Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

В основі бюджету на 2014 рік – соціальні питання

31 січня 2014 - 17:17

В основі бюджету на 2014 рік – соціальні питання

Депутати прийняли обласний бюджет на 2014 рік під час тридцять першої (позачергової) сесії обласної ради шостого скликання. Яким буде споживчий кошик і як буде наповнюватися, депутатів поінформував директор Департаменту фінансів облдержадміністрації Сергій Медвідь.

За словами посадовця, ключовим напрямком бюджетної політики на 2014 рік у сфері взаємовідносин державного бюджету з місцевими бюджетами залишається збалансування загальнодержавних і регіональних інтересів, спрямованих на раціональне використання економічного потенціалу кожного регіону з максимально можливим економічним ефектом.

- Обсяг обласного бюджету складає 4,186 млрд. грн. Це буде напружений рік, але бюджет здатний повністю забезпечити життєдіяльність наших бюджетних установ та соціальні виплати громадянам, які будуть збільшуватися протягом року, - повідомив Сергій Медвідь.

Обсяг доходів загального і спеціального фондів обласного бюджету прогнозується на рівні 1,065 млрд. грн., у т.ч. обсяг загального фонду – 964,2 млн. грн., обсяг спеціального фонду – 101,6 млн. грн.

Загальний обсяг видатків на соціально-культурну сферу по головних розпорядниках коштів обласного бюджету в проекті бюджету на 2014 рік складає 1,8 млрд. грн., що на 7,7% більше, ніж затверджено з урахуванням змін у 2013 році.

- Фонд заробітної плати з нарахуваннями по установах бюджетної сфери у порівнянні з 2013 роком збільшено на 12%, харчування - на 1,4%, медикаменти з урахуванням субвенцій для Департаменту охорони здоров’я ОДА – на 30%, соціальне забезпечення  - стипендії, пільгові пенсії тощо – на 56%, що пов’язано зі зростанням законодавчо встановленого розміру виплат та контингенту отримувачів допомоги по догляду за інвалідом  I та II групи внаслідок психічного розладу. Видатки на оплату комунальних послуг та енергоносіїв враховані на рівні фактичного споживання минулого року, - повідомив Сергій Медвідь.

За словами посадовця, в обласному бюджеті враховано утримання                  КЗ «Обласний перинатальний центр» у сумі 22,7 млн. грн. та КУ «Територіальне медичне об’єднання  «Обласний центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф» – 172,6 млн. грн.

Фонд заробітної плати працівникам бюджетної сфери на 2014 рік обраховано на існуючу штатну чисельність по тарифних розрядах по обов’язкових виплатах згідно чинного законодавства з урахуванням поетапного запровадження нових розмірів мінімальної заробітної плати працівників бюджетної сфери, поетапного підвищення розміру посадового окладу (тарифної ставки), додаткових виплат медичним працівникам системи екстреної медичної допомоги відповідно до Закону України «Про екстрену медичну допомогу» та на оздоровлення педагогічним, медичним та фармацевтичним працівникам, працівникам культури державних і комунальних закладів у розмірі одного посадового окладу під час надання основної щорічної відпустки.

Видатки на харчування пільгових категорій, соціальне забезпечення (стипендії, пільгові пенсії та ін.) враховані в повному обсязі відповідно до розрахунків головних розпорядників коштів обласного бюджету.

На реалізацію соціальних програм на оздоровлення та відпочинок пільгових категорій дітей передбачено по головних розпорядниках коштів обласного бюджету 15,7 млн. грн.

Крім того, у загальному обсязі видатків враховано додаткові кошти на виплату з 1 жовтня 2014 року надбавок за обсяг та якість виконаної роботи медичним працівникам закладів охорони здоров’я, що надають первинну медичну допомогу в непілотних регіонах, (9,6 млн. грн. у вигляді додаткової дотації з державного бюджету, яка спрямовується територіям області). Ще одна стаття - забезпечення з 1 вересня 2014 року учнів 5-11 класів загальноосвітніх навчальних закладів сніданками у сумі 21,9 млн. грн. за рахунок субвенції з державного бюджету, яка буде спрямована територіям області після затвердження Кабінетом Міністрів України порядку надання та використання коштів субвенції.

Крім того, за ініціативи голови облдержадміністрації Олександра Пеклушенка поточного року вводиться регіональна надбавка для медичних працівників обласних Центрів профілактики та боротьби зі СНІДом у розмірі 10%. Для цього передбачено видатки в розмірі 0,5 млн. грн.

З Державного бюджету передбачається отримати коштів у сумі     3,1 млрд. грн. З них дотація вирівнювання складає 850,2 млн. грн., додаткова дотація на вирівнювання фінансової забезпеченості місцевих бюджетів – 40,9 млн. грн., додаткова дотація на виплату надбавок за обсяг та якість виконаної роботи медичним працівникам закладів охорони здоров’я, що надають первинну медичну допомогу, у непілотних регіонах – 9,6 млн. грн. та цільових субвенцій – 2,2 млрд. грн.

 

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

«Прозорість та підзвітність»: проаналізовано тендери на понад 230 млн грн

Молодіжний центр “People.UA” відкрився у Запорізькій області

Запорізька область буде забезпечена хлібом: в регіоні триває посівна

«Хто подає, той виграє»: завершується відбірковий етап з волейболу серед дівчат

Професійні психологи навчали молодь Запоріжжя дбати про ментальне здоров’я

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 235 разів били по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 784-го дня війни

Продовжуємо підтримку наших оборонців – захисникам передали необхідну техніку

Отримав важке поранення, але планує повернутися на передову – історія військовослужбовця Сергія Лаврика

60 років вірності українському кіно: кінотеатр ім. Довженка відзначив ювілей

Німеччина стоїть на боці України, на боці Запоріжжя і Запорізької області, – Надзвичайний та Повноважний Посол ФРН Мартін Єґер