Обласна влада не залишає людей наодинці з бідою: як допомагають переселенцям та постраждалим внаслідок війни

«Показник значно кращий, порівняно з минулим роком»: представник ТЦК та соціальної підтримки про приписну кампанію 2024 року

Іван Федоров – про фортифікації та укриття

Товариство Червоного Хреста України відзначило 106 років із дня заснування

СБУ повідомила про підозру ще 12 колаборантам, які працюють в окупаційному «мвс рф» на Запоріжжі

Іван Федоров зустрівся з представниками Всесвітньої організації охорони здоров’я – обговорили медичні потреби регіону