Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Запорізькі архівні документи відкриваються для громадськості

12 лютого 2014 - 16:54

Запорізькі архівні документи відкриваються для громадськості

Державний архів Запорізької області підбив підсумки своєї роботи за  2013 рік під час засідання колегії.

Як повідомив директор архіву Олександр Тедеєв, упродовж 2013 року переглянуто грифи секретності справам та документам по п’яти фондах. Скасовано грифи секретності 435 справам, з них 75 справам було надано гриф «Для службового користування».

З метою збереження оригіналів особливо цінних документів, поліпшення їх фізичного стану протягом року створено страховий фонд на 301 справу (17,8 тис. кадрів), відреставровано 5,2 тис. та відремонтовано 35 тис. аркушів документів. Архівними установами проведено оправлення та підшивку 3,5 тис. справ, закартоновано 35,8 тис. справ.

Проведено перевірку наявності 80,5 тис. справ, які знаходяться на архівному зберіганні, та понад 13,4 тис справ, які зберігаються в 140 установах, що складає 116% від програмних завдань. Найбільший обсяг справ перевірили архівні відділи Бердянської, Василівської, Гуляйпільської, Кам’янсько-Дніпровської, Куйбишевської, Михайлівської, Оріхівської, Пологівської, Чернігівської, Якимівської райдержадміністрацій, Запорізької, Мелітопольської, Токмацької міськрад.

У 2013 році завершено роботу з підготовки до видання анотованого реєстру описів фондів дорадянського періоду, триває робота зі складання путівника й анотованого реєстру описів фондів радянського періоду та періоду незалежності України, зведеного каталогу метричних книг.

Архівні установи області активно популяризували архівні документи. Спільно із Запорізьким національним університетом підготовлено видання «Письма семьи Черноусовых» із серії «Забытые дневники» та збірка документів «Перепоховання Івана Сірка в 1967 р.».

Працівники архіву також взяли участь у підготовці монографії «Запорізький рахунок Великій війні. 1939-1945», у якій на широкій базі недосліджених раніше архівних матеріалів, мемуарів, споминів, опитувань очевидців уперше у вітчизняній історіографії розкривається історія Запорізької області в роки Другої світової війни.

У 2014 році  архівні установи планують долучитися до підготовки заходів з нагоди таких знаменних дат як  70-а річниці визволення України від німецько-фашистських загарбників, 200-річчя від дня народження Т.Г.Шевченка,  100-а річниця початку Першої світової війни 1914-1918 років тощо.

Під час засідання колегії також оголошено підсумки конкурсу на кращу організацію роботи  серед архівних відділів райдержадміністрацій та міськрад. Перреможцями стали відділи Бердянської міської ради, Оріхівської та Веселівської райдержадміністрацій, яких нагороджено дипломами та грошовими преміями.



Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Фортифікації на Запорізькому напрямку будуються в три зміни: Іван Федоров в ефірі телемарафону «Єдині новини»

СБУ встановила особи ще 7 колаборантів з окупаційного «мвс рф» на Запоріжжі

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

386 ударів по 9 населених пунктах Запорізької області окупанти завдали впродовж доби

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 764-го дня війни

Онлайн-уроки не перериватимуть під час повітряних тривог, а 24 запорізькі школи розпочнуть навчання за змішаною формою – рішення Ради оборони області

«Шкільні ліги – більше, ніж змагання»: розпочато територіальний етап з баскетболу серед юнаків

ПРОЗОРІСТЬ ТА ПІДЗВІТНІСТЬ: ПРОАНАЛІЗОВАНО ТЕНДЕРИ НА ПОНАД 100 МЛН ГРИВЕНЬ

СБУ встановила ще 2 зрадників, які допомагають країні-агресору підтримувати окупаційний режим на території Запорізької області

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

406 ударів по 7 населених пунктах Запорізької області окупанти завдали впродовж доби

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 763-го дня війни