Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Сільськогосподарські кооперативи відкривають можливості для відродження та розвитку села

30 травня 2014 - 11:50

У Токмацькому районі на базі сільськогосподарського обслуговуючого кооперативу «Жовтневе» відбувся регіональний семінар на тему: «Досвід роботи молочарських  сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів». У його роботі взяв участь заступник голови-керівник апарату обласної державної адміністрації Олег Ніколенко, а також  представники районних та сільських рад, районних управлінь АПК, фермери з усіх куточків регіону, науковці та керівники кооперативів.

Наразі господарства реалізують свою продукцію переважно на стихійних та придорожніх ринках за  низькою закупівельною ціною, попри те, що пропонують якісну продукцію. Цю проблему населення може вирішити через створення кооперативів у своїх населених пунктах.

За останні роки в 11 районах області створено 25 сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів, з них 12 зернових і плодоовочевих. Торік кооперативи реалізували 470 тонн молока, 1,8 тис. тонн плодоовочевої продукції і 5,2 тис. тонн зерна на загальну суму 4,8 млн. грн.

- Сільськогосподарські обслуговуючі кооперативи в області мають величезний потенціал, який ми ще тільки починаємо використовувати. Якщо зуміємо організувати ефективну роботу кооперативів, це дасть багато можливостей для відродження та розвитку села, - висловив переконання Олег Ніколенко.

Також посадовець зазначив, що кооперативи - ефективний механізм згуртування сільського населення, який дасть можливість вирішити цілу низку соціально-економічних проблем територій.

Наразі Міністерством аграрної політики та продовольства України розроблено п'ять моделей сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів: обробка землі та збирання врожаю; плодовоовочевий; м'ясопереробний; молочний; багатофункціональний.

У рамках пленарної частини учасники семінару ознайомились з особливостями діяльності молочарських кооперативів, формування відношень між їх членами та варіантах співпраці з молокопереробними підприємствами.

Голова сільської ради с. Жовтневе Наталія Антіпенко поділилась досвідом створення та роботи СОК «Жовтневе». Наразі на території села будують дві молочні міні-ферми, одну з яких планують відкрити вже до кінця літа.

По завершенні пленарної частини заходу всіх учасників запросили оглянути будівельні майданчики.

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Участь Володимира Зеленського в зустрічі міністрів оборони в межах засідання Ради Україна – НАТО

Обласна влада не залишає людей наодинці з бідою: як допомагають переселенцям та постраждалим внаслідок війни

«Показник значно кращий, порівняно з минулим роком»: представник ТЦК та соціальної підтримки про приписну кампанію 2024 року

Іван Федоров – про фортифікації та укриття

Товариство Червоного Хреста України відзначило 106 років із дня заснування

СБУ повідомила про підозру ще 12 колаборантам, які працюють в окупаційному «мвс рф» на Запоріжжі

Іван Федоров зустрівся з представниками Всесвітньої організації охорони здоров’я – обговорили медичні потреби регіону

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 442 рази били по Запорізькій області.

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 785-го дня війни

«Прозорість та підзвітність»: проаналізовано тендери на понад 230 млн грн

Молодіжний центр “People.UA” відкрився у Запорізькій області