Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Валерій Баранов: «Необхідно ліквідувати зайві структури, які виконують однакові функції»

15 травня 2014 - 17:36

Валерій Баранов: «Необхідно ліквідувати зайві структури, які виконують однакові функції»

Під керівництвом Віце-прем’єр-міністра Володимира Гройсмана відбулася  всеукраїнська селекторна нарада щодо організації громадського обговорення  питань децентралізації влади. Запорізьку область представляв голова обласної державної адміністрації Валерій Баранов.

Урядовець презентував концепцію змін до Конституції України, спрямованих на децентралізацію повноважень та реформування місцевого самоврядування.

- Нині і повноваження, і ресурси зосереджені в центрі. Це треба міняти і передавати їх вниз – громадам, - зазначив Володимир Гройсман.

Реформа ставить за мету, за словами урядовця, максимальну дерегуляцію дозволів і послуг, розмежування повноважень між органами влади, введення механізму відповідальності перед виборцями тощо. Змінами перебачається трьохрівнева система адміністративно-територіального устрою: регіон, район, громада на принципах субсидіарності. Для забезпечення її функціонування планується  здійснити децентралізацію фінансів, а саме збільшити частку податків, які залишатимуться місцевим бюджетам, запровадити 100-відсоткове фінансове забезпечення делегованих повноважень. 

У  режимі онлайн відбулося  жваве обговорення запропонованих Урядом змін,  у ході якого очільник Запорізької області висунув ряд своїх зауважень і пропозицій.

- Дуже важливим є кадрове питання. Зокрема, необхідно погодження кадрів державних структур на обласному і місцевому рівнях з  громадою. Без попереднього погодження нам почали надсилати людей, які жодного дня не працювали в сфері, яку збираються очолити. Яскравим прикладом служить новоспечений начальник податкової служби, - зазначив Валерій Баранов.

Також він торкнувся питання скорочення кількості державних органів з однаковими функціями.

- Деякі державні органи самі собі прописують ряд контрольних функцій, що в свою чергу породжує корупцію. При цьому багато структур дублюють одні й ті ж функції. Для прикладу,  охорону Азовського моря здійснюють десять структур. Треба порівняти органи з однаковими функціями і ліквідувати зайві, - наголосив очільник регіону.

Валерій Баранов не обійшов увагою і питання місцевої влади, вивсловивши переконання, що місцеві вибори мають проходити на мажоритарній основі, а в законі про вибори необхідно прописати заборону підкупу виборців.

- Ми повинні відійти від корпоративних кланів, які ділять землю. Хоча б удвічі необхідно зменшити чисельність депутатів місцевих рад. За останні десять років їх збільшили в два рази як мінімум, - підсумував Валерій Баранов.

Свої думки висловили й керівники інших областей, підтримавши в цілому запропоновані зміни та нагальну необхідність децентралізації влади. Напрацьована концепція тепер має бути широко обговорена в регіонах з тим, щоб урахувати думки й пропозиції всіх територій. 

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 256 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 791-го дня війни

Світло культури в темряві війни: у Запоріжжі відбувся фестиваль фільмів національно-культурних товариств

США схвалили пакет військової допомоги: Україна отримає нове озброєння та посилить свою обороноздатність

Як в Запоріжжі оформити догляд за людиною похилого віку чи з інвалідністю?

Компас вкаже напрямок: в Запоріжжі школярі навчаються спортивного орієнтування

Освітній сервіс єДокумент в «Дії»: запитання та відповіді

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 428 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 790-го дня війни

Розбір завалів і демонтаж на ДніпроГЕС досі тривають, – Іван Федоров