Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Музейна колекція “Шевченкіана” демонструє найцікавіші сторінки життя та творчості Кобзаря

6 лютого 2014 - 09:26

Музейна колекція “Шевченкіана” демонструє найцікавіші сторінки життя та творчості Кобзаря

До 200-річчя від дня народження Т.Г. Шевченка у Запорізькому художньому музеї відбулося відкриття виставки живопису та графіки з музейної колекції “Шевченкіана”. Захід проводиться за підтримки Департаменту культури та туризму, національностей та релігії облдержадміністрації.

Музейна «Шевченкіана» налічує близько 250 творів живопису, графіки, скульптури та декоративно-прикладного мистецтва. Однак на ювілейній виставці представлена лише половина з них.

Почесне місце в колекції посідає один з останніх офортів Тараса Шевченка, виконаний у 1860 році - “Автопортрет у шапці і кожусі”, який є найбільш популярним зображенням поета.

У графічній шевченкіані представлена збірка творів, виконаних на початку 1960-х років: “Безсмертна творчість Кобзаря. Альбом ліногравюр київських художників” та “Ілюстрації до поезій Тараса Шевченка. Офорти київських художників”.

Окреме місце посідає ювілейне видання, що включає роботи, які не пов’язані з творчим шляхом Тараса Шевченка, але розповідають про місця, де він бував, які освячені іменем Кобзаря. Серед них - “Шевченківські місця. Альбом естампів київських художників” (1964), де зібрано  офорти, ліногравюри, дереворити та літографії.

На виставці також представлено такі роботи:  “Будинок, де жив Т.Г. Шевченко в Москві у М.Щепкіна” В.Якубича (1927), “Вид на Замкову гору в Кремінці” та “Острозький замок” В.Масика (1917-1996), “Форт Шевченка. Землянка” та “Верба, що посадив Т.Г. Шевченко” Г. Зубковського (1921) тощо.

На особливу увагу заслуговують графічні твори, виконані у 30-40 роках ХХ сторіччя. Насамперед це малюнки видатного художника і педагога Ф.Кричевського (1879-1947, Київ) за мотивами поеми «Катерина». Варто відзначити і дереворит «Т. Г. Шевченко. 1814 — 1934» О.Сахновської та кольорову ліногравюру “Палац” 1949 р. В.Литвиненка.

Частину виставки складають ілюстрації до “Кобзаря”, створені в 1960-ті роки. Одна з найкращих - ліногравюра «На панщині пшеницю жала…» (1968) С.Караффи-Корбут (1924-1996, Львів), а також роботи корифеїв - офорти М.Дерегуса (до поем “Катерина “ і “Наймичка”), драматичні і виразні ліногравюри  О.Данченка (поема “Сон”).

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Іван Федоров про ліквідацію наслідків негоди

Маленькі переселенці з Бердянщини провели незабутній відпочинок на Західній Україні

Запоріжжя долучається до загальнонаціонального проєкту з підтримки сімейного патронату

СБУ викрила прихильника рашизму, який агітував за відновлення урср

Впродовж доби окупанти 310 разів били по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 782-го дня війни

Ветерани та члени їх сімей можуть отримати 400 тисяч гривень на відкриття бізнесу

Як не втратити зв’язок та інтернет під час відключень електроенергії

За матеріалами СБУ заочну підозру отримала колаборантка, яка «здавала» загарбникам українців-противників окупації на Запоріжжі

Офісні приміщення у Запоріжжі на приватизаційному аукціоні. Електронні торги – 25 квітня 2024 року

Платформа допомоги врятованим – урядовий сервіс для підтримки постраждалих внаслідок війни

«Я мрію повернутися в рідний, вільний український Бердянськ!» – історія 19-річного юнака