Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Музейна колекція “Шевченкіана” демонструє найцікавіші сторінки життя та творчості Кобзаря

6 лютого 2014 - 09:26

Музейна колекція “Шевченкіана” демонструє найцікавіші сторінки життя та творчості Кобзаря

До 200-річчя від дня народження Т.Г. Шевченка у Запорізькому художньому музеї відбулося відкриття виставки живопису та графіки з музейної колекції “Шевченкіана”. Захід проводиться за підтримки Департаменту культури та туризму, національностей та релігії облдержадміністрації.

Музейна «Шевченкіана» налічує близько 250 творів живопису, графіки, скульптури та декоративно-прикладного мистецтва. Однак на ювілейній виставці представлена лише половина з них.

Почесне місце в колекції посідає один з останніх офортів Тараса Шевченка, виконаний у 1860 році - “Автопортрет у шапці і кожусі”, який є найбільш популярним зображенням поета.

У графічній шевченкіані представлена збірка творів, виконаних на початку 1960-х років: “Безсмертна творчість Кобзаря. Альбом ліногравюр київських художників” та “Ілюстрації до поезій Тараса Шевченка. Офорти київських художників”.

Окреме місце посідає ювілейне видання, що включає роботи, які не пов’язані з творчим шляхом Тараса Шевченка, але розповідають про місця, де він бував, які освячені іменем Кобзаря. Серед них - “Шевченківські місця. Альбом естампів київських художників” (1964), де зібрано  офорти, ліногравюри, дереворити та літографії.

На виставці також представлено такі роботи:  “Будинок, де жив Т.Г. Шевченко в Москві у М.Щепкіна” В.Якубича (1927), “Вид на Замкову гору в Кремінці” та “Острозький замок” В.Масика (1917-1996), “Форт Шевченка. Землянка” та “Верба, що посадив Т.Г. Шевченко” Г. Зубковського (1921) тощо.

На особливу увагу заслуговують графічні твори, виконані у 30-40 роках ХХ сторіччя. Насамперед це малюнки видатного художника і педагога Ф.Кричевського (1879-1947, Київ) за мотивами поеми «Катерина». Варто відзначити і дереворит «Т. Г. Шевченко. 1814 — 1934» О.Сахновської та кольорову ліногравюру “Палац” 1949 р. В.Литвиненка.

Частину виставки складають ілюстрації до “Кобзаря”, створені в 1960-ті роки. Одна з найкращих - ліногравюра «На панщині пшеницю жала…» (1968) С.Караффи-Корбут (1924-1996, Львів), а також роботи корифеїв - офорти М.Дерегуса (до поем “Катерина “ і “Наймичка”), драматичні і виразні ліногравюри  О.Данченка (поема “Сон”).

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

СБУ встановила ще 2 зрадників, які допомагають країні-агресору підтримувати окупаційний режим на території Запорізької області

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

406 ударів по 7 населених пунктах Запорізької області окупанти завдали впродовж доби

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 763-го дня війни

Налагоджуємо співпрацю між Запорізькою областю та Атлантичною Луарою

Обласна влада та «Карлсберг Україна» продовжують співпрацю в Запорізькій області

Державні нагороди сім’ям полеглих воїнів вручив голова Запорізької обласної державної адміністрації Іван Федоров

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Учениці гімназії №93 готові до великої волейбольної битви «Пліч-о-пліч»

386 ударів по 7 населених пунктах Запорізької області окупанти завдали впродовж доби

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 762-го дня війни

Обласна влада опрацьовує оптимальний механізм проїзду між правим і лівим берегами Запоріжжя