Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Керівники комунальних підприємств будуть відповідати посадами за борги із зарплати

26 березня 2014 - 15:56

Відбулося чергове засідання обласної комісії з питань погашення заборгованості із заробітної плати, пенсій, стипендій та інших соціальних виплат під головуванням  заступника голови облдержадміністрації Олега Ніколенка.

Учасники заходу - представники обласної прокуратури, відділення національної служби посередництва і примирення в Запорізькій області, керівники територій та підприємств – розглянули стан виплати заробітної плати, виконання графіків погашення заборгованості працівникам економічно активних підприємств області та погашення боргів з обов’язкових платежів до Пенсійного фонду України.

За даними органів статистики загальна сума заборгованості із заробітної плати в лютому поточного року збільшилась на 6,3 млн. грн. або на 14,7 %, порівняно з початком року вона зросла на 8,6 млн. грн. або на 21,1 % і на 01.03.2014 становила 49,6 млн. грн.

Із них на економічно активні підприємства припадає 14,4 млн. грн., на підприємства, що перебувають у процедурах відновлення платоспроможності або визнання банкрутом – 35,2 млн. грн., на економічно неактивні підприємства – 81 тис. грн.

Динаміка зростання боргів із зарплати продовжує визначатися ситуацією на підприємствах державного сектору економіки, де вони з початку року збільшилися на 4,4 млн. грн. і на 01.03.2014 становили 37,8 млн. грн., а їх питома вага склала 76,2 % від загальної суми боргу.

Заборгованість підприємств приватної форми власності у лютому зросла на 1,1 млн. грн., з початку року збільшилася на 1,8 млн.грн. і на 01.03.2014 склала 9,1 млн. грн. або 18,2 % від загальної суми.

Суттєво погіршилася ситуація на підприємствах комунальної форми власності, де борги по відношенню до початку року збільшилися в дев’ять разів і склали 2,7 млн. грн. або 5,5 % від загальної суми.

На чотирьох із 25 територій області заборгованість із заробітної плати відсутня, ще на трьох  – відсутні борги на економічно активних підприємствах.

У той же час перед працівниками бюджетної сфери заборгованості із зарплати немає.

За підсумками обговорення прийнято рішення закріпити структурні підрозділи облдержадміністрації і їх відповідальних посадових осіб за кожним підприємством-боржником, які спільно з керівниками підприємств мають провести аналіз стану фінансово-економічної діяльності та визначити шляхи погашення заборгованості.

Також слід активізувати роботу з центральними органами виконавчої влади, у підпорядкуванні яких знаходяться підприємства-боржники державного сектору економіки, та у разі виявлення неефективного управління підприємством ініціювати перед ними заміну  керівників.

На голів райдержадміністрацій, міських голів покладено особистий контроль за  складанням графіків погашення боргів по кожному підприємству та їх виконанням.

- Місцева влада має зосередити увагу на погашенні заборгованості із заробітної плати та її недопущенню надалі на підприємствах комунальної форми власності. У разі неспроможності керівників комунальних підприємств забезпечити виплату заробітної плати треба ініціювати перед місцевими радами розірвання контрактів з ними, - наголосив Олег Ніколенко.

 

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 764-го дня війни

Онлайн-уроки не перериватимуть під час повітряних тривог, а 24 запорізькі школи розпочнуть навчання за змішаною формою – рішення Ради оборони області

«Шкільні ліги – більше, ніж змагання»: розпочато територіальний етап з баскетболу серед юнаків

ПРОЗОРІСТЬ ТА ПІДЗВІТНІСТЬ: ПРОАНАЛІЗОВАНО ТЕНДЕРИ НА ПОНАД 100 МЛН ГРИВЕНЬ

СБУ встановила ще 2 зрадників, які допомагають країні-агресору підтримувати окупаційний режим на території Запорізької області

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

406 ударів по 7 населених пунктах Запорізької області окупанти завдали впродовж доби

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 763-го дня війни

Налагоджуємо співпрацю між Запорізькою областю та Атлантичною Луарою

Обласна влада та «Карлсберг Україна» продовжують співпрацю в Запорізькій області

Державні нагороди сім’ям полеглих воїнів вручив голова Запорізької обласної державної адміністрації Іван Федоров

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області