Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Інформація щодо стану справ по розрахунках з вкладниками АТ “Наш банк”

12 травня 2006 - 16:15

У Запорізькій області широкого соціального резонансу набула проблема повернення вкладів вкладникам-фізичним особам АТ “Наш банк”, який на підставі постанови Правління Національного банку України від 20.11.2003 № 505 “Про відкликання банківської ліцензії та ліквідацію АТ “Наш банк” (м. Запоріжжя) знаходиться у процедурі ліквідації.

Ліквідаційна процедура АТ “Наш банк” здійснюється у відповідності із вимогами Закону України “Про банки і банківську діяльність (із змінами та доповненнями) та нормативно-правовими актами Національного банку України.

Від банкрутства АТ “Наш банк” постраждало понад 5200 вкладників-фізичних осіб, загальна сума кредиторської заборгованості банку перед якими складала 39,8 млн. грн.

За рахунок коштів Фонду гарантування вкладів фізичних осіб вкладникам АТ “Наш банк” відшкодовано їх вклади на загальну суму 14,4 млн. грн., що дозволило задовольнити у повному обсязі вимоги понад 3100 вкладників в межах до 5000 грн.

Джерелом погашення заборгованості перед кредиторами АТ “Наш банк” є надходження від ліквідації активів банку. З цією метою ліквідатором банку проводиться претензійно - позовна робота по поверненню активів банку. Проте, за весь час, що триває процедура ліквідації, на накопичувальний рахунок ліквідаційної комісії банку надійшло лише 4,1 млн. грн.

Задоволення вимог кредиторів до банку за рахунок ліквідаційної маси здійснюються в порядку та черговості, встановлених Законом України “Про банки і банківську діяльність”. Відповідно до ст. 96 зазначеного Закону (в редакції Закону від 29.11.2005 № 3127-V), вимоги вкладників-фізичних осіб у частині перевищення суми, передбаченої системою вкладів фізичних осіб, але не більше еквівалента 50,0 тис.грн. віднесені до третьої черги задоволення, у частині, що перевищує 50,0 тис.грн. – до четвертої черги.

З грудня 2005 року ліквідатором АТ “Наш банк” проводиться виплата коштів в погашення кредиторських вимог третьої черги. Обсяг коштів, виділений ліквідатором для здійснення розрахунків (3,7 млн. грн.), дозволяє провести виплати вкладникам банку у розмірі до 2750,0 грн. кожному (погашені у повному обсязі вимоги ще 612 вкладників-фізичних осіб).

З метою захисту інтересів найбільш незахищених вкладників АТ «Наш банк», облдержадміністрація звернулася до КМУ, НБУ, асоціації українських банків, до Фонду гарантування вкладів фізичних осіб з пропозицією щодо внесення на розгляд адміністративної ради Фонду питання про поширення на вкладників банку АТ “Наш Банк” рішення цієї ради від 31.01.2006 № 43 “Про збільшення розміру відшкодування коштів за вкладами” до 8,0 тис. грн.

Пропозиція облдержадміністрації підтримана.

Адміністративною радою Фонду прийнято рішення від 19.04.2006 № 45 «Про поширення дії рішення адміністративної ради Фонду гарантування вкладів фізичних осіб», яке зареєстроване в Міністерстві юстиції України 27.04.2006 за № 498/12372, відповідно до якого на вкладників АТ «Наш банк» поширено дію рішення адміністративної ради Фонду від 31.01.2006 №43 щодо збільшення розміру відшкодування коштів за вкладами, уключаючи відсотки, за рахунок коштів Фонду гарантування вкладів фізичних осіб до 8000 грн.

Прийняття зазначеного рішення дозволяє задовольнити у повному обсязі вимоги ще 330 вкладників банку на загальну суму 2,8 млн.грн.

Інформація про початок виплат буде доведена до відома вкладників ліквідатором АТ «Наш банк» в установленому порядку.

Читайте також

ПРОЗОРІСТЬ ТА ПІДЗВІТНІСТЬ: ПРОАНАЛІЗОВАНО ТЕНДЕРИ НА ПОНАД 100 МЛН ГРИВЕНЬ

СБУ встановила ще 2 зрадників, які допомагають країні-агресору підтримувати окупаційний режим на території Запорізької області

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

406 ударів по 7 населених пунктах Запорізької області окупанти завдали впродовж доби

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 763-го дня війни

Налагоджуємо співпрацю між Запорізькою областю та Атлантичною Луарою

Обласна влада та «Карлсберг Україна» продовжують співпрацю в Запорізькій області

Державні нагороди сім’ям полеглих воїнів вручив голова Запорізької обласної державної адміністрації Іван Федоров

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Учениці гімназії №93 готові до великої волейбольної битви «Пліч-о-пліч»

386 ударів по 7 населених пунктах Запорізької області окупанти завдали впродовж доби

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 762-го дня війни