Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Шляхи реформування інтернатів у регіоні напрацьовуватиме робоча група

5 червня 2014 - 10:12

В обласній державній адміністрації відбувся семінар-нарада щодо перспектив реформування системи інституційних закладів для дітей, у якому взяв участь заступник голови ОДА Петро Гончарук. Почесним гостем заходу була заступник директора ПБО «Надія і житло для дітей» в Україні Надія Татарчук.

У фаховому обговоренні питання взяли участь директори інтернатів, освітяни, представники центрів соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, служб у справах дітей, благодійних організацій, громадськості.

- Розвиток сімейних форм виховання - стратегічне завдання, адже зрозуміло, що родину дитині ніхто не зможе замінити. Мета реформування інтернатних закладів - вивести на якісно новий рівень надання послуг дітям. Однак у цій роботі важливо не нашкодити та не допустити порушення їх прав, - зазначив, відкриваючи нараду, Петро Гончарук.

За даними директора Департаменту освіти і науки облдержадміністрації Миколи Ярмощука, на території регіону функціонують 29 навчальних закладів інтернатного типу, в яких навчаються 6622 дітей. Заклади заповнені на 89%. При цьому посадовець акцентував, що кількість дітлахів, які перебувають у цих закладах за заявою батьків, постійно зменшується. Зокрема, в 2012 році таких було  636, у 2013 - 449, у 2014 - 439. Знижується і кількість влаштованих до інтернатів дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, -  із 348 у 2005 до 47 у 2013 році.

Про розвиток альтернативних форм виховання поінформувала начальник Служби у справах дітей облдержадміністрації Антоніна Матвєєва. В області активно впроваджують такі форми як опіка, усиновлення та створення прийомних родин. За її словами, на нині створено 189 прийомних родин та 17 дитячих будинків сімейного типу. За підсумками 2013 року область посіла друге місце за показником влаштування дітей у сімейні форми виховання. При цьому Антоніна Матвєєва відзначила, що  саме в Запорізькій області була створена перша прийомна родина в країні - ще в 1998 році, а вже потім цей досвід запорізької родини було поширено на інші території. Наразі в області 80,5% дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, влаштовуються до сімейних форм виховання.

У ході семінару-наради учасники також розглянули міжнародний досвід розв’язання проблеми інституційного догляду та деінституціалізації, обговорили концепцію реформи, а також можливості впровадження нових послуг для дітей.

За підсумками обговорення прийнято рішення створити робочу групу, яка буде напрацьовувати поетапний план реформування.

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Робота для людей з інвалідністю: держава компенсує витрати на створення інклюзивних робочих місць

Уряд України надає грантову підтримку для розвитку агросектору

Запальний черліденг: запорізькі дівчата відточують свою майстерність

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 514 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 789-го дня війни

«До нас приїжджають діти з сусідньої області, адже в нас є укриття, а значить – можливість навчатися офлайн», – директорка однієї зі шкіл Запорізького району

Понад 10500 ноутбуків отримали школярі Запорізької області від ЮНІСЕФ

Понад 200 коптерів та іншої техніки передали військовим на Запорізькому напрямку

«У Збройних силах України повинна бути гендерна рівність», – 29-річна Катерина вирішила приєднатися до захисників

Безпека мешканців, підтримка бізнесу, підвищення якості освіти – Іван Федоров про головні виклики регіону

За матеріалами СБУ засуджено чергових колаборантів, які працюють на окупантів